LEMMER – Donderdagochtend werden brandweer, ambulance en Knrm gealarmeerd voor een vrouw die van een schip was gevallen bij de Prinses Margriet sluis.

In de vroege, donkere ochtend meerde binnenvaartschip Laurina aan bij de sluizen van Lemmer aan de IJsselmeerzijde.

Het jonge echtpaar twijfelde vanwege het onstuimige weer of zij met hun schip door zouden varen het IJsselmeer op, of dat zij het weer eerst nog zouden afwachten. Tijdens het manoeuvreren zag de schipper die achter het roer stond, zijn vrouw niet meer die op dat moment bezig was met de touwen voorop het schip. De schipper twijfelde geen moment en sloeg alarm. Om 06:41 uur alarmeerde het Kustwachtcentrum direct de twee reddingboten van KNRM Lemmer. Ook hulpdiensten als de brandweer, politie en ambulance werden ingeschakeld om in actie te komen.

KNRM Lemmer was met reddingboot Palace Noordwijk naar het binnenvaartschip gespoed om de vrouw te zoeken in het donker. Al snel zag de bemanning van de reddingboot dat de vrouw op eigen kracht naar een meerpaal was gezwommen en zich daaraan vastklampte. Omdat de watertemperatuur van het IJsselmeer gedaald is tot 11 graden, was de vrouw al zwaar onderkoeld geraakt en nauwelijks aanspreekbaar. De vrijwillige reddingbootbemanning heeft de vrouw uit het water gehaald en voorzien van warmte dekens om verdere afkoeling te voorkomen. De sluiswachters waren ook op de hoogte gesteld van het incident, en zetten de sluis meteen open zodat de reddingboot met de vrouw door kon varen. Na de sluis is de vrouw overgedragen aan de ambulance.

Reddingboot Valentijn (tijdelijke vervanger van de Anna Dorothea) heeft de schipper van het binnenvaartschip naar de ambulance gebracht om samen met zijn vrouw naar het ziekenhuis te gaan.

De schipper van het binnenvaartschip heeft contact gezocht met de KNRM om te laten weten dat de vrouw inmiddels in goede gezondheid verkeert.

KNRM Lemmer bestaat uit 20 vrijwilligers, waarvan veertien varende bemanningsleden. Het reddingstation komt jaarlijks 50 keer in actie om mensen kosteloos te redden of hulp te bieden.

Tekst Knrm.nl