Politieberichten van vrijdag 9 november

Twee gewonden na aanrijding

Oudehaske – De politie heeft dinsdagavond rond 17.00 uur op de A7 een aanrijding afgehandeld waarbij vijf auto’s waren betrokken. Twee bestuurders (leeftijd en woonplaats onbekend) raakten zodanig gewond dat zij voor medisch onderzoek per ambulance werden overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen. Een bestuurder kon ter plaatse aan een hoofdwond worden behandeld. De oorzaak van de aanrijding moet worden gezocht in een combinatie van te hoge snelheid en te weinig onderlinge afstand. Het verkeer ondervond hinder maar kon over een rijstrook doorrijden.

Man aangehouden voor heling lood

Zweins – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Rijksstraatweg een 52-jarige inwoner van Franeker aangehouden. De man wordt ervan verdacht lood te hebben geheeld of gestolen. De agenten zagen de man op zijn fiets rijden en de fietstassen een volle indruk maakten. Zij besloten hem te controleren en bleek dat de fietstassen vol met lood zaten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten. Het lood werd in beslag genomen. In zijn kleding bleek de man diverse gereedschappen bij zich te hebben. Ook dit werd in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.


Verdachten aangehouden voor woningoverval

Wolvega – De politie heeft in het onderzoek naar de woningoverval op een 72-jarige bejaarde inwoner van Wolvega, die maandagavond plaatsvond, nog drie aanhoudingen verricht. Het gaat om een vrouw en twee mannen.

Maandagavond op de autosnelweg A32 bij Terband werd direct na de overval een 21-jarige vrouw uit Zevenhuizen aangehouden. Zij reed in de auto van het slachtoffer. De auto werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. Dinsdagavond werd een 41-jarige vrouw uit Opende aangehouden voor betrokkenheid bij de overval. Woensdagavond volgde de aanhouding van een 28-jarige inwoner van Beilen en een 46-jarige man zonder vaste woonplaats. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij de overval. Alle drie verdachten zijn ingesloten in een cel.

– Alleen
Het 72-jarige slachtoffer bevond zich alleen in zijn woning toen hij door twee personen werd overvallen. Hij werd tijdens de overval geslagen en gekneveld. De overvallers namen vervolgens een aanzienlijk geldbedrag, sieraden en de betreffende auto weg. De gewonde bewoner sloeg vervolgens op straat met de telefoon van een voorbijganger alarm.

– Ernstig letsel
Direct werd een Burgernetactie opgestart. Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen aan het hoofd naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en is door de overval erg aangeslagen. Wat de rol van de drie aangehouden verdachten tijdens de overval is geweest, moet het onderzoek de komende tijd uitwijzen. Het onderzoek is nog in volle gang.

Bestuurder overleden bij eenzijdig ongeval

Heerenveen – De politie heeft woensdagmiddag rond 12.30 uur een eenzijdige aanrijding afgehandeld op de Oranje Nassaulaan waarbij een 24-jarige inwoner van Langezwaag is overleden.

De man bestuurde een auto en werd tijdens de rit onwel. Hij raakte de macht over het stuur kwijt en botste tegen een aantal bomen waarna het voertuig op de zijkant terecht kwam. Daarbij raakte het slachtoffer bekneld waarna hij overleed. Een 49-jarige vrouw die bij het slachtoffer in het voertuig zat, kwam met de schrik vrij.

Vrouw gewond bij eenzijdig ongeval

Twijzelerheide – De politie onderzoekt de oorzaak van een eenzijdig verkeersongeval die woensdagmiddag rond 12.15 uur plaatsvond op het Wyldpaed. Een 33-jarige inwoonster van Zwagerbosch raakte, vermoedelijk door een besmeurd wegdek, de macht over het stuur kwijt en raakte in de slip.

Vervolgens botste zij tegen een boom en kwam daar tot stilstand. Door de aanrijding raakte de vrouw bekneld en moest door de brandweer uit haar benader positie worden bevrijd. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Rijden onder invloed

Drachten – De politie heeft donderdag rond middernacht in de Torenstraat in Drachten een 36-jarige man uit Leeuwarden verbaliseerd voor rijden onder invloed. De Leeuwarder werd gecontroleerd, omdat een deel van de verlichting niet werkte.

De agenten roken tijdens het gesprek met de bestuurder de geur van alcohol. Een blaastest wees uit dat de man te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalyse op het politiebureau werd vastgesteld dat hij bijna 1 promille alcohol in zijn bloed had. De auto van de verdachte werd afgesleept, omdat hij aan de Belastingdienst nog geld moest betalen. De man mocht na het afleggen van een verklaring het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Snelle rijder onder invloed

Surhuisterveen – De politie heeft woensdagavond op de Gedempte Vaart in Surhuisterveen een 30-jarige man uit die woonplaats bekeurd voor rijden onder invloed. De Fries liep tijdens een snelheidscontrole tegen de lamp.

Hij reed namelijk 25 km/uur te hard. De man werd hierop gecontroleerd. Tijdens het bekeuringsgesprek roken de dienders alcohol bij de bestuurder. De blaastest op straat wees uit dat hij te veel had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat hij 1,1 promille alcohol in zijn bloed had. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Jonge fietser gewond bij ongeval

Leeuwarden – Op de Mr. P.J. Troelstraweg in Leeuwarden is woensdagochtend een 13-jarige jongen uit Stiens gewond geraakt. De jongen fietste met twee vriendjes naast elkaar. Op dat moment kwam de knaap ten val op de naastgelegen stoep.

Het slachtoffer werd met letsel aan zijn hoofd naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Bromfietser en passagier gewond na aanrijding

Wolvega – Een 22-jarige bromfietser en zijn 16-jarige passagier uit Wolvega raakten woensdagmiddag op de kruising van de Tjerk Hiddestraat met de Van Nijmegen Schonegevelstraat in Wolvega gewond bij een verkeersongeval.

Een 56-automobilist uit Nijeholtwolde kwam door nog onbekende oorzaak in aanrijding met de bromfietser. Het duo op de bromfiets kwam ten val. Beide slachtoffers werden voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Man aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 28-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling.

De man gooide samen met een vriend zwaar vuurwerk vanaf een balkon van zijn woning aan het Oude Ambacht. Ook enkele glazen werden naar beneden gegooid. Diverse buurtbewoners spraken hem daarop aan. Op straat ging de 28-jarige het gesprek aan met een aantal buurtbewoners. Hij reageerde daarbij agressief en sloeg vervolgens één van hen. Agenten hielden de man later die nacht in zijn woning aan. In de woning was ook nog een 30-jarige plaatsgenoot. De man kon zich niet identificeren en werd daarom eveneens aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Jongen aangehouden voor bezit vuurwerk

Drachten – De politie heeft donderdagochtend een 15-jarige jongen uit Drachten aangehouden voor bezit van vuurwerk.

De jongen was op zijn school betrapt door een leraar die zag dat de jongen vuurwerk in zijn tas had. Hierop werd de buurtagent gealarmeerd. De doosjes met vuurwerk zijn in beslag genomen. Er wordt proces-verbaal tegen de jongen opgemaakt.

Man aangehouden op verdenking van inbraak

Gytsjerk – De politie heeft donderdagavond een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden.

Surveillerende agenten zagen de man zonder licht fietsen op de Westerdijk. De agenten besloten de man staande te houden. Bij verdere controle bleek dat de man inbrekersgereedschap bij zich had en een tablet en buitenlands geld die vermoedelijk eerder die avond zijn gestolen uit een woning aan de Nautaweg. De man is ingesloten in afwachting van het onderzoek. De spullen en zijn fiets zijn in beslag genomen.

Man aangehouden voor rijden zonder rijbewijs

Sneek – De politie heeft donderdagavond een 22-jarige man uit Winsum (FR) aangehouden voor verschillende overtredingen.

Surveillerende agenten zagen de man rijden op de Leeuwarderweg en hielden hem staande voor een controle. Daar bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De auto was niet verzekerd, hij kon zich niet legitimeren en gaf een valse naam op. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. Er wordt proces-verbaal voor alle feiten tegen hem opgemaakt.

Rijbewijs alcomobilist ingevorderd

Leeuwarden – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

De man reed op op zijn bromfiets over de Boterhoek en werd staande gehouden voor een controle. Daar bleek dat de man te veel alcohol had gedronken. Hij blies 620 ug/l. Het rijbewijs van deze beginnend bestuurder is ingevorderd. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inbreker op heterdaad aangehouden

Joure – In de nacht van donderdag op vrijdag is een 34-jarige man uit Gersloot op heterdaad aangehouden toen hij wilde inbreken in een woning aan de Torenstraat.

De bewoner had dit door en sprak hem aan waarna hij de bewoner belaagde. De bewoner kon de inbreker overmeesteren en belde de politie. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De auto van de inbreker met daarin onder andere inbrekersgereedschap en spullen die vermoedelijk afkomstig zijn van inbraak is in beslag genomen.

Aanhouding voor rijden zonder rijbewijs

Leeuwarden – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 19-jarige jongeman uit Leeuwarden aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs.

De man reed op een scooter over het Zaailand toen agenten hem staande hielden voor een controle. Daar bleek dat de jongeman geen geldig rijbewijs had. Hij is aangehouden. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Politie controleert verkeer Grou

Grou – De politie heeft donderdag het verkeer op It Leechlan en op De Biensma gecontroleerd op hun snelheid.

Ten tijde van de controle zijn op de It Leechlan 426 bestuurders de controle gepasseerd. 27 hiervan waren in overtreding. De hoogst gemeten snelheid hier was 112 km/u. De maximum snelheid op deze weg is 80 km/u. Op De Biensma hebben ten tijde van de controle 926 bestuurders de radarcontrole gepasseerd. 81 hiervan waren in overtreding. De hoogst gemeten snelheid was 72 km/u waar 50 km/u is toegestaan.

Politie houdt controle op milieu en transport

Friesland – De politie heeft donderdag een grote controle gehouden op het gebied van milieu en transport op de parkeerplaatsen De Lanen en De Wiel langs de A6.

Dit was een gezamenlijke controle met de Douane, de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Belastingdienst. Er zijn in totaal 41 proces-verbalen opgemaakt voor uiteenlopende overtredingen. Dit waren met name technische mankementen aan voertuigen, overtredingen met betrekking op de landing van een voertuig en overtredingen met betrekking op rusttijd chauffeurs, niet correct werkende tachograaf en bezit eurovignet.

Diefstal dieselolie

Goutum – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van dieselolie op de Bredyk..

Een getuige zag zaterdagavond omstreeks 23.30 uur dat bij een geparkeerde vrachtwagen op de Bredyk jerrycans met daarin twee slangen stonden. Ook stond er een auto geparkeerd met twee mannen erin. De getuige vond dit verdacht en alarmeerde de politie. Deze zocht in de omgeving naar de betreffende auto, die inmiddels was weggereden. De zoekactie leverde niets op. De 46-jarige vrachtwagenchauffeur uit Goutum constateerde dat zo’n 400 liter diesel uit de tank(s) miste. Hij deed aangifte.

Politie controleert fietsers

Sneek – Op donderdagavond 8 november 2012 heeft de politie tussen 17:30 uur en 21:00 uur een verlichtingscontrole gehouden op de Lemmerweg in Sneek.

Dit was in samenwerking met de fietsersbond en de fietsenmaker Profiel in het kader van de fietsverlichtingsactie “Ik Wil Je Zien”.

Er werd repressief opgetreden waarbij de fietser de mogelijkheid werd geboden de verlichting ter plaatse te laten herstellen door de fietsenmaker, voor respectievelijk een bedrag van 5 euro dan wel 10 euro. Als hier aan werd voldaan werd de bekeuring ingetrokken.

103 fietsers maakten van de gelegenheid gebruik om hun defecte verlichting bij de fietsenmaker te laten herstellen.

Moord onderzoek Marijke Heijltjes in Opsporing Verzocht

Oosterwolde – De politie heeft in het onderzoek naar de moord op de 67-jarige Marijke Heijltjes de hulp van het programma Opsporing Verzocht ingeroepen.

Op woensdag 12 september werd mevrouw Heijltjes levenloos in haar woning aan de Klazingaweg aangetroffen. Al gauw werd duidelijk dat zij door een misdrijf om het leven was gebracht. Ondanks de 30 binnengekomen tips en de vele getuigen die de afgelopen maanden zijn gehoord, is er helaas nog geen zicht op een dader.

– Opsporing Verzocht
In de reconstructie die is gefilmd wordt de laatste dag van het slachtoffer, dinsdag 11 september, in beeld gebracht. Naar aanleiding van het politieonderzoek heeft het rechercheteam vragen aan het publiek en wil hier graag via Opsporing Verzocht een antwoord op krijgen.

– Beloning
De Hoofdofficier van Justitie in Leeuwarden looft een beloning uit van € 15.000,= voor die tip die leidt tot het oplossen van dit misdrijf.

– Uitzending
De uitzending van Opsporing Verzocht is op dinsdag 13 november op Nederland 1 om 21.30 uur. De herhaling is op woensdag 14 november op Nederland 2 om 12.00 uur.

Bron: [url]www.politie.nl[/url]

112Fryslan