Vrijdag 9 maart

Politieberichten van vrijdag 9 maart

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Twee aanhoudingen voor brandstichting

SINT-JACOBIPAROCHIE- De politie heeft in het onderzoek naar een brandstichting die op 3 februari plaatsvond in een schuurtje van een jeugdhonk aan de Kadal, een 18- en een 20-jarige inwoner van Sint-Jacobiparochi aangehouden. De beide mannen worden verdacht van de brandstichting. Aan de hand van het ingestelde politieonderzoek werd de identiteit van de beide personen bekend en dat zij mogelijk betrokken zijn bij de brandstichting. De verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak in bedrijf

WINSUM- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Kloostermanstrjitte die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. De daders kwamen het bedrijf binnen door een deur te forceren. Uit het bedrijf werden een aggregaat en bosmaaier gestolen.

Waarschuwingen bij grote milieucontrole

DRACHTEN – De politie Fryslân heeft donderdag op het Noorderend in Drachten, in samenwerking met Rijksdienst voor het wegverkeer een grote interregionale milieu- en transportcontrole gehouden op het gebied van verkeer, zwaar vervoer en milieu. De controle duurde van 07.00 uur tot 14.45 uur. In totaal werden 36 voertuigen gecontroleerd op het vervoer van afval, gevaarlijke stoffen en mest. In zes gevallen werd proces-verbaal opgemaakt voor de overschrijding van het laadvermogen.

Waarschuwingen

In de andere gevallen zoals over belading, gladde banden, afvallende lading, ondeugdelijke remmen, vervallen APK-keuring van een aanhangwagen, ondeugdelijk losbreekrem inrichting, voor de verlopen keuring van de tank voor gevaarlijke stoffen, voor het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs, onjuiste verlichting/reflectoren voeren, verlopen keuring van de tachograaf werd in het kader van CAO-akties alleen gewaarschuwd.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Vierhuisterweg. Donderdag tussen 16.30 uur en 22.30 uur werd hier ingebroken. De daders zijn binnengekomen door aan de achterzijde van de woningen een raam te forceren. De woning is doorzocht en als buis zijn o.a. sieraden gestolen.

Brand

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag geassisteerd bij de afhandeling van een brand aan de De Lange West. Rond 01.30 uur werd bij de hulpdiensten een melding ontvangen dat er een auto en een caravan in brand stonden op een parkeerplaats vlak bij een flat. De auto en de caravan stonden naast elkaar en de eigenaars van de auto waren net thuisgekomen. De brand veroorzaakte hevige rookontwikkeling en de rook kwam in de flat terecht. Diverse bewoners hadden hun woning al verlaten. Door de brandweer is de brand geblust en na de brand zijn koolmonoxide metingen gedaan in woningen waar veel rook naar binnen was gekomen. In een aantal gevallen waren de concentraties zo hoog dat de bewoners de nacht niet in hun huis door konden brengen. Deze bewoners zijn opgevangen door Salvage en er is ander onderdak voor hen gezocht.
Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Inbraak woning

FRANEKER – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Bruorren Halbertsmastraat. Hier werd donderdag tussen 20.15 uur en 23.00 uur ingebroken. De woning was doorzocht en de inbreker(s) hadden de o.a. een televisie, laptop en sieraden gestolen.

Verkeersongeval met letsel

MENALDUM – De politie heeft donderdag om 23.45 uur geassisteerd bij een ernstig verkeersongeval op de Rypsterdyk. Een 18-jarige inwoner van Franeker wilde de rijbaan van de Rypsterdyk oversteken om bij een bushalte te komen. Hierbij heeft hij een auto niet opgemerkt die aan kwam rijden uit de richting van Dronryp. Vlak voor deze auto stak hij de weg over. De 54-jarige bestuurster uit Slappeterp kon de 18-jarige niet meer ontwijken en boste tegen hem aan. Het slachtoffer raakte ernstig gewond. De hulp van het mobiel medisch team is ingeroepen maar de trauma helikopter kon door de mist niet landen in Menaldum. De helikopter is in Drachten geland en agenten hebben de arts naar Menaldum gebracht. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis in Groningen vervoerd.

Nep-vuurwapen

NOORDWOLDE – De politie heeft donderdag rond 20.00 uur een 26-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden voor overtreding van de wet wapens en munitie en het in bezit hebben van verdovende middelen. Agenten moesten de 26-jarige spreken over een lopend onderzoek en werden door hem binnen gelaten in zijn woning. In de woonkamer zagen de agenten een pistool liggen. Uit onderzoek bleek dat dit geen echt wapen was maar een replica van een pistool. Het ‘nep-vuurwapen‘ is in beslaggenomen. In de woning werd ook een hoeveelheid witte poeder en een aantal flesjes met hierin GHB aangetroffen. Ook deze goederen zijn in beslaggenomen. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning die donderdag tussen 16.45 uur en 21.00 uur plaats vond in een woning aan de Groningerstraatweg. De inbreker(s) waren aan de achterzijde van het pand naar binnengekomen. De gehele woning was overhoop gehaald en doorzocht. Als buit hadden de dieven o.a. geld en een camera gestolen.

112Fryslan