Politieberichten van vrijdag 9 juli.

Inbraak in woning
NIJEGA – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Kilometerwei. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen door vermoedelijk te ‘flipperen’. Het advies van de politie is dan ook om altijd het nachtslot te gebruiken. Op die manier kan flipperen worden voorkomen. Uit de woning werden een laptop en een digitale camera weggenomen. De camera werd ’s ochtends in een struik nabij de woning teruggevonden. De 76-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Politie zoekt eigenaar boot
LEEUWARDEN- De politie is opzoek naar de eigenaar van een zwarte speedboot van het merk Stingray. Agenten ontdekten dinsdag 6 juli de boot in een sloot naast Carlierstraat. De boot bleek van diefstal afkomstig te zijn en werd daarom in beslag genomen. Het is echter onbekend van wie de boot is. De politie komt graag in contact met de eigenaar. Is de onderstaande boot van u? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/dscn1612_tcm7-590135.JPG[/img]

Bromfiets gestolen
DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van een bromfiets van het merk Tomos A35. De bromfiets werd in de nacht van woensdag op donderdag uit een schuur naast een woning aan de Fabriekslaan gestolen. De 17-jarige eigenaresse deed aangifte. Weet u waar de onderstaande bromfiets is of heeft u de bromfiets onlangs nog ergens gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/foto0069%202_tcm7-590136.JPG[/img]

Man aangehouden voor belediging
SNEEK- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 31-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van belediging. Man beledigde agenten in de Kruizebroederstraat waarna hij werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Onderzoek naar vernieling speeltoestellen.
DRACHTEN- De politie onderzoekt een aantal vernielingen aan speeltoestellen op een speelterrein aan de Dorsvloer. De vernielingen vonden donderdagavond plaats door vijf personen. Daarbij werd een verankerde picknicktafel uit de grond getrokken en werden planken van speeltoestellen kapot getrokken. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man gewond bij verkeersongeval
JOURE- De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de A7 afgehandeld. Daarbij raakte een 32-jarige inwoner van Krimpen aan den IJssel gewond. De man reed vanaf Heerenveen in de richting van het verkeersplein Joure. Daar botste hij door nog onbekende oorzaak tegen de achterzijde van een auto die bestuurd werd door een 25-jarige inwoner van Joure. De 32-jarige man raakte door de aanrijding zodanig in zijn auto bekneld, dat hij door de brandweer uit zijn benarde positie moest worden bevrijd. De man is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Beide auto’s raakten door het ongeval zodanig beschadigd dat de kentekenbewijzen moesten worden ingevorderd.

Inbraak in dorpshuis
WONS- De politie onderzoekt een inbraak in het dorpshuis aan de Noorderlaan die in de nacht van maandag op dinsdag werd gepleegd. Uit het dorpshuis werd een kluis gestolen en diverse kasten werden opengebroken. Uit een kastje werd geld weggenomen. De dader(s) kwamen het dorpshuis binnen door een raam te vernielen. Een 44-jarige inwoner van Wons deed aangifte.

Hennepplantage ontmanteld
BALK – De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan De Dobbe een kleine hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een anonieme tip. In één van de kamers van de woning werd de kwekerij met tien planten aangetroffen. De apparatuur en de hennep werden in beslag genomen en vernietigd. De 46-jarige bewoner en zijn 13-jarige zoon werden aangehouden. Na verhoor werd er tegen de twee proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten de twee het bureau weer verlaten.

Partij softdrugs in beslag genomen
GORREDIJK – De politie heeft donderdagmiddag in een schuur en in een woning aan de Brouwerswal 2,5 kilo softdrugs in beslag genomen met een waarde van 8500 euro. De agenten kwamen de softdrugs op het spoor dankzij een anonieme tip. In de schuur werd verpakkingsmateriaal en een weegschaal en 1,5 kilogram aan droge henneptoppen aangetroffen. In de kelder van de woning werd een zak met ruim 1 kilogram aan droge henneptoppen aangetroffen. De softdrugs, het verpakkingsmateriaal en de weegschaal werden in beslag genomen. Er werd tijdens de actie niemand aangehouden. De politie stelt daarom ook een nader onderzoek in.

Man aangehouden na gooien van fiets in gracht
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen dat de man een fiets in de gracht gooide. Hij werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De agenten hebben later die nacht de fiets uit het water gehaald.

Man aangehouden na vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Door de medewerkers van cameratoezicht werd gezien dat een aantal jongeren tekeningen van een wand bij de nieuw te bouwen parkeerkelder trokken. De politie werd vervolgens gewaarschuwd. Agenten op de fiets gingen op zoek naar de jongeren. Op de Stationsweg zagen ze een groepje lopen. Eén van de jongeren, de 25-jarige Leeuwarder, gooide twee plantenbakken en een fiets omver. Hierop werd besloten om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. In vier gevallen was zoveel gedronken dat naast een proces-verbaal en een rijverbod ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Donderdag, 20.20 uur, Van Emstweg in Appelscha, 49-jarige automobilist uit Appelscha, 595 ug/l;
Vrijdag, 00.40 uur, Achter de Hoven in Leeuwarden, 24-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 660 ug/l. De bestuurder viel op omdat zijn scooter nogal kabaal maakte. Er volgde een controle en al snel bleek dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Daarnaast reed hij ook nog eens 31 kilometer per uur te snel. Ook hiervoor kreeg hij proces-verbaal;
Vrijdag, 02.35 uur, Houwinksreed in Sumar, een 34-jarige bromfietser uit Drogeham, 600 ug/l. De man viel op omdat hij met zijn bromfiets op de hoofdrijbaan reed en niet op het fietspad. Bij het zien van de politie ging hij er vandoor. In de Hoewinksreed vonden de agenten de bromfiets. De bestuurder was echter verdwenen. Toen een hondengeleider van de politie ter plaatse kwam was dit reden voor de 34-jarige man om te voorschijn te komen. Hij wilde over een sloot springen maar dat ging mis. Hij belandde in de sloot en bleef daar een tijdje in. Toen hij de politiehond hoorde besloot hij om te voorschijn te komen.
Vrijdag, 05.40 uur, Gele Lis in Sneek, een 23-jarige automobilist uit Sneek, 590 ug/l. Bij de politie was een melding gedaan dat er in de woonwijk iemand aan het racen was met zijn auto. Na onderzoek kwamen de agenten achter de identiteit van de bestuurder. Hij werd in zijn woning aangehouden.[/bullets]

112Fryslan