Fryslân, 09-01-2009 • Politieberichten donderdag 8 januari 07.00 uur t/m vrijdag 9 januari 07.00 uur

Heerenveen: met aanhouding verdachten vijf inbraken opgelost
De politie heeft aan het begin van het nieuwe jaar vier mannen aangehouden die ervan worden verdacht een aantal inbraken te hebben gepleegd in Heerenveen in november 2008 . De verdachten, twee 27-jarige mannen, 17-jarige man en een 19-jarige man, allen afkomstig uit Heerenveen, pleegden inbraken in een woning, in een winkel in een tweetal basisscholen en bij de rugbyclub. De buit bestond uit een aantal laptops geluidsapparatuur, geld en etenswaren. Een van de vier verdachten, een 27-jarige man, zit nog vast en wordt op 8 januari geleid voor de rechter-commissaris.

Heerenveen: insluiping woning
De politie heeft een 38-jarige man uit Heerenveen aangehouden die ervan wordt verdacht in een woning aan de Badweg, geld en een fiets te hebben gestolen. De man liet zich begin januari insluiten in de woning en nam uiteindelijk een fiets, serviesgoed, geld en sieraden mee. Getuigen hadden de verdachte bij de woning gezien en naar aanleiding van het opgegeven signalement kon de politie de Heerenvener afgelopen maandag aanhouden. In de woning van de verdachte trof men de gestolen goederen aan. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en is ingesloten voor nader onderzoek.

Heerenveen:man aangehouden voor diefstal met geweld
De politie heeft met behulp van een winkelmedewerker een 36-jarige inwoner van Leeuwarden op het van Harenspad aangehouden op verdenking van diefstal. De man stal diverse artikelen uit een winkel aan het Gemeenteplein en liep vervolgens de winkel uit. Een medewerker liep de man achterna en kon hem op het van Harenspad aanhouden. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en bedreigde hierbij de winkelmedewerker met een mes. De winkelmedewerker kon het mes van de man afnemen. De politie heeft de verdachte van de winkelmedewerker overgenomen en hem overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: mannen aangehouden na winkeldiefstal
De politie heeft donderdagmiddag drie mannen aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan De Centrale. De drie, twee 26-jarige inwoners van Burgum en een 16-jarige inwoner van Oisterwijk, werden door winkelpersoneel betrapt toen ze een DVD probeerden weg te nemen en verpakkingen openden. Ze werden na hun aanhouding aan de politie overgedragen.

Buitenpost:diefstal van fiets met geweld
De politie onderzoekt een diefstal van een fiets met geweld welke heeft plaatsgevonden in de nacht van donderdag op vrijdag. De diefstal vond plaats rond middernacht op het fietspad tussen Egypte en de W.H. van Heemstraweg. Een 37-jarige inwoner van Drogeham werd door twee mannen, onder bedreiging van een mes, gedwongen zijn om fiets af te geven. Nadat de fiets werd afgegeven gingen de beide verdachten er vandoor. De politie zou graag in contact willen komen met getuigen. Er werd door de 37-jarige inwoner van Drogeham aangifte gedaan.

Leeuwarden: bedrijfsongeval met twee gewonden
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een bedrijfsongeval op de Peter Stuyvesantweg waarbij twee werknemers, een 37-jarige inwoner van Sneek en een man uit Dokkum, gewond zijn geraakt. De beide mannen waren bezig met reparatiewerkzaamheden aan een machine in een toren. De kleding van beide mannen kwam door onbekende oorzaak in een draaiende as terecht. Eén van de mannen is met ernstig letsel per ambulance onder begeleiding van de politie overgebracht naar het UMCG in Groningen. De andere man is per ambulance overgebracht naar het MCL. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Sint Annaparochie: aanhouding
De politie heeft donderdagmiddag een 46-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht om nog onduidelijke redenen de ramen van een winkel aan de Warmoesstraat met verf te hebben bespoten. Ook zou hij in een café aan de Van Harenstraat de café-eigenaar en een bezoeker hebben bedreigd. De cafébezoeker, een 52-jarige inwoner van Sint Annaparochie, hield daarop de verdachte aan, die zich verzette door met een wapenstok te slaan. De inmiddels gewaarschuwde politie nam de verdachte over, waarbij deze zich bleef verzetten. De man werd geboeid afgevoerd en ingesloten. Bij zijn fouillering bleek de verdachte, naast een wapenstok, ook in het bezit te zijn van een mes.

Leeuwarden: fietsster gewond
De politie heeft donderdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Jelsumerstraat. Een 83-jarige fietsster uit Leeuwarden was daar vanaf de Leeuwerikstraat langs een aantal wachtende auto’s de Jelsumerstraat opgereden. Een 72-jarige automobilist en plaatsgenoot kon de vrouw niet meer ontwijken en een aanrijding volgde. De fietsster werd met mogelijk letsel aan haar enkel per ambulance naar het MCL overgebracht.

112Fryslan