Vrijdag 9 december

Politieberichten van vrijdag 9 december

Diefstal uit hotels

BUREN/NES – De politie onderzoekt de diefstallen van geld uit de kassa’s van hotels op Ameland. De diefstallen vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag. De eerste diefstal vond plaats in een hotel aan de Hoofdweg in Buren. Het is nog onduidelijk hoe men bij de kassa’s van dit bedrijf heeft kunnen komen. De andere diefstal vond plaats bij een hotel aan de Johannes Hofkerweg in Nes. Daar werd een rolluik geforceerd om bij de kassa te komen. De eigenaren van de hotels deden aangifte. De politie van het eiland heeft de zaak in onderzoek.

Inbraak in berging

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een berging aan de Smeetsmastins die woensdagavond werd ontdekt. Uit de berging werden twee damesfietsen (merk onbekend) waarvan één grijze fiets gestolen. Ook werden diverse gereedschappen zoals een boormachine en een zaagmachine gestolen. De eigenaar deed aangifte.

Snelheidscontroles

ZUIDWEST FRYSLAN – De politie heeft donderdag op diverse klachtlocaties in Zuidwest Fryslân op snelheid gecontroleerd. Bij deze controles werd gebruik gemaakt van een radarauto, een onopvallende politiemotor, vier opvallende politiemotoren en een onopvallende politieauto. Het accent lag vooral op de notoire snelheidsovertreders en op hen die echt veel te snel reden. Tijdens de actie werden in totaal 865 bestuurders gecontroleerd. Van hen waren 129 in overtreding. In veel gevallen ging het om een forse snelheidsovertreding. Zo passeerde bij Huns een automobilist de controle met 132 kilometer per uur, daar waar 70 kilometer per uur is toegestaan. Maar er werden ook vier bekeuringen uitgeschreven voor mobiel bellen, vier voor het niet dragen van de autogordel, twee voor het rijden over een doorgetrokken streep, één keer voor het rijden zonder rijbewijs, één keer voor het keren op de autoweg, één keer voor het rijden zonder rijbewijs en één keer voor een te zware aslast.

Meerdere woninginbraken

Het woninginbrakenteam van politie Fryslân onderzoekt diverse woninginbraken. Dat gaat om de volgende locaties.

*ECHTERNERBRUG- Donderdagochtend tussen 09.30 uur en 13.00 uur vond een woninginbraak plaats aan de Koopmansweg. De dader(s) kwamen de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning, die geheel door de dader(s) overhoop was gehaald, werd televisies, laptops, spelcomputer en een geldbedrag weggenomen. De 52-jarige eigenaresse deed aangifte.
*SNEEK – Donderdagochtend tussen 10.30 en 15.15 uur vond een woninginbraak plaats aan de Scheapmanstraat. Via een bovenlicht kwam men de woning binnen. Uit de woning werd een fotocamera, laptops en diverse sieraden weggenomen. De 46-jarige bewoonster deed aangifte
*URETERP – Donderdagmiddag werd geprobeerd in te breken in een woning aan de Wine. Men had geprobeerd de deur open te breken. Maar omdat de ‘knip’ er op zat, bleef het bij een poging. De 59-jarige bewoonster deed aangifte.
*OUDEGA (Sm.) – Donderdagmiddag werden eveneens ingebroken in een woning aan het Langdeel. Men kwam binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de complete woning doorzocht. Vanwege de ravage was niet duidelijk wat er nu precies was weggenomen. De bewoonster moet dan ook nog aangifte doen.
*LEEUWARDEN – Donderdagavond tussen 19.00 – 20.30 uur werd er ingebroken in twee woningen aan de Franckemastate. De dader(s) kwamen de woning binnen door een raam te forceren. De dader(s) is (zijn) het hele huis doorgeweest en namen laptops, telefoon, spelcomputer, geluidsapparatuur en computeronderdelen mee. De 29-jarige eigenaar deed aangifte. In een andere woning kwam men op dezelfde manier binnen. Op de tafel stonden laptops die zijn meegenomen. Uit een tas werden identiteitsbewijs en diverse pasjes weggenomen. Hier deed 43-jarige bewoonster aangifte.
*DRACHTEN – In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook ingebroken in een woning aan het Grootzand en de Noorderdwarsvaart. In beide gevallen kwam men binnen na het forceren van een ruit. Het is nog onbekend wat uit de woning aan het Grootzand werd gestolen. Uit de woning aan de Noorderdwarsvaart werden onder andere een mobiele telefoon en twee portemonnees gestolen. De bewoners deden aangifte.
Gelegenheid maakt de dief
De politie zet alles op alles om het aantal woninginbraken in Fryslân te verminderen. Zo is er onder andere een speciaal woninginbrakenteam opgericht dat zich specifiek bezig houdt met opsporen van woninginbrekers. Maar ook de inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of ipad om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website [url]www.keurmerkveiligwonen.nl/consumentleest[/url] u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar [url]www.123inbraakcheck.nl[/url] en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Winkeldievegge aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag een 46-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had bij meerdere winkels in het centrum haar slag geslagen. Haar strooptocht eindigde in een winkel aan Over de Kelders. Daar werd ze betrapt door het personeel. De politie werd gewaarschuwd en agenten hielden de vrouw aan. Ze werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bekende de Leeuwardense al snel de diefstallen. Ze deed dit volgens eigen zeggen om zo in haar drugsverslaving te kunnen voorzien. Na het verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. ’s Avonds mocht ze het bureau weer verlaten. Namens de gedupeerde winkelbedrijven werd aangifte gedaan.

Scooterrijder ten val

DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag op De Lange West een verkeersongeval afgehandeld waarbij een 53-jarige scooterrijder gewond raakte. Een 38-jarige automobilist uit Drachten reed vanaf het parkeerterrein in de richting van de Stationsweg waarbij zij de scooterrijder niet zag aankomen. Beide bestuurders probeerden uit te wijken. De voertuigen raakten elkaar niet maar de 53-jarige kwam wel ten val. Met pijn aan zijn ribben is de man per ambulance overgebracht naar de Dokterswacht.

Aanhouding na poging inbraak

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond omstreeks 20.15 uur een 14-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Bij de politie kwam de melding binnen dat een ruit van een woning aan de Hooizolder was gesneuveld. De melder was poolshoogte gaan nemen en trof twee jongens aan. De 14-jarige kon hij aanhouden de andere sloeg op de vlucht. Aan de gealarmeerde agenten werd de jongen overgedragen. Op het politiebureau werd hij ingesloten voor verhoor. De politie stelt een nader onderzoek in naar de andere verdachte.

Op heterdaad

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url]www.112heterdaad.nl[/url]

Aanrijding scooter en auto

HARKEMA – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op De Bosk afgehandeld. Een 28-jarige scooterrijder uit Drogeham kwam vanuit de richting Drachten. Vanaf de Boskwei kwam een 35-jarige automobilist uit De Wilp die door de scooterrijder vermoedelijk over het hoofd werd gezien. Beide bestuurders weken uit maar een aanrijding werd niet voorkomen. De 28-jarige werd per ambulance met rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Aanhouding na mishandeling

OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagavond een 25-jarige man uit Oosterwolde en zijn 50-jarige vader uit Appelscha aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten kregen de melding om uit te kijken naar een personenauto met daarin twee mannen die betrokken waren bij een mishandeling in Assen. Omdat de gegevens van het voertuig bekend waren namen de agenten positie in de buurt van de woning van de mogelijke verdachten. De agenten werden door de mannen binnengelaten waarna zij werden aangehouden. Op het politiebureau werden zij ingesloten. De politie onderzoekt de mishandeling.

Rijden onder invloed

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige automobilist uit Dokkum. De man werd omstreeks 02.10 uur op de Achterom staande gehouden voor een alcoholcontrole. Bij het aanspreken van de bestuurder werd een sterke alcohollucht waargenomen. Ook was de man onvast ter been. Na een blaastest volgde op het politiebureau een ademanalyse met 700 ug/l als resultaat. Goed voor een rijverbod van 8 uren. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Al twee keer eerder werd 26-jarige aangehouden voor het rijden onder invloed. Daarom wordt door de politie een melding gemaakt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) die vervolgens onderzoekt of de bestuurder nog geschikt om een voertuig te besturen.

Vernieling fiets

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 18-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 04.38 uur kwam de melding dat op de Nieuwestad door een groepje jongeren een fiets was vernield. Gezien was dat door een van de jongeren geprobeerd was weg te fietsen op de tweewieler maar dat deze hierdoor beschadigd raakte. De melder stond nog bij de vernielde fiets en kon een signalement van de mogelijke dader geven aan de gealarmeerde agenten. Vervolgens troffen agenten op de Voorstreek het groepje aan waarbij de 18-jarige voldeed aan het signalement. Hij kon worden aangehouden waar hij op het politiebureau werd verhoord.

Weggebruikers kunnen mening geven over A7 in online enquête

Verkeersveiligheidsproject van start op Friese en Groningse A7

Op vrijdag 9 december 2011 vindt de start plaats van het project ‘A7 Veilig’. In dit project werken Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Politie Fryslân, Regiopolitie Groningen, het KLPD, Openbaar Ministerie, Landelijk Parket Team Verkeer en de provincies Fryslân en Groningen samen aan de verbetering van de verkeersveiligheid op de rijksweg A7, van de Afsluitdijk tot Bad Nieuweschans. Het is unieke samenwerking die op deze schaal nog niet eerder in ons land heeft plaatsgevonden. Weggebruikers kunnen bovendien hun mening geven over de gehele route via [url]www.A7Veilig.nl[/url].

Het project A7 Veilig is bedoeld om de verkeersveiligheid en doorstroming op de rijksweg A7 te bevorderen. De partijen willen het verkeersveiligheidsgevoel van weggebruikers vergroten en het aantal letselongevallen verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat het gedrag van de weggebruikers in de meeste gevallen de oorzaak is van de ongevallen op de A7.

Door zich in het project vooral te richten op de inzet van zichtbare handhaving en educatie hopen de partijen het verkeersgedrag op de snelweg te verbeteren. Het KLPD, Regiopolitie Groningen en Politie Fryslân houden de komende twee jaar extra verkeerscontroles op de A7 waarbij de weggebruikers direct worden staande gehouden en aangesproken worden op hun gedrag. De politie let extra op te hard rijden, alcoholgebruik en op asociaal rijgedrag, zoals onvoldoende afstand houden, onnodig links rijden en afleiding achter het stuur.

Rijkswaterstaat neemt als wegbeheerder verschillende maatregelen aan de A7 die de doorstroming en verkeersveiligheid verbeteren. Zij neemt de weg op dit moment en de komende tijd op verschillende plekken onder handen. Zo zijn (grote) projecten op handen bij het Knooppunt Joure, de Zuidelijke Ringweg Groningen en op de aansluiting A7-N33 bij Zuidbroek.

Weggebruikers worden bij het project betrokken via voorlichtingsacties en een online enquête over hun verkeersveiligheidsgevoelens. De resultaten van de enquête vormen input voor (bijstelling van) de aanpak van de projectorganisatie. De enquête is te vinden op [url]www.A7veilig.nl[/url] . Op datzelfde adres kunnen weggebruikers informatie vinden over het project.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan