Politieberichten van vrijdag 9 april.

Inbraak in pand busmaatschappij
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een pand aan de Kelvinlaan. In dit pand is een busmaatschappij gevestigd. In de nacht van woensdag op donderdag is men binnengekomen door het forceren van een deur. Zowel op de begane grond als op de andere verdiepingen is/zijn de dader(s) geweest. In de ruimte van de buschauffeurs zijn alle persoonlijke kluisjes opengebroken. Ook werden twee kluizen geforceerd. Momenteel wordt er geïnventariseerd wat precies de schade is en welke spullen zijn weggenomen. Daarna volgt de aangifte namens het bedrijf.

Aanrijding tussen twee fietsers
LEMMER – De politie heeft donderdagmiddag een ongeval op de Cornelis Houtmanstraat afgehandeld. Daar had een 6-jarige jongen uit Lemmer per ongeluk de weg afgesneden van een 64-jarige fietser uit Lemmer. De man was hierdoor ten val gekomen. Met letsel aan zijn arm is hij vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het jongetje kwam met de schrik vrij.

Invordering rijbewijs na snelheidsovertreding
MARSSUM – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige automobilist uit Tzum en een 57-jarige automobilist uit Leeuwarden. Beide bestuurders hadden zich schuldig gemaakt aan een snelheidsovertreding op de N383 waar een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt. De Leeuwarder passeerde de lasercontrole met 156 kilometer per uur. De man uit Tzum passeerde de controle met 165 kilometer per uur. Na de staandehouding werd van beide mannen het rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na verkeersongeval
LEMMER – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 68 – jarige automobiliste uit Lemmer. De Lemster reed op de Schouw/Almere toen zij, vermoedelijk door het raken van de trottoirband, op de andere weghelft terechtkwam. Hierdoor schampte zij een eerste tegenligger en daarna een tweede tegenligger. Daarna botste zij op een auto die voor haar reed. Vermoedelijk is de bestuurster tijdens de aanrijdingen buiten bewustzijn geweest. Per ambulance is zij ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De andere betrokken bestuurders hielden schade aan hun voertuig over en kwamen met de schrik vrij.

Snelheidscontrole op klachtlocatie
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Groningerstraatweg een snelheidscontrole met een laser gehouden. Dit in verband met klachten die de politie had ontvangen over de snelheid waarmee automobilisten reden. De controle vond plaats op het weg gedeelde waar bestuurders vanaf het Vrijheidsplein de stad uitrijden. Op de weg geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Vier maal werd er een bekeuring uitgeschreven. Eenmaal voor een snelheid van 83 kilometer per uur. De andere drie keer voor 90 kilometer per uur. Twee van de vier bestuurder waren beginnend bestuurders en heb door hun rijgedrag een strafpunt op het rijbewijs gekregen.

Lama ontsnapt tijdens circusact
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond in samenwerking met automobilisten en circusmedewerkers een ontsnapte lama kunnen weerhouden om de A32 op te lopen. Surveillerende agenten stonden bij de verkeerslichten op de KR Poststraat te wachten toen er ineens een lama voorbij kwam. Deze werd gevolgd door een paar hardlopende mannen. De lama ging richting op/afrit van de A32 en dreigde de snelweg op te gaan. Door de oplettendheid van tegemoetkomende automobilisten konden de agenten met behulp van de politieauto de weg van de lama afsnijden. Hierna kon één van de verzorgers het beest om de nek vliegen, waarna de lama er met de verzorger vandoor ging. Uiteindelijk konden de verzorgers het beest in bedwang krijgen. De lama was ontsnapt tijdens zijn circusact en had het op een rennen gezet. De lama werd teruggebracht naar het circus dat momenteel aan de Weinmakker staat. Het dier maakt het goed en zal weer meedoen aan de optredens.

Auto te water
A7 – De politie heeft donderdagavond een eenzijdig ongeval op de A7 ter hoogte van Exmorra afgehandeld. Een auto met daarin twee inzittenden waren vermoedelijk in de middenberm terechtgekomen waarna het voertuig in de sloot terecht kwam en over de kop sloeg. De 23-jarige bestuurster uit Sint Nicolaasga kon zelf uit de auto komen. De andere passagier, een 25-jarige man eveneens uit Sint Nicolaasga, werd door de brandweer en ambulancepersoneel uit zijn benaderde positie bevrijd. Beide slachtoffers zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de mogelijke toedracht van het ongeval.

Rijden onder invloed van alcohol
OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 74-jarige man uit Oosterwolde. Op de Snellingerdijk werd de automobilist opgemerkt door surveillerende agenten. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol reed werd hij staande gehouden op een parkeerplaats. Na een blaastest ging de man mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Deze had 590 ug/l als resultaat. Goed voor een rijverbod van 6 uren. Gezien de uitslag werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook bleek dat de bestuurder een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto over de kop
FEANWALDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige automobilist uit Noardburgum. Op de Oastein raakte de man met zijn voertuig door nog onbekende oorzaak van de weg en kwam op de kop in de sloot terecht. Hij en zijn 20-jarige passagier uit Veenwouden konden het voertuig zelf verlaten en liepen in de richting van Veenwouden toen de agenten hen zagen lopen. Vervolgens werd een blaastest van de bestuurder afgenomen waarna een ademanalyse volgde op het politiebureau. Deze had 675 ug/l als uitslag. Goed voor een rijverbod van 7 uren. Het rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan