Politieberichten van vrijdag 8 oktober.

Scooterrijder gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag op de Huizumerlaan een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder afgehandeld. Daarbij raakte de bestuurster van de scooter, een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden, gewond. Een 64-jarige automobiliste uit Leeuwarden wilde vanaf de Huizumerlaan de Menningastraat inrijden. Zij zag daarbij de scooter over het hoofd waarna een aanrijding volgde. Het slachtoffer is met letsel aan haar knie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man gewond na botsing
DRACHTEN- De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld op het Zuid. Daarbij raakte een 44-jarige inwoner van Heerenveen aan zijn borst gewond. De man moest voor het afslaand verkeer afremmen toen een automobilist (leeftijd en plaats onbekend) achter op het voertuig van het slachtoffer botste. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Hennepkwekerij bij toeval ontdekt
DRACHTEN- De politie heeft donderdagmiddag bij toeval een hennepkwekerij ontdekt in een woning aan de Westerwird. Omdat een deur van de woning openstond waarschuwden buurtbewoners de politie. Eenmaal in de woning trof de politie niemand aan. Wel vond men op zolder een hennepkwekerij met 228 hennepplanten. De planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen. De elektriciteit werd illegaal afgetapt.

Vijf meisjes op strooptocht
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag vijf meisjes uit Leeuwarden van 14, 14, 15 en 16 jaar en een 13-jarig meisje uit Sneek aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De diefstallen werden gepleegd in meerdere winkels aan de Nieuwestad en het Ruiterskwartier. De meisjes namen kleding weg uit de winkels. Het winkelpersoneel kreeg de dames in het vizier en betrapten hen op het wegnemen van kleding. Eerst werden de 16- en 14-jarige verdachten aangehouden. Even later konden ook de andere drie verdachten worden aangehouden. Alle verdachten werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. De kleding werd in beslag genomen.

Man met harddrugs aangehouden
URETERP – De politie heeft donderdagavond op de Butewei een 47-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. De man werd door agenten voor controle op zijn bromfiets staande gehouden, toen zij zagen dat de man iets in de berm gooide. Dit bleek een wikkel met heroïne te zijn. Hierop werd de man aangehouden en voor nader onderzoek op het bureau ingesloten.

Man onder invloed drugs aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond rond 19.00 uur op het Vrijheidsplein een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Na een melding dat op de rotonde een man in zijn auto lag te slapen, troffen agenten de verdachte daar aan. Hij was moeilijk wakker te krijgen en het vermoeden bestond dat hij onder invloed van drugs was. Hierop werd hij aangehouden en voor nader onderzoek op het bureau ingesloten. In de auto werd bovendien nog een vuurwapen aangetroffen. De auto en het vuurwapen werden in beslag genomen.

Brand in benedenwoning
SNEEK – De politie heeft donderdagnacht de brandweer geassisteerd bij een brand aan de Frittemaleane. Rond 00.45 uur kwam een melding binnen van een uitslaande brand in een benedenwoning. Ter plaatse werden onmiddellijk de betreffende woning en de omliggende woningen ontruimd. In totaal moesten vijftien personen tijdelijk hun woning verlaten. Niemand raakte gewond. Een aantal bewoners had wel rook ingeademd, maar kon ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld worden. Uit de woning waar de brand ontstaan was, werden een dode moederhond met pup gehaald. Twee andere pups overleefden de brand. De brandweer had de brand snel onder controle, waardoor de schade beperkt bleef tot de woning waar de brand ontstaan was en het balkon van een naastgelegen woning. De brand is waarschijnlijk ontstaan door een kaars in een slaapkamer.

Man rijdt zonder rijbewijs
MARRUM – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 25-jarige man uit Marrum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de verdachte op de Kopkewier rijden. Omdat de man al vier keer voor het rijden zonder rijbewijs aangehouden was, werd hij staande gehouden. Ook nu bleek hij geen rijbewijs te hebben en daarnaast bleek hij gedronken te hebben. De man werd aangehouden en overbracht naar het bureau voor nader onderzoek. Zijn auto werd in beslaggenomen.

Hennepplantage ontmanteld
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag rond 14.00 uur naar aanleiding van een anonieme tip een hennepplantage ontmanteld op de Weerd. Agenten troffen op de zolderverdieping van de woning in totaal 356 hennepplanten en bijbehorende goederen voor het in stand houden van de hennepplantage aan. Alles werd in beslaggenomen en vernietigd. De 22-jarige bewoonster kwam later in de woning en werd aangehouden door de agenten. Ze werd overgebracht naar het politiebureau waarna zij na verhoor weer werd heengezonden.

Hennep in beslaggenomen
BOLSWARD – De politie heeft naar aanleiding van een tip een onderzoek ingesteld naar een hennepplantage op de Looiersbuurt. In de betreffende woning werd geen hennepplantage meer aangetroffen, deze was al ontmanteld. De politie vond wel 40 toppen van hennepplanten en 47 gram gebruiksklare hennep. Verder werd 3,5 liter, vermoedelijk, GHB aangetroffen. Zowel de gebruiksartikelen voor het in stand houden van een hennepplantage, als de hennep en de vermoedelijke GHB werden in beslaggenomen. De 26-jarige bewoner van Bolsward was niet in de woning aanwezig. Hij kan op korte termijn een uitnodiging van de politie verwachten.

Kinderfiets gestolen
BOLSWARD – De politie heeft donderdagmiddag op het Plein 1455 een 20-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had rond 15.30 uur gezien dat een aantal jongeren een kinderfiets oppakten en deze vervolgens in de kofferbak van een auto stopte. Deze getuige vertrouwde dit niet en stelde de politie in kennis. Toen agenten ter plaatse kwamen stond de auto er nog. Meteen werden zij aangesproken door een 39-jarige inwoonster van Bolsward die vertelde dat de fiets van haar zoon was gestolen en dat zij aangifte wilde doen van diefstal. Omdat de getuige een goede beschrijving had gegeven hoe de fiets er uit zag, werd de bestuurder van de auto gevraagd om de kofferbak open te maken. In de kofferbak lag de gestolen kinderfiets, waarop de bestuurder aangehouden werd.

Grootschalige milieu- en transportcontrole
TERWISPEL – De politie heeft donderdag tussen 07.30 uur en 14.00 uur op de A7 ter hoogte van Terwispel een grootschalig milieu- en transportcontrole gehouden. In totaal werden 122 vrachtwagens gecontroleerd, waarbij 46 bekeuringen uitgedeeld werden. Het ging hierbij veelal om belading die te groot of te zwaar was, of niet goed vast zat. Ook werden er technische mankementen en overtredingen met de tachograaf geconstateerd. Twintig chauffeurs hadden geen eurovignet en kunnen hier een naheffing voor verwachten. Aan deze controle werkten 46 mensen mee van politie Fryslân, Groningen, Drenthe en KLPD, Inspectie Verkeer en Waterstaat, AID, VROM inspectie, Voedsel- en Warenautoriteit, Douane, Rijksdienst wegverkeer, Provincie en Motorrijtuigenbelasting.

112Fryslan