Fryslân, 08-05-2009 • Politieberichten van donderdag 7 mei 07.00 uur t/m vrijdag 8 mei 07.00 uur

Drachten: brom- en snorfiets controle
De politie heeft donderdagmorgen tussen 07:30 en 09:00 uur op de Dr. Martin Luther Kingsingel een brom- en snorfietscontrole gehouden. Tijdens de controle werden 18 bromfietsen en een snorfiets op het vermogen getest. Hierbij werden vijf bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximale constructiesnelheid. Daarnaast werden vier bekeuringen uitgedeeld voor het gedrag van de bestuurders.

Leeuwarden: vrouw van laptop beroofd
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een beroving op zondagavond rond 22.00 uur op De Kei. Een 45-jarige vrouw uit Leeuwarden liep vanaf De Kei richting Brandmeer toen zij drie mannen met een Afrikaans uiterlijk met een scooter ter hoogte van het tunneltje daar zag staan. Twee van de mannen kwamen op haar af en één vroeg haar om geld en een mobieltje. Toen de vrouw aangaf dit niet bij zich te hebben, trok hij met geweld de opvallende gele laptoptas met een laptop van haar schouder. Op de tas stonden afbeeldingen in allerlei kleuren. Hierna renden de mannen het tunneltje in. Het signalement van de man die de vrouw aansprak is als volgt:

[ul][li]tussen de 25 en 30 jaar[/li][/ul]
[ul][li]opvallende grote lippen, ogen en neus[/li][/ul]
[ul][li]droeg een bruine sweater met capuchon[/li][/ul]
[ul][li]hij sprak met een buitenlands accent[/li][/ul]

Hebt u zondagavond iemand gezien die aan dit signalement voldoet of andere bijzonderheden opgemerkt? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000

Sneek: aanhouding na winkeldiefstal
De politie heeft donderdagmorgen in een winkel aan de Wijde Burgstraat een 39-jarige vrouw uit Sneek aangehouden op verdenking van diefstal. Een medewerkers van de winkel zag dat de vrouw een paar schoenen in haar tas deed en de kassa passeerde zonder te betalen. Toen de vrouw de winkel wilde verlaten ging het alarm af. De vrouw is door de politie voor nader onderzoek meegenomen naar het bureau.

Wolvega: overval op winkel, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een overval die donderdagmiddag omstreeks 16.30 uur heeft plaatsgevonden in een winkel aan de Van harenstraat. Een medewerker, een 38-jarige inwoner van Wolvega, werd door een man aangesproken die hem naar scheermesjes vroeg. Toen hij de man naar de plaats had gebracht waar deze lagen pakte deze een pistool en eiste dat de kluis werd opengemaakt en vertelde dat hij geld wilde. Toen hij eenmaal het geld in zijn bezit had moest de medewerker zich op het toilet afzijdig houden, waarna hij verdween. De winkelmedewerker deed aangifte.

Het signalement van de dader is als volgt:

[ul][li]Blanke man[/li][/ul]
[ul][li]lengte 1.80 meter[/li][/ul]
[ul][li]ongeveer 30 jaar.[/li][/ul]
[ul][li]Donkerblond haar, waarvan de zijkanten van zijn hoofd kaal waren geschoren (hanenkam).[/li][/ul]
[ul][li]De man droeg een licht gekleurde spijkerbroek met gebleekte vlekken op de achterkant.[/li][/ul]
[ul][li]Hij droeg een grijze trui, mogelijk met capuchon.[/li][/ul]
[ul][li]De dader liep op licht gekleurde schoenen.[/li][/ul]

Hebt u donderdagmiddag iemand gezien die aan dit signalement voldoet of andere bijzonderheden opgemerkt? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000

Sneek: rijden zonder rijbewijs en zonder verzekering
De politie heeft donderdagavond een 37-jarige inwoner uit Sneek aangehouden omdat hij zonder rijbewijs en zonder autoverzekering op het IJlsterplein in zijn auto reed. De man is overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat hij nog een boete open had staan. Daarnaast kreeg de man proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en voor het rijden zonder autoverzekering. Na betaling kon de man huiswaarts keren.

Leeuwarden: fietster gewond bij aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding die donderdagavond plaats vond op de Pieter Stuyvesantweg waarbij een 32-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De bestuurder van een personenauto, een 20-jarige inwoner van Heerenveen, verleende vermoedelijk geen voorrang aan de fietsster. Bureau Verkeersongevallenanalyse van Politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van de aanrijding. Het slachtoffer is met rug en nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drogeham: camper in brand
De politie heeft donderdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een camperbrand. Op de Sannen brandde een camper geheel uit. De mogelijke oorzaak van brand is dat de accu-oplader tijdens het opladen oververhit is geraakt.

Midsland – Terschelling: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Oosterburen een aanrijding afgehandeld, waarbij een 25-jarige fietsster uit Zwaagwesteinde gewond raakte. Een 29-jarige automobiliste van Terschelling West zag de fietsster over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De 25-jarige belandde op het wegdek en raakte gewond aan haar gezicht. Het slachtoffer werd op het eiland behandeld door een huisarts en een tandarts.

Damwoude: politie houdt twee verdachten aan voor brandstichting
De politie heeft donderdagmiddag op de Conradi-Veenlandstraat twee inwoners van Damwoude van 13 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting. Een politieman zag in zijn vrije tijd rook uit een oudpapier-container komen. Hij waarschuwde direct de hulpdiensten en ging vervolgens naar de container. Achter de container zag de twee 13-jarige jongens staan. De twee werden aangehouden voor brandstichting. De brandweer was inmiddels ter plaatse en bluste het vuur. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal werden de twee door de ouders opgehaald.

Aldtsjerk: rijbewijs ingevorderd na eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagavond een eenzijdig ongeval op de Marwei onderzocht, waarbij een 27-jarige automobilist uit Dokkum gewond raakte. De bestuurder was de controle over zijn voertuig verloren en vervolgens uit de bocht gevlogen. De auto kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. De politie was snel ter plaatse en de agenten hadden het vermoeden dat de Dokkumer onder invloed van alcohol verkeerde. De man werd met letsel aan zijn schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Omdat de man verbaal agressief was, gingen de agenten mee naar het ziekenhuis. Hier werd ook een bloedproef bij de man afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in samenwerking met een burger een 29-jarige inwoner van Groningen en een 30-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. In de nacht van donderdag op vrijdag hoorde een bewoner van de Van Helomalaan een paar luidde knallen. De man ging op onderzoek uit en zag twee luidruchtige mannen lopen. Hij besloot om ze te volgen. Eenmaal op de Lindelaan stond één van de mannen met een ladder te zwaaien, de ander stond aan een boompje in een tuin te trekken. Toen de twee zagen dat ze werden gevolgd, probeerden ze te vluchten. De 30-jarige Heerenvener kon worden aangehouden. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de verdachte werd dan ook overgedragen. Na onderzoek kon later die nacht ook de 29-jarige Groninger worden aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Uit onderzoek bleek dat de verdachten een spoor van vernielingen hadden aangericht vanuit het centrum in de richting van de Thialfweg.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Lemmer: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Plattedijk een 25-jarige beginnende bestuurder uit Polen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid een politieauto passeerde. Na een stopteken volgde er een controle. De bestuurder sprak gebrekkig Engels en een passagiere moest dan ook tolken. De bestuurder en zijn tolk werden overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de 25-jarige 635 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Na overleg met de officier van justitie werd besloten dat de Pool direct een boete van 650 euro moest betalen. Met behulp van wat vrienden kon de man de boete betalen, waarna het bureau mocht verlaten.


Leeuwarden: drie drugsdealers aangehouden
De politie heeft donderdagmiddag tijdens een korte actie op de Weaze en omliggende stegen drie mannen aangehouden op verdenking van handel in harddrugs.

Op de Weaze en in de omliggende stegen ondervind het publiek veel overlast drugsdealers. In een tijdsbestek van nog geen uur werd door de politie waargenomen dat vijf dealers zich afzonderlijk van elkaar schuldig maakten aan de handel in harddrugs. Om 14:00 uur werden de dealers op grond van de Opiumwet staande gehouden en gefouilleerd. Drie personen, allen van Antilliaanse afkomst, waren in bezit van een grote hoeveelheid harddrugs. Een 22 jarige Leeuwarder was in het bezit van 18 bolletjes cocaïne met een gewicht van 2.2 gram. Een 20 jarige Leeuwarder was in het bezit van een mes, twee bolletjes cocaïne, twee wikkels cocaïne en vijf xtc-pillen. Een 28 jarige Leeuwarder bleek elf bolletjes cocaïne met een gewicht van 1.4 gram in zijn bezit te hebben. De vierde verdachte werd even later in het centrum van Leeuwarden aangehouden, maar bleek na fouillering niet meer in het bezit te zijn van harddrugs. De laatste verdachte werd niet meer gesignaleerd. Na verhoor werden de drie verdachten weer in vrijheid gesteld. Tegen de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

112Fryslan

})