Politieberichten van vrijdag 8 juli


Auto gestolen

OFFRINGAWIER- De politie onderzoekt de diefstal van een auto van het merk Volkswagen, type EOS, zwart van kleur en voorzien van het kenteken 54-TL-HL. De auto werd weggenomen vanaf een terrein van een jachthaven aan de Paviljoenwei van. De diefstal van de auto werd donderdagmorgen om 10.00 uur ontdekt. De eigenaresse, een 42-jarige inwoonster van Utrecht, deed aangifte.

Kluis gestolen bij inbraak

ALDEBOARN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de van Sminiawei. De dader(s) kwam(en) in de nacht van woensdag op donderdag de woning via een achterdeur binnen. Uit de woning werd een kluis gestolen. De 91-jarige bewoner deed aangifte.

Quad gestolen bij inbraak

DOKKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Uithof. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een groene Quad van het merk Kawasaki, type Klf300b, weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 36-jarige inwoner van Dokkum aangifte. De technisch recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht.

Minibike in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Groningerstraatweg een minibike in beslag genomen. Een surveillerende motoragent zag een man met hoge snelheid op een klein motortje de straat oversteken. De 15-jarige bestuurder uit Leeuwarden kreeg een stopteken en zijn minibike werd in beslag genomen. Het kleine motortje zal worden vernietigd. De jongen kreeg tevens een bekeuring.

Automobilist aangehouden na verlaten plaats ongeval

AMELAND – De politie heeft donderdagochtend een 38-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. De agenten op het eiland kregen donderdagochtend een melding dat op de Fenneweg op Hollum een zwaar beschadigde auto was aangetroffen. De auto had een reclamebord en boom geraakt. De bestuurder van het voertuig was niet meer aanwezig. Agenten stelden een onderzoek in om de bestuurder te achterhalen. In de loop van de ochtend werd een 38-jarige inwoner van de stad Groningen aangehouden op het eiland. Tijdens het verhoor bekende de man dat hij de aanrijding had veroorzaakt en vervolgens de plaats van het ongeval had verlaten. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. De Groninger mocht vervolgens het bureau weer verlaten.

Verkeerscontrole

FRANEKER/HARLINGEN – De politie heeft donderdag op verschillende locaties in Franeker en Harlingen het verkeer gecontroleerd. Tijdens de actie werden 21 snelheidsbekeuringen uitgeschreven. Daarnaast werden nog elf bekeuringen uitgeschreven voor onder andere gladde banden, mobiel bellen, het niet dragen van de autogordel en een te hoge constructie snelheid van de bromfiets. Er werd onder andere gecontroleerd op de Harlingerweg en de Getswerderdijk in Franeker, op de A31 bij de wegwerkzaamheden en de Kanaalweg en Westerzeedijk in Harlingen.

Twee mannen aangehouden voor diefstal

FRIENS – De politie heeft donderdagmiddag een 41-jarige inwoner van Reduzum en een 38-jarige inwoner van Jirnsum aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat het duo twee houten palen uit een weiland hadden weggenomen. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd en het signalement van de twee werd doorgegeven. Agenten waren snel ter plaatse en in de omgeving werden beide mannen aangetroffen. Ze werden aangehouden op verdenking van diefstal. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Aan het begin van de avond mochten ze het bureau weer verlaten.

Automobilist onwel

LIPPENHUIZEN – Een surveillerende motoragent vond donderdagmiddag op een parkeerplaats aan de Sweachsterwei een 36-jarige inwoner van Amsterdam. De man lag voor zijn auto op de grond. Al snel bleek dat de man onwel was geworden. Een passant, toevallig een agent in zijn vrije tijd, hielp de motoragent om de Amsterdammer weer bij bewustzijn te krijgen. Het slachtoffer werd uiteindelijk per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Feestwagens uit stad begeleidt

DOKKUM – De politie heeft donderdagmiddag drie feestwagens uit Paesens en Moddergat uit de stad begeleidt. Diverse inwoners van Dokkum hadden de politie gebeld toen de drie wagens door de stad reden. De wagens met daarop feestende jongeren zorgde voor nog al wat (geluids)overlast. Toen agenten de melding kregen reden net twee van de drie wagens langs het politiebureau. De muziek was duidelijk hoorbaar en ook werd vanaf één van de wagens met lege bierflesjes gegooid. Op de Woudweg, waar inmiddels ook de derde wagen was gearriveerd, grepen de agenten in. De drie wagens werden tot stoppen gedwongen. Vervolgens gingen de agenten in gesprek met de bestuurders van de drie tractoren. Er werd aangegeven dat dit absoluut niet door de beugel kon. De groep hield zich niet aan de vergunningsvoorschriften, ze hadden namelijk alleen toestemming om in het dorp te rijden, en ze waren daarom ook niet voor ongevallen en andere incidenten verzekerd. De bestuurders gaven meteen aan dat ze direct weer terug zouden gaan naar Paesens en Moddergat. De drie tractorbestuurders moesten blazen maar bleken niet onder invloed van alcohol te verkeren. Vervolgens werd de gehele optocht door de politie via het bedrijventerrein de Hogedijken terug begeleidt in de richting van Metslawier en via die route terug naar Paesens en Moddergat.

Winkelmedewerkster overmeesteren agressieve winkeldief

LEEUWARDEN – Vier medewerkers van winkels aan de Schrans hebben donderdagmiddag een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Een getuige had gezien dat de man eerder die middag vanaf een kledingrek van een winkel en broek had gestolen. Het winkelpersoneel werd gewaarschuwd en één van de medewerkster ging achter de man aan. Ze zag dat hij ook nog een watermeloen stal bij een groenteboer in de straat. De medewerkster van de gedupeerde winkel vroeg aan collega’s van een andere winkel om haar te helpen bij de achtervolging. Eén deze vrouwe leende een fiets van een omstander en achterhaalde zo de winkeldief. De man werd vervolgens meegenomen naar de winkel waar hij de diefstal had gepleegd. Daar werd hij vastgehouden door vier vrouwen. De man raakte in paniek en probeerde te ontkomen. Hij gaf daarbij één van de medewerkers een harde duw en de vrouw kwam ten val. Het lukte de overige drie vrouwen om de man te overmeesteren. Hij werd de winkel binnen gebracht en alle deuren werden afgesloten in afwachting van de politie. Toen de agenten arriveerden werd de 43-jarige man door de vrouwen overgedragen. Tegen de man werd aangifte gedaan van winkeldiefstal en mishandeling. De Leeuwarder werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na ruzie met toezichthouder

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond op De Drift een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Twee surveillerende agenten op mountainbikes zagen de man druk in gesprek met een toezichthouder van de gemeente. De 19-jarige maakte wilde armgebaren en schopte tegen de fiets van de toezichthouder. De agenten grepen direct in en haalden de Drachtster bij de toezichthouder vandaan. De man bleef erg agressief en een normaal gesprek was met hem niet te voeren. Hij werd dan ook aangehouden. Dit ging gepaard met enig verzet. De Drachtster bleek in het bezit van een kleine hoeveelheid wit poeder, vermoedelijk harddrugs. Dit werd dan ook in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee aanhoudingen bij actie tegen drugsoverlast

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op het Gashouderplein tijdens een actie tegen drugsoverlast twee inwoners van Heerenveen van 23 en 24 jaar aangehouden. Na diverse klachten van onder andere omwonenden besloten agenten om tot actie over te gaan. Er werd gezien dat een 24-jarige inwoner van Heerenveen drugs verkocht aan zijn 23-jarige plaatsgenoot. Na de overdracht grepen de agenten in. Het duo werd aangehouden en gefouilleerd. De dealer bleek in het bezit te zijn van een buisje en een aantal zakjes met speed. Deze drugs werden in beslag genomen. Daarnaast werd van de man ook een geldbedrag in beslag genomen. Ook de speed die de 23-jarige had gekocht, werd in beslag genomen. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Auto in beslag genomen na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Anne vondelingweg de auto van een 63-jarige automobilist uit Leeuwarden in beslag genomen. De man had een aanrijding veroorzaakt. Hierbij raakte een 26-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond. Ze werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Al snel werd duidelijk dat de veroorzaker van de aanrijding onder invloed van alcohol verkeerde. De automobilist werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 705 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd. Na onderzoek bleek zijn auto niet verzekerd te zijn en ook de APK was verlopen. Hiervoor kreeg de Leeuwarder twee bekeuringen en tevens werd zijn auto in beslag genomen.

Bekeuring voor verbranden afval

STEGGERDA – De politie heeft een 34-jarige inwoner van Steggerda een bekeuring gegeven voor het verbranden van afval. Een surveillerende zag donderdagavond laat een grote rookpluim achter een woning vandaan komen. Toen de agent polshoogte ging nemen, bleek dat de bewoner afval aan het verbranden was. Op het vuur lag onder andere hout en een ijzeren hek. De 34-jarige kreeg dan ook een bekeuring.

Aanhouding na verkeersruzie

WOLVEGA – De politie heeft donderdagavond op de Sportlaan een 24-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die avond ruzie gekregen na een verkeersruzie. Een 25-jarige inwoner van Wolvega had eerder die dag bijna een aanrijding gehad met de 24-jarige man. Toen de twee ‘s avonds elkaar tegen kwamen ontstond ruzie. De 24-jarige sloeg zijn dorpsgenoot. Die deed vervolgens aangifte. De agenten hielden de 24-jarige man aan en hij werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLÂN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Een 44-jarige automobilist uit Sneek had op het verkeersplein bij Joure een betonblok geraakt. Zijn auto raakte hierdoor zwaar beschadigd. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol. Tijdens een ademanalyse in het politiebureau blies hij 650 ug/l. In de Schoolstraat in Burgum werd een 24-jarige automobiliste uit die plaats betrapt tijdens het rijden onder invloed van alcohol. Deze beginnende bestuurder blies 405 ug/l. Tegen beide bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens kregen ze een rijverbod en werd het rijbewijs ingevorderd.

Man aangehouden voor vernieling en bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. Surveillerende agenten liepen in de Oude Doelesteeg toen ze een hoop geschreeuw hoorden op de Nieuwestad. Daar werd op dat moment iemand door portiers uit een horecagelegenheid gezet. De man was vervolgens verbaal erg agressief richting de portiers. Toen de agenten arriveerden richtte de man zijn woede op hen. Niet veel later moest een reclamebord het ontgelden. De 40-jarige Leeuwarder sloeg hier een gat in. De agenten hielden de man vervolgens aan. De portiers deden vervolgens aangifte van bedreiging. De verdachte had hen een aantal keren met de dood bedreigd. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een woning in de Vuurdoornstraat een 54-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Een aantal buurtbewoners stond ’s nachts met elkaar te praten op straat. De 54-jarige vrouw opende een ruit van haar woning en begon te schreeuwen richting de groep. Dit escaleerde en de vrouw liep vervolgens richting haar voordeur. Die opende ze en vervolgens bedreigde de vrouw de aanwezigen op straat met een mes. De politie werd gewaarschuwd en de agenten hielden de vrouw aan. Ze werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vernielers aangehouden dankzij alerte getuigen

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag dankzij een alerte getuigen twee mannen kunnen aanhouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. De getuigen hadden gezien dat drie mannen vernielingen hadden gepleegd in de Arendstuin. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd en ook surveillerende agenten op straat werden aangesproken. Na een zoektocht vonden de agenten twee mannen die voldeden aan het opgegeven signalement. Een derde werd niet meer gevonden. Het duo, een 28-jarige inwoner van Berlikum en een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, kon zich niet legitimeren en werd aangehouden. Na een rondje door de omgeving werd duidelijk dat de verdachten meerdere verkeersborden hadden vernield en ook in tuinen van woningen diverse goederen en bloemen hadden vernield. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Agressieve man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in het gras voor het hoofdbureau aan de Aldlansdyk een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en openbare dronkenschap. Een automobilist reed voor de Aldlansdyk en zag plotseling een man midden op de rijbaan staan. De man stond met een grote stok te zwaaien. De bestuurder belde direct via 1-1-2 de politie. Agenten, die druk bezig waren met de administratie van de nacht, verlieten het hoofdbureau en liepen richting de Aldlansdyk. In het gras voor het bureau zagen ze de 21-jarige Leeuwarder staan. Ook nu had de man weer een grote stok in zijn handen. Met gepast geweld kon de 21-jarige worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het cellencomplex en voor nader onderzoek ingesloten. De stok werd in beslag genomen.

Inbraak in sportkantine

DOKKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan het Tolhuispark. Vrijdagochtend vroeg kreeg de beheerder van de kantine een melding van een inbraak. Hij ging polshoogte nemen en ontdekte dat een ruit van de kantine was ingegooid. Binnen stonden een aantal kasten open. Volgens de beheerder waren er geen goederen weggenomen. Hij deed aangifte. Afgelopen week werd ook al ingebroken in sportkantines in Hantum en Ternaard

112Fryslan