Vrijdag 8 januari

Politieberichten van donderdag 7 januari 07.00 uur t/m vrijdag 8 januari 07.00 uur

Leeuwarden: vermiste man terecht
De 43-jarige Leeuwarder die sinds maandagochtend 4 januari werd vermist is weer terecht. Zijn familie heeft inmiddels contact met hem gehad. De politie gaat nog wel in gesprek met de familie en de 43-jarige man.
Drachten: aanhouding naar aanleiding van inbraak bij tankstation
De politie heeft donderdagochtend op de Tjonger een 22-jarige man uit Gouda aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Surveillerende agenten kregen rond 5.00 uur een melding dat er was ingebroken in een tankshop bij een tankstation aan de Eems in Drachten. De inbraak werd ontdekt door een medewerker van een beveiligingsbedrijf. Ter plaatse bleek dat een inbraak had plaatsgevonden, waarbij een toegangsdeur was geforceerd. Uit het pand werd een nog onbekende hoeveelheid rookwaar weggenomen. Ter plaatse werden diverse sporen in de sneeuw aangetroffen. Door de politie werd vervolgens een onderzoek in de buurt ingesteld. Op de Tjonger werd een voertuig aangetroffen met daarin duidelijk zichtbaar inbrekersgereedschap en rookwaar. In de nabijheid van dit voertuig werd een man aangetroffen. Hij gedroeg zich verdacht en het profiel van zijn sportschoenen bleek overeen te komen met de aangetroffen sporen bij het tankstation. Vervolgens is de 22-jarige man uit Gouda aangehouden en voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. Vermoedelijk zijn er meer daders bij deze inbraak betrokken. In samenwerking met de technische recherche stelt de politie een nader onderzoek in.

Dokkum: inbraken bij twee bedrijven
De politie onderzoekt twee inbraken die hebben plaatsgevonden in de nacht van woensdag op donderdag. Bij een horecabedrijf aan de Boterstraat in Dokkum werd met grof geweld een deur opengebroken. Binnen werd een kassa opengebroken. Daaruit werd een klein geldbedrag weggenomen. Ook wordt rookwaar en geluidsapparatuur vermist. Elders uit het pand werd een in de muur geplaatste kluis met daarin een onbekend geldbedrag weggenomen. Ook werd ingebroken bij een bakkerij op de Grote Breedstraat. Beide panden liggen vlak bij elkaar. Bij de bakkerij werd een slot geforceerd en werd uit de winkel een geldbedrag aan wisselgeld weggenomen. De technische recherche heeft bij beide panden een sporenonderzoek uitgevoerd. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden.

Koudum: man overleden bij bedrijfsongeval
De politie heeft donderdagmorgen geassisteerd bij een bedrijfsongeval bij een boerderij aan de Groote Wiske in Koudum, waarbij een 72-jarige inwoner van Koudum om het leven is gekomen. De man voerde reparatiewerkzaamheden uit aan een mesttransportband op een boerderij. Door onbekende oorzaak is hij daarbij van de band gevallen en in de silo terecht gekomen en om het leven gekomen. De man werd gevonden door zijn zoon, welke de hulpverleningsdiensten waarschuwde. Die konden helaas niets meer voor de man doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een misdrijf en dat het gaat om een noodlottig ongeval.

Leeuwarden: Burgernetactie na diefstal portemonnee
De politie onderzoekt de diefstal van een portemonnee van een 75-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw liep donderdagmiddag over het Stationsplein nabij het busstation. Ze werd onwel en kwam daardoor ten val. Een omstander ontfermde zich over de vrouw en waarschuwde via 1-1-2 de hulpdiensten. Tijdens het vallen was de portemonnee van de vrouw ook op straat gevallen. Een nog onbekende man bood de gevallen vrouw een keukenrol aan. Niet veel later bleek dat de man de portemonnee had weggenomen. Omdat er een goed signalement van de man bekend was, werd er door de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie gestart. Samen met de politie keken 645 deelnemers uit naar de verdachte. De man werd niet aangetroffen, wel kwamen er een aantal interessante tips binnen. De 75-jarige vrouw werd met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Oudehaske: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft gistermiddag op de Jousterweg in Haskerhorne het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige man uit Heerenveen. Het verkeershandhavingsteam van de politie Fryslân constateerde tijdens een rijdende surveillance dat de man 68 km/u reed binnen de bebouwde kom in Oudehaske. Hier is 30 km/u toegestaan. Op dat moment speelden er zelfs kinderen op het trottoir langs de weg. Buiten de bebouwde kom van het dorp voerde hij zijn snelheid op tot meer dan 130 km/u waar, tussen Oudehaske en Haskerhorne 60 km/u is toegestaan. Nadat de man was staande gehouden werd zijn rijbewijs ingevorderd. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Breezanddijk: vrouw aangereden na aanrijding op Afsluitdijk
De politie heeft donderdagmiddag enkele aanrijdingen afgehandeld op de Afsluitdijk (A7). Er ontstond rond kwart over drie een aanrijding waarbij een inhalend voertuig op de linker rijbaan in de slip raakte en dwars op de weg kwam te staan. Een achteropkomende auto met een aanhanger slipte ook, reed tegen de middenvangrail en kantelde. De lading houtblokken die op de aanhanger lagen belanden op het wegdek. Als gevolg van deze aanrijding ontstond een file. Terwijl het verkeer stil stond stapten diverse automobilisten uit om te kijken wat er aan de hand was. Een 22-jarige vrouw uit Bathmen deed dit ook. Een achterop komende 30-jarige automobilist uit Pernis zag het verkeer te laat stil staan, remde en gleed over de linker rijstook door. Hier raakte hij de 22-jarige vrouw, die vervolgens enkele meter door de lucht werd geslingerd. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar bleek later op de avond dat ze erg veel geluk heeft gehad. Ze kon na behandeling van enkele schaafplekken, kneuzingen en blauwe plekken weer naar huis.

Leeuwarden: man zwaait met groot vleesmes
De politie heeft donderdagavond een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden in de Eikenstraat. Even daarvoor had de man op het Vrijheidsplein met een groot mes staan zwaaien. Surveillerende agenten zagen dat een die aan het signalement voldeed probeerde een flat binnen te gaan. Hij was duidelijk onder invloed van veel alcohol. In een zwarte schoudertas die hij bij zich had, troffen de agenten een vleesmes aan van bijna 30 centimeter. Hierop is de man aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

Drachten: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft donderdagmiddag van 13.00 uur tot 15.00 uur een verkeerscontrole op het Raadhuisplein gehouden. Tijdens de controle lag het accent op personenauto’s en taxi’s. In totaal werden 35 auto’s van De Drift naar de controleplaats geleid. Het merendeel van de voertuigen waren in orde. In zes gevallen werd proces-verbaal opgemaakt, twee keer voor het niet dragen van de autogordel, twee keer voor te gladde banden, één keer voor een verlopen APK en één keer voor het onverzekerd rijden. Daarnaast kreeg één bestuurder de opdracht om de lichtdoorlaatbaarheid van zijn autoruiten te verbeteren. Doet hij dat niet binnen vier weken dan volgt er als nog een bekeuring.

Leeuwarden: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 33-jarige automobilist uit Leeuwarder ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij met zijn auto stilstond, midden op de weg en tegen het verkeer in. De agenten spraken de man aan. Al snel hadden ze het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 745 ug/l, goed voor een rijverbod van 9 uur en een proces-verbaal. Tevens werd de man zijn rijbewijs ingevorderd.

Burgum: politie houdt twee verdachten aan voor diefstal
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee inwoners van Opende van 22 en 23 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van dieselolie. Een getuige had op de Mr. W. M. Oppedijk van Veenweg bij een terrein van een bedrijf een auto verdacht zien staat. Hierop werd de politie gewaarschuwd. De agenten gingen ter plaatse en zagen twee auto’s staan. In de twee auto’s zaten nog een aantal personen, de bestuurdersstoelen waren echter leeg. Na een zoektocht over het terrein vonden de agenten een aantal jerrycans. Ook zagen ze één van de verdachten met een jerrycan en slang tussen twee vrachtauto’s staan. De man werd dan ook direct aangehouden. Ook de tweede verdachte werd uiteindelijk gevonden. Hij had zich verstopt in een oplegger van een vrachtauto en rook sterk naar dieselolie. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De jerrycans en de slangen werden in beslag genomen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Prins Hendrikstraat een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die nacht een portier van een horecagelegenheid in de Oude Doelesteeg met de dood bedreigd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de 22-jarige Leeuwarder al snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: regionale uitrol Burgernet start in voorjaar
De uitrol van Burgernet in Fryslân start in het voorjaar van 2010. Van de 31 Friese gemeenten hebben er elf aangegeven dat ze gaan participeren in Burgernet. Met vier gemeenten worden nog gesprekken gevoerd. De uitrol van Burgernet start in onder andere de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland. In 2011 volgt in ieder geval nog de gemeente Heerenveen.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn al bijna 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel.Na een jaar zijn er zo’n 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal 30 verdachten zijn opgepakt en meerdere vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden. Nog elke week melden mensen zich als Burgernetdeelnemer aan.

Wat is Burgernet?
Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie. Zo vergroten we samen de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt.

Aanpak criminaliteit niet alleen taak van politie
Iedere inwoner van Fryslân wil graag een veilige woon- en leefomgeving. De politie stelt alles in het werk om Fryslân veilig te maken en natuurlijk te houden. De politie kan dit echter niet alleen. Daarom wordt er volop samengewerkt met allerlei partners. Ook u als inwoner van Fryslân kunt een belangrijke bijdrage leveren aan die veiligheid. Burgernet geeft de inwoners van Fryslân de gelegenheid om samen met de politie en gemeenten voor veiligheid en tegen criminaliteit gaan. Een gezamenlijke aanpak van criminaliteit, en met name in heterdaad situaties, blijken zeer succesvol te zijn. Daarom is de aanpak van criminaliteit niet alleen een taak van de politie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan