Politieberichten van vrijdag 8 april.

Aanhouding na onderscheppen drugspakket
STIENS – De politie heeft maandag in Stiens een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Op Schiphol werd onlangs door medewerkers van de Douane een postpakket met daarin enkele honderden grammen harddrugs onderschept. Agenten lieten vervolgens maandag het pakket gecontroleerd bezorgen bij de geadresseerde. Toen de 30-jarige Leeuwarder het pakket in ontvangst had genomen, werd hij aangehouden door de politie. Het pakketje met drugs werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij ingesloten. Nader onderzoek volgt dan ook.

Vijf verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging
HURDEGARYP- De politie heeft woensdag en donderdag vijf mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Het betreft drie inwoners van Hurdegaryp van 19, 20 en 28 jaar, een 20-jarige inwoner van Noardburgum en een 19-jarige inwoner van Tytsjerk. Het misdrijf vond zaterdagavond plaats bij een jeugdcentrum aan de van Weerden Poelmanstraat in Hurdegaryp. Hier was een feestje gaande voor jeugd van 14 tot 16 jaar. Daarbij waren enkele moeders aanwezig. Voor het centrum bevond zich een groep van een 10 tal jongeren in de leeftijd van 20 jaar. Zij wilden naar binnen maar de toegang werd geweigerd. Doordat de sfeer grimmiger werd, werden de vaders gebeld. Toen deze ter plaatse kwamen werd de sfeer erg vervelend. De verdachten hadden de voordeur inmiddels gebarricadeerd. Toen één van de vaders verhaal ging halen, werd hij door de vijf verdachten geslagen en geschopt. Hij moest zich onder behandeling stellen van het verplegend personeel van een ambulance. Het 46-jarige slachtoffer uit Hurdegaryp deed aangifte. In overleg met officier van justitie werden de vijf aangehouden. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Looddiefstal bij school en sporthal
JOURE – De politie onderzoekt de diefstal van een grote partij lood van een dak van een school en een sporthal aan de E.A. Borgerstraat. Tussen maandag 4 april en donderdag 7 april werd het lood van het dak gesneden. De schade wordt geschat op zo’n 10.000 euro. Namens de school deed een 58-jarige inwoner van Joure aangifte. De beheerder van de sporthal moet nog aangifte doen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
TERWISPEL – De politie heeft donderdagochtend op de Zuiderhogeweg in Drachten het rijbewijs van een 35-jarige automobilist uit Den Haag ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder had eerder die ochtend een snelheidscontrole op de A7 nabij Terwispel gepasseerd. Agenten voerden daar een controle uit naar aanleiding van klachten van wegwerkers. De maximum snelheid was vanwege de werkzaamheden teruggebracht naar 70 kilometer per uur. Veel automobilisten hielden daar geen rekening mee en daarom besloten de wegwerkers de politie daar over te informeren. Reden voor de agenten om donderdagmorgen een snelheidscontrole uit te voeren. De 35-jarige automobilist uit Den Haag passeerde met 129 kilometer per uur de controle met de lasergun, terwijl 70 kilometer was toegestaan. Op de Zuiderhogeweg in Drachten kreeg hij een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Burgernetactie na winkeldiefstal
SNEEK – De politie heeft donderdagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een man en een vrouw. Het duo had eerder die middag in een winkel aan de Oosterdijk een wisseltruc toegepast. Hierdoor wisten ze zich een geldbedrag van enkele tientallen euro’s toe te eigenen. Na de ontdekking waarschuwde het winkelpersoneel direct via 1-1-2 de politie. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Eén van de deelnemers had het duo zien lopen richting een parkeerterrein. Al snel werd duidelijk dat de twee de stad per auto hadden verlaten. Ze werden dan ook niet meer aangetroffen. Namens de gedupeerde winkel werd aangifte gedaan.

Aanhouding na heling
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag in de Nieuwe Oosterstraat een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen een fiets staan waarvan ze het sterke vermoeden hadden dat die van diefstal afkomstig was. Na controle van het framenummer bleek dat de fiets sinds augustus 2008 als gestolen stond gesignaleerd. In de omgeving werd de 36-jarige vrouw aangehouden. Ze was volgens eigen zeggen de eigenaar van de fiets. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt. De fiets werd in beslag genomen.

Man op heterdaad aangehouden voor diefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag een 31-jarige inwoner van Surhuisterveen op heterdaad aangehouden na fietsendiefstal. Surveillerende agenten zagen de man door het centrum van Leeuwarden fietsen. Hij daarbij opvallend veel aandacht voor gestalde fietsen. Het was de agenten bekend dat de 31-jarige man zich in verleden regelmatig schuldig had gemaakt aan het stelen van fietsen. Reden om de man te volgen. Nadat hij zijn eigen fiets had gestald, ging de 31-jarige door het centrum lopen. Op de Nieuwestad zagen de agenten hij een fiets uit een stelling haalde en er volgens met de fiets vandoor ging. De agenten hielden de man uit Surhuisterveen vervolgens aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Hennepkwekerij ontmanteld
HEERENVEEN – De politie heeft donderdag aan het einde van de middag een kleine hennepkwekerij ontmanteld in een woning aan de Herenwal. Surveillerende agenten kregen een melding dat er bij de betreffende woning iets gaande was. De melder vertrouwde het niet en waarschuwde daarom de politie. De agenten stelden een nader onderzoek in. Met toestemming van één van de bewoners werd de woning doorzocht. Op één van de kamers vonden ze een hennepkwekerij met 44 planten. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. De eigenaar van de kamer moet nog door de politie worden gehoord.

Lastige en agressieve man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond in de Purcellstraat een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Diverse buurtbewoners hadden de politie gebeld omdat de man voorbijgangers lastig viel, bij woningen aanbelde en agressief gedrag vertoonde. Niet veel later kwam ook een melding dat de man onzedelijk gedrag had vertoond. Reden genoeg voor de agenten om de Leeuwarder te gaan zoeken. Hij werd uiteindelijk in een woning in de omgeving aangetroffen. De 37-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan