Politieberichten van vrijdag 7 september

Heler aangehouden in onderzoek Mongoolse winkeldieven

BOLSWARD – De politie heeft in het onderzoek naar Mongoolse winkeldieven een 44-jarige inwoner van Utrecht aangehouden op verdenking van heling. In de woning van de man vonden agenten een zeer grote hoeveelheid cosmetica met een verkoopwaarde van 153.000 euro.

Aanhouding Mongoolse winkeldieven

Op zaterdag 11 augustus 2012 werden op de Afsluitdijk door de Douane en de politie van Bolsward een 41-jarige man en een 30-jarige vrouw van Mongoolse afkomst aangehouden op verdenking van diefstal. In hun auto werd een grote hoeveelheid cosmetica aangetroffen ter waarde van enkele duizenden euro’s. Uit het politieonderzoek dat daarop volgde bleek dat deze cosmetica uit drogisterijen in Fryslân, onder andere in Leeuwarden, was gestolen. Eerder dit jaar werden door de politie Bolsward ook al een man en twee vrouwen van Mongoolse afkomst aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. In de auto van de drie vonden de agenten toen een grote hoeveelheid cosmetica ter waarde van ruim 15.000 euro. Na onderzoek bleek dat deze cosmetica buit was gemaakt bij winkeldiefstallen in tien drogisterijen in Fryslân en daarbuiten. De man en één van de vrouwen werden onlangs door de rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Het tweetal dat op 11 augustus werd aangehouden zit nog in voorarrest.

Onderzoek naar winkeldieven uit Mongolië

De grootschalige diefstallen van cosmetica werden gepleegd met behulp van geprepareerde tassen. Uit het politieonderzoek bleek verder dat de vijf aangehouden Mongoolse verdachten mogelijk behoren tot een grote groep mensen van Mongoolse afkomst die vanuit Frankrijk, waar ze asiel aanvragen, winkeldiefstallen in West-Europa plegen en daarbij voornamelijk cosmetica van de duurdere merken wegnemen. Ook de man en de vrouw, eveneens afkomstig uit Mongolië, die vorige week woensdag in Drachten werden aangehouden met een grote hoeveelheid dure parfums behoren waarschijnlijk tot deze groep personen. Het onderzoek naar de groep is nog niet afgerond en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Onderzoek naar heler

Tijdens het vervolg onderzoek kwamen de agenten er achter dat de gestolen cosmetica waarschijnlijk naar een 44 -jarige inwoner van Utrecht ging. Op 17 augustus 2012 werd door de politie Bolsward een inval gedaan in de woning van deze man. Bij het onderzoek in de woning werd een zeer grote hoeveelheid cosmetica aangetroffen met een verkoopwaarde van 153.000 euro. De gehele partij werd in beslag genomen. Het sterke vermoeden bestaat dat al deze cosmetica eveneens van diefstal afkomstig is. De 44-jarige man is inmiddels als verdachte gehoord. Tijdens de verhoren legde de verdachte een gedeeltelijke bekentenis af. De man verkocht volgens eigen zeggen de cosmetica op een grote markt in Beverwijk. Hij zal door het Openbaar Ministerie worden vervolgd voor heling.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/cosmetica_tcm7-825399.JPG[/img]

Aangehouden voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond rond 21.00 uur in de wijk Bilgaard een 62-jarige

inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 54-jarige echtgenote. Buurtbewoners melden via 1-1-2 dat de vrouw op straat werd mishandeld. Agenten troffen de mishandelde vrouw op straat aan. De verdachte, die bij haar in de buurt was, werd vervolgens aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Beide personen zijn aangemeld bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk-geweld (ASHG).Medewerkers van deze organisatie zullen beide betrokkenen de komende tijd gaan begeleiden. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en het protocol Huiselijk geweld is opgestart.

Aangehouden voor diefstal mobiele telefoon door babbeltruc

DRACHTEN- De politie heeft op de Noordkade twee meisjes van 13 en 15 (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van diefstal van een mobiele telefoon. Een 17-jarige inwoonster van Drachten werd door beide verdachten aangesproken terwijl zij aan een tafeltje in een horecagelegenheid koffie zat te drinken. De meisjes deden zich voor als collectanten van een stichting voor doofstomme kinderen en vroegen het slachtoffer om een donatie. Tijdens de afleidingmanoeuvre werd de I-phone van het slachtoffer, die op de tafel lag, weggenomen. Nadat de verdachten het bedrijf hadden verlaten, ontdekte het slachtoffer dat haar mobiele telefoon was gestolen. Het personeel van het bedrijf bedacht zich geen moment en achtervolgde de beide verdachten. Ze konden samen met een beveiliger de 13-jarige aanhouden. De verdachte had de I-phone nog bij zich. De andere verdachte werd even later door een oplettende agent aangehouden op het van Knobeldorffsplein. In Leeuwarden in een horecagelegenheid aan het Gouverneursplein vond een vergelijkbare diefstal plaats. Ook hier werd het slachtoffer door twee buitenlandse vrouwen met een getinte huidskleur van ongeveer 25-35 jaar afgeleid. De verdachte vrouwen deden zich ook als collectanten voor en vroegen een donatie voor de gehandicaptenzorg. Een van de vrouwen leidde het slachtoffer af, terwijl de andere de I-phone van de tafel wegnam. Een zoektocht leverde niet het gewenste resultaat op. De in Drachten aangehouden verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. De beide slachtoffers deden aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidscontrole

URETERP- De politie heeft donderdagavond rond 19.00 uur op de Mouneleane het rijbewijs van een 22-jarige inwoner van Wijnjewoude ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid in zijn auto rijden en besloten hem met de lasergun te controleren. Hierbij werd een snelheid van 153 kilometer per uur geconstateerd daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De man moest zijn auto laten staan en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Laptops gestolen bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijfspand aan de Ewal die in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.00 uur plaatsvond. De daders kwamen het pand binnen door een ruit te forceren. Uit het bedrijf werden twee laptops weggenomen. Een 65-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Aangehouden voor heling fiets

DRACHTEN- De politie heeft donderdagmiddag rond 17.00 uur op de Middelwyk een 15-jarige inwoner van Lippenhuizen aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Agenten zagen de man op de fiets rijden en vertrouwden dit niet. Zij hielden hem staande en bij controle van de fiets bleek dat deze sinds 2011 als gestolen stond geregistreerd. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De fiets werd in beslag genomen.

Aangehouden openbare dronkenschap

SNEEK- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Bolswarderbaan een 30-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man veroorzaakte, in zwaar beschonken toestand, problemen in het ziekenhuis. Hierbij gooide hij met een rolstoel en met een speeltoestel tegen de ramen waarna het personeel de politie waarschuwde. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit naar het politiebureau meende hij de agenten te moeten beledigen. Hij werd ingesloten en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen aangehouden voor inbraak tankstation

JELSUM- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee inwoners van Leeuwarden van 41 en 45 jaar aangehouden op verdenking van twee inbraken bij tankstations aan de Bredyk. Om 23.30 uur kregen de agenten een inbraakalarm en gingen ter plaatse. Toen de agenten onderweg waren en bijna ter plaatse waren, zagen zij een bestelbus met hoge snelheid wegrijden in de richting van Leeuwarden. Na een korte achtervolging werd op de Dammelaan in Leeuwarden de auto achterhaald. De bestuurder kreeg een stopteken waaraan hij voldeed. In de auto werd een grote hoeveelheid rookwaar en een nepvuurwapen aangetroffen. De beide inzittenden werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. De bestelbus, sigaretten en het wapen werden in beslag genomen.

Aangehouden voor huiselijk geweld

DONGERADEEL- De politie heeft donderdagavond een 63-jarige inwoner van deze gemeente aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 56-jarige vrouw. De vrouw werd door haar man met een mes bedreigd en zij sloot zich op in de badkamer. Daar belde zij via 1-1-2 de politie. De verdachte werd in de woning aangehouden en is overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Beide personen zijn aangemeld bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk-geweld (ASHG).Medewerkers van deze organisatie zullen beide betrokkenen de komende tijd gaan begeleiden. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en tevens werd het protocol huiselijk geweld opgestart.

Geld kwijt na phising

DRACHTEN – Twee inwoners van Drachten zijn door phising veel geld kwijt geraakt. De Drachtsters werden gebeld door een vrouw die zich voordeed als medewerkster van een bank. Ze wist op een listige manier de inloggegevens van beide gedupeerden te bemachtigen. Nog diezelfde dag werd bij één van hen maar liefst 40.000 euro van de bankrekening gehaald en bij andere een bedrag van 8550 euro. Beide inwoners van Drachten deden aangifte.

De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens gevraagd. Een medewerker van de bank zal NOOIT naar inloggegevens vragen.

Roemeense automobilist moet DNA afstaan

WONS – De politie heeft donderdagmiddag op de Weersterweg een 41-jarige Roemeense automobilist aangehouden. Een surveillerende agent zag de bestuurder mobiel bellen en dat was reden voor een stopteken. De Roemeen kreeg daarvoor dan ook een bekeuring van 226 euro. Bij het controleren van de persoonsgegevens bleek dat de man in Nederland nog DNA moest afstaan. Hij werd dan ook overgebracht naar het politiebureau in Bolsward. Nadat de Roemeen DNA had afgestaan en de boete had betaald, mocht hij politiebureau weer verlaten.

Snelheidscontroles in Dongeradeel

DONGERADEEL – De politie heeft donderdag op drie locaties in de gemeente Dongeradeel op snelheid gecontroleerd. Op de Saatsenwei onder Engwierum passeerden 192 voertuigen waarvan er 46 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 123 kilometer per uur. Even later werd gecontroleerd op de Strobosserweg in Dokkum.
Er passeerden 699 voertuigen de radar waarvan er 84 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 87 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Harddraverdijk in Dokkum. Hier passeerden 601 voertuigen de controle waarvan er 223 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier
126 kilometer per uur. Alle overtreders kunnen binnenkort een bekeuring thuis verwachten.

Veel apparatuur buit bij inbraak in bedrijf

BURGUM – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Damsingel. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men het bedrijf binnen door een deur te forceren. Eenmaal binnen werd voor ruim 100.000 euro aan apparatuur gestolen, waaronder een nieuwe buitenboordmotor, navigatieapparatuur, computers en laptops. Het sterke vermoeden bestaat dat de inbreker(s) vanaf het water is gekomen. De politie vraagt dan ook getuigen die afgelopen nacht bootjes hebben zien varen op het Prinses Margrietkanaal nabij Burgum om zich te melden. U kunt daarvoor naar het politiebureau in Burgum gaan of via 0900-8844 telefonisch contact zoeken met de politie in Burgum. Namens de gedupeerde overheidsinstelling werd aangifte gedaan door een 52-jarige inwoner van Hurdegaryp.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan