Politieberichten van vrijdag 7 mei.

Jonge fietser gewond
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag een verkeersongeval afgehandeld op de Warmoezenierstraat. Daarbij raakte door een aanrijding met een auto een 7 – jarig fietsertje uit Leeuwarden gewonden. Met een hoofdwond is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Bromfietsster gewond na aanrijding
BURGUM – De politie heeft donderdagmiddag op de Kupersstrjitte een aanrijding afgehandeld, waarbij een 59-jarige bromfietsster uit Burgum gewond raakte. Een 49-jarige automobilist uit Noardburgum sloeg linksaf en zag daarbij de vrouw op de scooter over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de 59-jarige vrouw kwam daarbij ten val. Ze liep daarbij onder andere letsel op aan haar benen. Omstanders verleenden eerste hulp, dit in afwachting van de ambulance. Het slachtoffer werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Snelheidscontrole op klachtlocaties
BOARNSTERHIM – De politie heeft donderdag op twee klachtlocaties in de gemeente Boarnsterhim op snelheid gecontroleerd. Op het Leechlân in Grou passeerden 667 voertuigen de snelheidscontrole, waarvan er 61 sneller reden dan de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 124 kilometer per uur. Vervolgens werd er gecontroleerd op de Jinshuzen in Terherne. Hier passeerden 761 voertuigen de controle met de radar, waarvan er 86 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 112 kilometer per uur. Alle overtreders kunnen binnenkort een bekeuring thuis verwachten.

Agent in vrije tijd houdt dief aan
HEERENVEEN- Een agent heeft donderdagmiddag in zijn vrije tijd voor een winkel aan de Sieversstraat een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal. De agent zag tijdens het winkelen dat de 18-jarige een tas uit het mandje van een gestalde fiets haalde. De jongen liep vervolgens met de tas weg. De agent sprak de 18-jarige aan en al snel bleek dat de tas niet van hem was. De eigenaresse van de tas kwam ter plaatse. De agent besloot om de jongen aan te houden en zijn collega’s te waarschuwen. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Snelheidscontrole na klachten wijkbewoners
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag op De Lauwers een snelheidscontrole gehouden na klachten van wijkbewoners. Er staat een flitspaal op De Lauwers, echter de snelheidsovertredingen vinden plaats buiten het zicht van de flitspaal. De radarcontrole heeft plaatsgevonden ter hoogte van een voetgangersoversteekplaats. Meerdere inwoners van de wijk hadden bij de buurtagent aangegeven dat er te snel werd gereden. Tijdens de radarcontrole van 11.45 uur tot 15.45 uur passeerden 1180 voertuigen, waarvan er 215 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 79 kilometer per uur. Maar liefst 18% reed te snel en daarom volgen er meer controles. Alle overtreders kunnen binnenkort een bekeuring thuis verwachten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
DOKKUM – De politie heeft donderdagavond op de Lauwersseewei het rijbewijs van een 33-jarige automobilist uit Anjum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 130 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Man gewond na gevecht met inbrekers
EASTEREIN – Een 51-jarige inwoner van Easterein is in de nacht van donderdag op vrijdag gewond geraakt toen hij twee inbrekers in zijn bedrijf aan de Sibawei overliep. De man werd wakker van het alarm en ging vervolgens vanuit zijn woning naar het naastgelegen bedrijf om een onderzoek in te stellen. Eenmaal binnen stond hij oog in oog met twee inbrekers. De 51-jarige pakte één van de twee vast. De inbrekers wisten echter te ontkomen en reden weg in een auto. De aangever werd daarbij geslagen met een koevoet. Hij liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. Behandeling door een dokter was gelukkig niet nodig. De politie werd gewaarschuwd en direct werd in de omgeving gezocht naar de vluchtende inbrekers, helaas zonder resultaat. Uit het bedrijf werd niets weggenomen. De man deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Inbraak in winkel
FRANAKER – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Voorstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werden onder andere twee laptops en een mobiele telefoon weggenomen. De agenten hebben nog gezocht naar de inbrekers. Daarbij werd ook een politiehond ingezet. De zoektocht had echter geen resultaat. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 31-jarige inwoner van Sneek aangifte.

Bouwcontainer in brand gestoken
LEKKUM – De politie onderzoekt een brand in een bouwcontainer voor een woning aan de Weme. In de nacht van donderdag op vrijdag kregen surveillerende agenten een melding dat er bouwcontainer in brand was gestoken. Ter plaatse bleek het te gaan om een behoorlijke brand en daarom werden de bewoners van een aantal woningen gewekt. Die verlieten vervolgens hun huis. De brandweer kwam ter plaatse en het vuur was snel onder controle. De politie stelt een nader onderzoek in naar deze brandstichting.

Mogelijke inbreker aangehouden
SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Singel een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging tot inbraak en/of insluiping. Een getuige had gezien dat de man op de Westersingel aan diverse deuren van woningen zat te morrelen. De getuige volgde de man en waarschuwde ondertussen via 1-1-2 de politie. De vluchtrichting en het signalement werden doorgegeven en op de Singel zagen agenten de betreffende man lopen. Hier werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vervelende stapper aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Vleesmarkt een 19-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden. De agenten waren in gesprek met een 20-jarige inwoner van Oldeberkoop. De 20-jarige was na onenigheid uit een café aan de Koemarkt gezet. Hij was daar kwaad over. De man pakte vervolgens een tafel van het terras en gooide deze in de Lindegracht. Na een goed gesprek was de man bereidt om de tafel te vergoeden. De 19-jarige was tijdens het gesprek vervelend aanwezig. Hij stond op een gegeven moment voor een politieauto. De agenten konden dan ook niet weg rijden. Ondanks diverse verzoeken om weg te gaan, bleef de man staan. Uiteindelijk werd hij aangehouden. De 19-jarige werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het begin van de ochtend mocht hij het bureau weer verlaten.

Sieraden buit bij inbraak
DONKERBROEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Balkweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woningen werden een aantal sieraden weggenomen. De 47-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Man aangehouden na opgeven valse identiteit
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Ruiterskwartier een 33-jarige inwoner van Beetgumermolen aangehouden op verdenking van het opgeven van een valse identiteit. De agenten spraken twee mannen op straat aan omdat ze bier aan het drinken waren. Het duo kreeg een bekeuring. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring gaf de 33-jarige man een valse identiteit op. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn ware identiteit vastgesteld. De man kreeg een bekeuring voor zowel het drinken van alcohol op straat als het opgeven van een valse identiteit.

Inbraak in school
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Archipelweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kregen surveillerende agenten een melding dat een getuige twee jongens had zien lopen met een computer. Gezien het tijdstip vertrouwde de getuige dit niet en waarschuwde via 1-1-2 de politie. Ondanks een zoektocht in de omgeving werden de inbrekers niet meer aangetroffen. Men kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit een lokaal van de schol werd een computer, duidelijk voorzien van kenmerken van de school, weggenomen. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

112Fryslan