Vrijdag 7 juli augustus

Fryslân, 07-08-2009 • Politieberichten van donderdag 6 augustus 07.00 uur t/m vrijdag 7 augustus 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal fiets
De politie heeft woensdagmiddag in de Prinsentuin een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling van een fiets. Surveillerende agenten zagen een aantal jongeren staan. Allen hadden een fiets bij zich. Bij één van de fietsen was het originele slot verwijderd. Na controle bleek de fiets als gestolen geregistreerd te staan. De Leeuwarder werd aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling van de fiets. Tijdens het verhoor verklaarde de 19-jarige dat hij de fiets enkele maanden geleden in de wijk Bilgaard had gestolen. De fiets werd in beslag genomen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij bureau weer verlaten.

Oosterzee: inbraak in winkel sigaretten gestolen
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan het Novacplein die vrijdagmorgen plaatsvond. Daar werden een groot aantal pakjes sigaretten gestolen. De daders kwamen het bedrijf binnen door een raam te vernielen. De technische recherche heeft een sporenonderzoek uitgevoerd. De bedrijfsleider, een 52-jarige inwoner van Joure,deed aangifte.

Sneek: vlaggen dieven aangehouden
De politie heeft vrijdagmorgen vier mannen, een 20-jarige inwoner van IJsselham, een 18-jarige inwoner van Osenzijl, een 21-jarige inwoner van Groenekan, een 20-jarige inwoner van De Hoeve

aangehouden op verdenking van diefstal van vlaggen. Getuigen zagen dat de mannen bezig waren vlaggen van een restaurant weg te nemen en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten zagen de mannen lopen op de Gedempte Pol waarna zij werden aangehouden. De mannen zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De vlaggen werden in beslaggenomen en tegen de mannen werd proces-verbaal opgemaakt. De daders zijn bereidt de schade te vergoeden.

Leeuwarden: rijden onder invloed en boetes betalen
De politie heeft vrijdagmorgen een 34-jarige inwoner van Harlingen aangehouden voor het rijden onder invloed. Agenten zagen de man in zijn auto op de Bote van Bolswersstraat rijden en gaven hem een stopteken. Toen zij hem aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. De automobilist is voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 420 ug/l blies. Uit onderzoek bleek, dat de man nog een boete open had staan van 520 euro. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg een rijverbod van 5 uur. Na het betalen van de boete mocht de man het politiebureau verlaten.

Drachten: man aangehouden voor belediging
De politie heeft een 30-jarige inwoner van Drachten op de Zuidkade aangehouden omdat politiemensen beledigde. Toen de agenten de man zagen stak hij een middelvinger in de richting van de agenten op. De man werd vervolgens aangehouden en is overgebracht naar het politiebureau waar hij na verhoor weer mocht vertrekken. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: Belgische oude man mist afslag omweg van 400 kilometer
De politie heeft de afgelopen nacht iets heel opmerkelijks meegemaakt. Op de Harlingerstraatweg zagen de agenten een man, een 95-jarige inwoner van Antwerpen, in zijn auto rijden omdat hij nogal langzaam reed, trok dit de aandacht van de surveillerende agenten. Toen zij de bestuurder een stopteken gaven, verklaarde de bestuurder dat hij de route voor zijn dochter inspecteerde omdat die binnenkort moest afrijden voor haar rijexamen. Vervolgens vertelde de man dat hij die ochtend om 10.00 uur uit Belgie was vertrokken en kennelijk een afslag had gemist. De politie waarschuwde de dochter van de man die hem helemaal vanuit Antwerpen op heeft gehaald. Volgens de dochter zou haar vader eieren gaan halen bij een vriend in Antwerpen. De man bleek vaker verward te zijn geweest. Via de Belgische politie zal het rijbewijs van de man worden ingenomen.

Dokkum: hennepkwekerij ontmanteld
De politie heeft donderdag middag in de Vlassstraat een hennepkwekerij ontmanteld. Men kwam de kwekerij op het spoor via een anonieme tip, waarna de politie een onderzoek instelde. In het pand trof men 447 hennepplanten aan. Ook bleek de elektriciteit illegaal te zijn afgetapt. De planten en elektrische apparatuur werden in beslaggenomen.

Sneek: politie druk, maar tevreden
De politie kijkt met tevredenheid terug naar de Sneekweek. De gehele week was het bijzonder druk, maar vooral gezellig, in het centrum van de stad, in de jachthavens, op campings en op het Starteiland. Door de politie werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. Daarbij werden ze geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, Provinciale Waterstaat, het Wetterskip, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Sneek, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers. Op Hardzeildag werd tevens vanuit de lucht door de bemanning van een politiehelikopter toezicht gehouden. Door de zichtbare aanwezigheid van bovengenoemde mensen konden ruzies en overlast in veel gevallen worden voorkomen.

Tijdens de gehele Sneekweek handelde de politie een groot aantal meldingen en incidenten af, zoals wildplassen, bezit van drugs, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, geluidsoverlast, rijden en varen onder invloed, snel varen en mishandelingen. Overmatig alcoholgebruik zorgden vaak voor baldadig gedrag, vernielingen en vechtpartijen op de wal maar ook aan boord van schepen. Daarnaast raakte een aantal mensen onwel door overmatig alcoholgebruik.

Tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek werden 24 mensen aangehouden. De resterende dagen werden nog eens 15 verdachten aangehouden. In veel gevallen ging het om mishandeling en vernieling. Daarnaast werd woensdagavond op het Starteiland een 20-jarige inwoner van het Duitse Munsee aangehouden op verdenking van diefstal van een scootmobiel. Na verhoor en het betalen van boete van €100 mocht hij politiebureau verlaten. Na afloop van de hardzeildag hield de waterpolitie in samenwerking met de regiopolitie en het Wetterskip een alcoholcontrole in de Houkesloot. Van de 35 gecontroleerde schippers bleken er vier onder invloed van alcohol te verkeren. De vier kregen een vaarverbod en een proces-verbaal.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan