Politieberichten van vrijdag 7 januari.

Inbraak in bedrijf
WÂLTERSWÂLD- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Broekloane die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. Men kwam op het terrein door een hek te forceren. Eenmaal op het terrein werden diverse loodsen van het bedrijf open gebroken. Uit de loodsen werden velgen, navigatiesystemen, zaagmachines en accu’s gestolen. De 25-jarige eigenaar uit Twijzel deed aangifte. Volgens hem ligt de schade tussen €20.000 en €25.000.

Jongen aangehouden voor opblazen pinautomaat
AKKRUM – De politie heeft donderdagochtend een 16-jarige inwoner van Akkrum aangehouden op verdenking van vernieling. Op oudejaarsdag werd een pinautomaat aan de Buorren met vuurwerk vernield. Een bewakingscamera registreerde de vernieling. Namens de gedupeerde bank werd aangifte gedaan. Dankzij de beelden werd al snel duidelijk wie de vernieling had gepleegd. De 16-jarige werd donderdagochtend aangehouden. Tijdens het verhoor bekende hij de vernieling. Op vordering van de officier van justitie werd de jongen donderdagmiddag geleid voor de rechter-commissaris. Die besloot dat de jongen, in afwachting van zijn rechtszaak, naar huis mocht.

Schaap door hond ernstig verwond
LEEUWARDEN- De politie zoekt getuigen van het doden van een schaap, vermoedelijk door een loslopende hond. Het dier liep met soortgenoten in een weiland aan de Vierhuisterweg. Op dinsdagmiddag 5 januari rond 16.00 uur werd de eigenaar door getuigen gebeld dat een schaap ernstig gewond in het weiland lag. Het dier is vermoedelijk aangevallen door een hond. Deze heeft het dier is zijn kop en oor gebeten. Een dierenarts heeft het schaap in moeten laten slapen. De eigenaar, een 66-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met getuigen die dinsdagmiddag iets hebben gezien of met mensen die anderszins informatie hebben die tot de oplossing van deze zaak kan leiden. Zij kunnen met de politie bellen via telefoonnummer 0800-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Drie jongeren aangehouden
SURHUISTERVEEN – De politie heeft afgelopen week drie inwoners van Surhuisterveen van 16, 17 en 20 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Tijdens de jaarwisseling werd nabij de feesttent aan de Boomvalk een 17-jarige inwoner van Surhuisterveen door een groepje jongeren mishandeld. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen. De jongen deed aangifte en de politie stelde dan ook een onderzoek in. Afgelopen week konden drie verdachten worden aangehouden. Tijdens de verhoren bekende een ieder zijn aandeel. Tegen het trio is proces-verbaal opgemaakt. Ze zullen zich binnenkort dan ook voor de (kinder-) rechter moeten verantwoorden. De drie zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Dader herkent zichzelf op dadergezocht.nl
HAULERWIJK – De politie heeft met de aanhouding van 25-jarige inwoner van Den Helder en een 29-jarige inwoner van Haulerwijk een inbraak in een auto opgelost. In de nacht van zaterdag 1 januari op zondag 2 januari werd ingebroken in een personenauto die geparkeerd stond in de Norgerweg. Met een steen was het portierraam ingeslagen en werd geprobeerd de radio uit de auto te stelen. De radio zat dusdanig bevestigd dat dit niet lukte. Wel hadden de inbrekers een USB stick gestolen en grote schade aan de auto aangericht. Een bewakingscamera registreerde de verdachten. De beelden werden geplaatst op de opsporingssite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]. Afgelopen woensdag kwam de 29-jarige inwoner van Haulerwijk zich melden op het politiebureau. Hij had zich zelf herkend op de beelden. Tijdens het verhoor bekende de man de inbraak. Diezelfde dag werd ook een 25-jarige inwoner van Den Helder als verdachte door de Koninklijke Marechaussee gehoord, dit omdat de man militair is. Hij bekende ook betrokken te zijn geweest bij de inbraak. Tegen de twee werd proces-verbaal. Het is onbekend wat er met de USB-stick is gebeurd.

Getuigen gezocht van ernstig milieudelict
PEINS – In de nacht van 31 december op 1 januari is er een nieuwjaarsbrand geweest tussen de dorpen Peins en Ried in de gemeente Franekeradeel. Dit gebeurde op een doodlopend betonpad, plaatselijk bekend als de ‘Swarte Reed’. Uit onderzoek van de politie en de gemeente Franekredadeel is gebleken dat dit zogenaamde vreugdevuur gebruikt is om grote hoeveelheden bedrijfsafval te verbranden.

Behalve hout werden, in de dagen voorafgaand aan oud en nieuw, landbouwplastic, afgewerkte olie, auto en trekkerbanden, isolatiemateriaal, tapijt en zelfs twee caravans naar de brandstapel toe gebracht. De afdeling gemeentewerken van de gemeente heeft voorkomen dat de caravans en een hoeveelheid van 3500 kilogram schadelijk afval zijn verbrand en voerde dit vroegtijdig af. Desondanks is er tijdens de brand op nieuwjaarsmorgen toch nog een hoeveelheid bedrijfsafval de lucht in gegaan en zijn er mogelijk schadelijke stoffen in de grond, het oppervlakte water en de lucht terecht gekomen. Kortom, een ernstig milieudelict.

Naar aanleiding van de milieuvervuiling en het ongeoorloofd dumpen van bedrijfsafval heeft de politie een onderzoek ingesteld. De politie wil graag in contact komen met getuigen die weten wie, of welke bedrijven het afval hebben gestort of hebben meegewerkt aan deze brand. Ook wil de politie graag te weten komen van wie de bewuste caravans waren. Een van de caravans was groen van kleur en voorzien van de tekst ASTOR. Het vermoeden bestaat dat deze caravan mogelijk is gebruikt als schaft- of zuipkeet in een van de omliggende dorpen. Getuigen kunnen met de politie bellen via telefoonnummer 0800-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Kijk voor foto’s en contactmogelijkheden ook op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]

Diefstal van een personenauto
DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe personenauto van het merk BMW, type M5 met het kenteken 53-PG-ZR. De auto werd tussen zondag 2 januari en donderdag 6 januari weggenomen vanaf een parkeervak aan het Spitael. De 26-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Gasdrukpistool in beslag genomen
TERNAARD – De politie heeft donderdagmiddag een gasdrukpistool, een doosje bukskogeltjes en een gaspatroon bij een 20-jarige inwoner van Ternaard in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Agenten hadden informatie gekregen dat de man het pistool te koop had aangeboden. Er volgde een onderzoek en de Ternaarder werd aangehouden. Hij verklaarde tegenover de agenten inderdaad te beschikken over een gasdrukpistool. Het wapen, een doosje bukskogeltjes en een gaspatroon werden op grond van de wet Wapens en Munitie in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor openbare dronkenschap
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond op de Leeuwerikstraat een 40-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. Agenten kregen de melding dat de man onder invloed van alcohol op de fiets reed en tegen geparkeerde auto’s aanviel. Ter plaatse gekomen spraken de agenten de man aan waarop hij zich agressief gedroeg. Hij weigerde zich te legitimeren waarna hij werd aangehouden. Bij de verdachte werd een zak met hennep en drie zakjes vermoedelijk harddrugs aangetroffen. De drugs werden in beslag genomen. De 40-jarige werd voor verhoor ingesloten.

Man in bezit harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Minnemastraat een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van harddrugs. Surveillerende agenten zagen de voor hen bekende Leeuwarder op het Raadhuisplein bij iemand in een auto stappen en dat hij vervolgens op de Minnemastraat weer uitstapte. Hierop werd hij staande gehouden en gefouilleerd. Hij bleek in het bezit van negen bolletjes harddrugs waarop hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten. De drugs werden in beslag genomen en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Twaalf ton slachtafval op straat
NIJEGA – De politie heeft donderdagavond een onderzoek ingesteld nadat een vrachtwagen een container met twaalf ton slachtafval had verloren. De chauffeur, leeftijd en woonplaats onbekend, reed over de Waldwei en nam de afslag richting Burgum. Onderaan de afslag schoof de container met slachtafval van de oplegger. Een groot deel van het afval belandde daardoor op straat. Agenten sloten een deel van de weg af en het verkeer werd tijdelijk omgeleid. Bureau Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse om technisch onderzoek aan de vrachtauto te verrichten. Uit onderzoek bleek dat er geen sprak was van een technisch defect maar een menselijke fout. De chauffeur had de bak niet voldoende geborgd. Nadat al het slachtafval was opgeruimd en de weg was schoongemaakt, werd de weg weer vrij gegeven.

Onder invloed een aanrijding veroorzaken
SIEGERSWOUDE – De politie heeft donderdagavond op de Klauwertswei een 50-jarige automobilist uit Siegerswoude aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bestuurder reed in de richting van Bakkeveen en hield in de bocht niet voldoende rechts. Hierdoor kwam zijn auto in aanraking met een auto die uit tegengestelde richting kwam. De bestuurder (gegevens onbekend) had het vermoeden dat de 50-jarige onder invloed van alcohol was en belde hierop de politie. Ter plaatse gekomen agenten hielden de man aan waarna hij werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietsster gewond na aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond op de Gauke Boelensstraat een aanrijding afgehandeld waarbij een 21-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw fietste in de richting van het Knobelsdorffplein en kreeg geen voorrang van een 51-jarige automobilist uit Drachten die uit de richting van de Reidingweg kwam. Deze bestuurder wilde linksaf slaan richting de Gauke Boelensstraat. De vrouw belandde door de aanrijding op de motorkap van de auto waarna zij op de grond viel. Het slachtoffer werd met letsel aan haar hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Getuigen gezocht van brandstichting
WOLVEGA – De politie zoekt getuigen van een brandstichting aan de Hoofdstraat west die gepleegd werd in de nacht van donderdag op vrijdag. Agenten kregen omstreeks 03.30 uur een melding dat de markiezen van een kapsalon in brand stonden. Ter plaatse gekomen bleek dat de eigenaar van de kapsalon die er boven woont de markiezen inmiddels had geblust. De eigenaar lag tijdens de brandstichting in bed en hoorde buiten voetstappen. De man was hierop uit het raam gaan kijken en ontdekte de in brand staande markiezen. Door het tijdig blussen werd erger voorkomen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze brandstichting. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad anoniem 0800-7000.

Alcoholcontroles
FRYSLAN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op diverse plaatsen in de provincie op alcohol gecontroleerd. In drie gevallen had de bestuurder zoveel gedronken dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Vrijdag 01.25 uur, Koornbeursweg in Heerenveen, 44-jarige automobilist uit Oudeschoot, 700 ug/l.
Vrijdag 01.35 uur, Prins Hendrikkade in Sneek, 30-jarige automobilist uit Sneek, 730 ug/l.
Vrijdag 02.20 uur, Holstmeerweg in Leeuwarden, 22-jarige automobilist uit Zwolle, 460 ug/l, beginnend bestuurder.
[/bullets]

112Fryslan