Fryslân, 06-11-2009 • Politieberichten van donderdag 5 november 07.00 uur t/m vrijdag 6 november 07.00 uur.

Dokkum: politie houdt drie verdachten aan voor gijzeling
De politie heeft het onderzoek in verband met een gijzeling, die plaatsvond in de nacht van 10 op 11 september afgerond. Daarbij werden drie mannen, een 24, 20 en 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De mannen worden verdacht van wederrechterlijke vrijheidsberoving, bedreiging met een misdrijf, poging tot doodslag en zware mishandeling. De misdrijven vonden plaats in Dokkum, in het recreatiegebied de Groene Ster en in de omgeving van Tytsjerk-Suwald.

Aantreffen wietkwekerij
Op 12 september om 01.00 uur kreeg de politie een melding binnen van een 39-jarige man uit Dokkum, die vertelde dat hij eerder die nacht was ontvoerd naar de omgeving Tytsjerk-Suwald. Daar werd hij zwaar mishandeld en bedreigd. In die betreffende nacht werd op aanwijzing van het slachtoffer, een wietkwekerij aangetroffen in een afbraakwoning aan de Gossesstrjitte. Agenten troffen daar 122 potten met hennepplanten aan, die al gerooid bleken te zijn.

Mishandeling
Naast het mannelijke slachtoffer, deed ook een 20-jarige inwoonster van Dokkum aangifte bij de politie. De twee, die bekenden van elkaar zijn, werden door dezelfde groep personen diverse keren mishandeld, bedreigd en daarnaast van hun vrijheid beroofd. Volgens de verdachten, hadden de man en vrouw weed uit een hennepkwekerij te Dokkum gestolen. Het mannelijke slachtoffer liep tijdens de mishandeling zodanig ernstige verwondingen op, dat hij later in het ziekenhuis moest worden opgenomen en geopereerd.

Onderzoek
Aan de hand van diverse verklaringen, kwam de politie de verdachten op het spoor waarna zij op 20 en 23 oktober konden worden aangehouden. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de verhoren bekenden de verdachten dat zij de beide aangevers hadden gegijzeld en mishandeld. Een ijzeren staaf die tijdens de mishandelingen werd gebruikt, is later in de woning van één van de verdachten aangetroffen. Daarnaast bekenden de verdachten, dat ze in Dokkum nog een 22 jarige man hadden bedreigd en mishandeld. Het wapen werd door de politie in beslaggenomen. De mannen zijn voor de rechter-commissaris geleid en in bewaring gesteld.

Wolvega: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Markt. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werden onder andere een geldbedrag en een bankpas weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 48-jarige inwoonster van Wolvega aangifte.

Heerenveen: politie houdt vier Duitse voetbalsupporters aan
De politie heeft donderdagmiddag in het centrum van Heerenveen vier Duitse voetbalsupporters van Hertha BSC aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. De vier mannen van 21, 26, 30 en 38 jaar maakten deel uit van een grote groep voetbalsupporters. De groep was vanuit het centrum onderweg naar het stadion. Op de Lindegracht en de Heideburen ging het mis. De groep probeerde de confrontatie te zoeken met supporters van sc Heerenveen. Ook werden er vernielingen aangericht aan onder andere auto’s. De Mobiele Eenheid (ME) greep in en werden dan ook enkele charges uitgevoerd. Daarbij werd geslagen met de wapenstok en ook werd er een politiehond ingezet. Eén van de Duitsers belandde daarbij in de gracht. Tijdens de schermutselingen werden vier Duitsers aangehouden. De vier werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De groep Duitse voetbalsupporters werd door de politie vervolgens begeleid naar het uitvak van het Abe Lenstra Stadion. Tijdens de wedstrijd en ook na afloop bleef het rustig in Heerenveen.

Wymbritseradiel/Sneek: groot aantal controles op diverse gebieden
De politie heeft donderdag in samenwerking met de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Arbeidsinspectie, Wetterskip Fryslân en de gemeenten Wymbritseradiel en Sneek een groot aantal controles gehouden in de beide gemeenten op het gebied van verkeer, drugsoverlast en milieu.

Taxicontrole
In Sneek werd een taxicontrole uitgevoerd. Tijdens de controle werden 13 taxi’s en twee bussen gecontroleerd. Tegen twee taxichauffeurs werd een boeterapport opgemaakt voor het niet invullen van de werkmap. Tegen een derde taxichauffeur werd een boeterapport opgemaakt omdat de taxi niet was voorzien van een taximeter.

Belastingcontrole
Op de Lemmerweg werd met behulp van een ‘catchken’ de kentekens van alle passerende weggebruikers gecontroleerd. Tijdens de controle werd op vier auto’s beslag gelegd voor een bedrag van € 49836,75 omdat de bestuurders nog een belastingschuld hadden openstaan. Twee van de vier auto’s werden direct afgevoerd. Daarnaast werden er drie kwitanties geïncasseerd voor een bedrag van €716,-.

Dealer en drugsgebruikers aangehouden
In het centrum van Sneek werd een actie gehouden in verband met drugsoverlast. Tijdens de actie werden drie gebruikers aangehouden voor het bezit van harddrugs. Ook werd een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. Bij hem werden meerdere bolletjes met vermoedelijk heroïne en cocaïne aangetroffen. De drugs werd in beslag genomen. Tegen de gebruikers werd proces-verbaal opgemaakt, waarna ze het politiebureau weer mochten verlaten. De dealer werd voor nader onderzoek ingesloten.

Controle milieuwetgeving
In beide gemeenten werden diverse bedrijven gecontroleerd in verband met de milieuwetgeving. In Heeg werd afval verbrand en daarvoor werd dan ook proces-verbaal voor opgemaakt. Daarnaast werd er bij een boerderij in Greonterp veel troep en afval op het erf aangetroffen. Hier wordt door de gemeente nader onderzoek naar gedaan. Bij de overige gecontroleerde bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Hempenserweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 45-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw kwam in botsing met een auto, bestuurd door een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden. Door de aanrijding belandde de vrouw naast de weg in een sloot. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Burgum: automobilist geeft valse identiteit op
De politie heeft donderdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 26-jarige automobilist uit Burgum. De bestuurder werd eerder die middag op het Raahuisweg gecontroleerd. De APK van zijn auto was verlopen en daarvoor kreeg hij dan ook een bon van 90 euro. De agent noteerde de gegevens van de man, maar hij twijfelde aan de oprechtheid van de bestuurder. Eenmaal op het politiebureau besloot de agent om de naam van de man door de systemen te halen. Al snel bleek dat de 26-jarige een valse identiteit had opgegeven. De agent ging vervolgens naar het woonadres van de man. Daar kreeg de man nog een bekeuring van 220 euro voor het opgeven van een valse identiteit.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 26-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder reed over de Nieuwestad en de agente zagen dat de man geen gordel droeg. Hij kreeg dan ook een stopteken en er volgde een controle. De agenten hadden het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De beginnende bestuurder werd dan ook overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook kreeg hij nog een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft donderdagavond op de Weaze een 48-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een medeweker van een winkelbedrijf aan de Voorstreek hoorde dat het alarm van de winkel af ging. Ze zag nog net een man met twee paar schoenen wegrennen. De vrouw belde de politie en gaf het signalement van de winkeldief door. Surveillerende agenten zagen een man fietsen op de Weaze die voldeed aan het opgegeven signalement. De fietser wilde echter niet stoppen en een agent moest dan ook even een korte sprint trekken om hem tot stoppen te dwingen. De man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er proces-verbaal tegen de Leeuwarder opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau weer verlaten.

Dokkum: politie houdt snelheidscontrole
De politie heeft donderdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur naar aanleiding van klachten een snelheidscontrole gehouden op de Harddraversdijk. Tijdens de controle passeerden 309 voertuigen, waarvan er 115 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De overtreders krijgen binnenkort een bekeuring thuis gestuurd. Alle bestuurders die sneller reden dan 75 kilometer kregen een stopteken en werden vervolgens aangesproken door de agenten. Tijdens de controle passeerden er ook een aantal jongeren in auto’s. Het is bekend dat deze jongeren regelmatig de verkeersregels aan hun laars lappen. Tijdens de controle hielden de jongeren zich aan de snelheid, wel kreeg één van hen een bekeuring voor een lekke uitlaat en ander kreeg een bekeuring voor het parkeren op een pechstrook.

Burgum: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Markt. In de nacht van donderdag op vrijdag hoorden buurtbewoners dat er een ruit van de winkel werd ingegooid. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Twee agenten waren vervolgens binnen een minuut ter plaatse. De inbrekers werden niet meer aangetroffen. In de winkel waren een aantal kasten opengebroken, maar voor zover bekend werd niets weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 51-jarige inwoner van Oosterwolde aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Heerenveen: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 31-jarige inwoner van Heerenveen. De man werd in de nacht van donderdag op vrijdag op de Fok zonder enige aanleiding door twee nog onbekende mannen van zijn fiets getrokken. Hij kreeg vervolgens klappen en werd ook geschopt. Zijn fiets werd in het water van de Heerensloot gegooid. De agenten hebben aangifte opgenomen van het slachtoffer en vervolgens zijn fiets uit de Heerensloot gevist. Er werd ook nog gezocht naar de twee daders, maar er werd niemand meer aangetroffen.

112Fryslan