Politieberichten van vrijdag 6 mei

Rijden onder invloed

HARLINGEN – De politie heeft donderdag rond 17.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige inwoonster van Harlingen. Getuigen meldden bij de politie dat er op de Grote Bredeplaats een auto tegen het verkeer in was gereden en tegen een boom gebotst. Agenten troffen de bestuurster aan in een horecagelegenheid in de buurt. Aangezien zij vermoedelijk zwaar onderinvloed van alcohol was is zij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies zij 790 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Brand in natuurgebied

NOORDWOLDE – De politie heeft donderdag rond 18.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een boscomplex achter de Haenepole. De brandweer was vlug ter plaatse en kon erger voorkomen. Onderzoek wees uit dat de brand opzettelijk gesticht was. De politie stelt een nader onderzoek in. De politie wil graag in contact komen met getuigen die informatie hebben over de brandstichting. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Invordering rijbewijs

TERWISPEL – De politie heeft donderdag rond 22.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 58-jarige inwoner van Bakkeveen. Tijdens een snelheidscontrole op de A-7 reed deze bestuurder 178 kilometer per uur waar 120 kilometer toe is gestaan. De bestuurder verklaarde dat hij wel vaker te hard reed maar dan er voor zorgde dat hij onder de invordering grens bleef. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Navigatieapparatuur gestolen

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een auto die geparkeerd stond op het Zaailand. Donderdag tussen 23.00 uur en 23.30 werd het raam van een portier ingeslagen en het navigatieapparaat weggenomen. Het advies van de politie is dan ook om navigatieapparatuur of andere kostbaarheden niet of als het niet anders kan, niet zichtbaar in de auto achter te laten.

Invordering rijbewijs

JOURE – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 01.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige inwoner van Joure. Agenten zagen de bestuurder rijden over de Butsingel en hielden hem voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol gebruikt had is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 760 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Wielrenner zwaar gewond bij val

JOURE – De politie heeft donderdag rond 20.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Vegelinsweg. Een 49-jarige inwoner van Scharsterbrug die deel uit maakte van groep wielrenners, raakte met zijn voorwiel het achterwiel van degene die voor hem reed en sloeg over de kop. Het slachtoffer die een helm droeg, kwam met het hoofd op het wegdek en raakte buiten bewustzijn. De 49-jarige is met de traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Een 57-jarige inwoner van Sint Nicolaasga die ook deel uit maakte van de groep kwam ook ten val en raakte gewond aan zijn schouder en been. Hij is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Getuigenoproep na doorrijden na ongeval

HARLINGEN – De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval dat maandag 2 mei om 19.15 uur plaatsvond op de Johan van Oldenbarneveltstraat. Een 16-jarige fietser uit Harlingen werd aangereden door een nog onbekende bestuurder van een personenauto. De fietser fietste vlak voor de scherpe bocht in de richting van de Hugo de Grootstraat toen hij werd geraakt door een tegemoetkomende auto. De auto betrof een donkerkleurige VW Polo waarvan het kenteken begint met 68. De auto is doorgereden en sloeg vanuit de Johan van Oldenbarneveltstraat rechtsaf de Oosterparkweg in. De 16-jarige jongen hield aan het ongeval gescheurde botten in de de linker-en rechterarm over. Bent u deze bestuurder of bent u getuige van dit ongeval geweest en heeft u meer informatie? U kunt de politie daarvoor bellen op 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

Motorrijder onderuit

HIDAARD – De politie heeft donderdagmiddag een eenzijdig verkeersongeval op de Tjebbingadyk afgehandeld, waarbij een 24-jarige motorrijder uit Wommels gewond raakte. De motorrijder reed in een groep van vier motorrijders die in de richting van Kliuw reden. De voorste twee motorrijders haalden een tractor in. De 24-jarige volgde ook. In de daaropvolgende bocht raakte de man naast de weg en ging onderuit en raakte tijdens zijn val geparkeerde auto’s. Met onbekend letsel is de motorrijder overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Bevrijdingsfestival

LEEUWARDEN – De politie kijkt met tevredenheid terug op het verloop van het Bevrijdingsfestival 2011. Door het mooie weer waren veel mensen op de been. Gaandeweg de dag ontstond er op diverse locaties drukte met een goede sfeer. De politie was de gehele dag aanwezig en in samenwerking met medewerkers van de gemeente Leeuwarden en beveiligingspersoneel werd toezicht gehouden. Ook op de wateren in en rondom Leeuwarden was de politie aanwezig met enkele boten. Ondanks de vele bezoekers deden zich geen grote incidenten voor. Enkel alleen kleine incidenten door alcoholgebruik. Door snel ingrijpen van surveillerende agenten, toezichthouders van de gemeente en beveiligingspersoneel kon dit in de kiem gesmoord worden. In sommige straten was eenrichtingsverkeer ingesteld om opstoppingen te voorkomen in de richting van het Oldehoofsterkerkhof waar het slot van het festival was. Er werden een aantal bekeuringen uitgeschreven voor het wildplassen, openbaar dronkenschap en baldadigheid. Ook vonden er enkele mishandelingen plaats.

Controles op snelvaren

LEMMER – De politie heeft donderdag op de wateren in en rondom Lemmer controles gehouden na klachten van omwonenden over snelvaarders. Er werden 16 proces-verbalen opgemaakt voor het overtreden van de snelheid. Voornamelijk werden bekeuringen uitgeschreven aan kinderen en jongeren, in de leeftijd tussen 10 en 15 jaar gewaarschuwd of geverbaliseerd omdat zij te jong waren om in een snelle motorboot te varen. Een 13-jarige jongen spande de kroon door na een bekeuring op de middag ook in de avonduren weer te gaan varen en weer de snelheid te overtreden. Alle jeugdige schippers hebben een folder gekregen en het verhaal dat zij niet met die bootjes mogen varen. De komende periode gaat de politie regelmatig controleren.

Snelheid

Buiten de snelvaargebieden is te snel varen hinderlijk voor de medewatersporters. Voor de meeste wateren in Fryslân geldt een maximum snelheid van 6 of 9 kilometer per uur. In havens en in de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 6 kilometer per uur. Alleen op het Van Harinxmakanaal en het Prinses Margrietkanaal geldt een maximum vaarsnelheid van 12,5 kilometer per uur.

Leeftijdsvereisten voor het besturen van een boot

De minimumleeftijd voor het besturen van een boot:

– snelle motorboot: 18 jaar;

– motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter: 16 jaar;

– open motorboot, die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur en korter is dan 7 meter: 12 jaar;

– zeilbootjes korter dan 7 meter en kleine roeibootjes: geen minimum leeftijd.

Voor uitgebreide informatie over de vaarregels kunt u terecht op www.wetten.overheid.nl voor het Binnenvaartpolitieregelement en op www.fryslan.nl/vaarwegenverordening naar de Vaarwegenverordening Friesland.

Automobilist aangehouden na verlaten plaats ongeval

HEEG – De politie heeft donderdagmiddag een 43-jarige automobilist uit Heeg aangehouden op verdenking van het verlaten van een plaats van een ongeval. Eerder die middag was een automobilist op de Nijezsyl in Oosthem tegen een lantaarnpaal gereden. De auto en paal raakten zwaar beschadigd. De veroorzaker van de aanrijding reed echter door. Een getuige zag dit alles gebeuren en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Na een zoektocht vonden de agenten in Heeg de zwaar beschadigde auto. Op basis van de kentekengegevens kwamen ze uit bij de 43-jarige eigenaar uit Heeg. Hij werd in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Hennepkwekerij aangetroffen in woning

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Aureliastraat een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een anonieme tip. In één van de kamers van de woning werd een hennepplantage aangetroffen met 368 planten. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen en vernietigd. De 19-jarige bewoner werd later die middag aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor diefstal

JOURE – De politie heeft donderdagavond op de Geert Knolweg een 35-jarige automobilist uit Joure aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling en het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kregen een melding dat de man een gestolen fiets in zijn aanhanger had liggen. Reden om de bestuurder een stopteken te geven. In de aanhanger lag niet alleen een fiets, maar ook een complete lounge set. Zowel de fiets als de lounge set bleek van diefstal afkomstig te zijn. Alle goederen werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de Jouster onder invloed van alcohol verkeerde werd hem gevraagd mee te werken aan een ademanalyse. Hier blies 530 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. De Jouster werd voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in woning aan de Jacob Hepkemastraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam de 73-jarige bewoner thuis. Hij haalde een aantal boodschappen uit zijn auto en bracht die naar zijn woning. Toen de man wederom naar zijn auto liep, hoorde hij opeens één van de deuren in zijn woning dichtslaan. Al snel kwam de man tot de ontdekking dat er was ingebroken. Men was binnen gekomen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een laptop en sieraden weggenomen. De politie heeft nog in de wijk gezocht, maar de inbrekers werden niet meer aangetroffen. De 73-jarige man deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.


112Fryslan