Fryslân, 06-03-2009 • Politieberichten van donderdag 5 maart 07:00 uur t/m vrijdag 6 maart 07.00 uur

Leeuwarden: aanrijding scooter en auto
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding afgehandeld waarbij een 16-jarige scooterrijdster uit Leeuwarden licht gewond raakte. Op de Frittemastraat had, door onbekende oorzaak, een aanrijding plaatsgevonden tussen de scooter en een personenauto bestuurd door een 58-jarige man uit Leeuwarden. De scooterrijdster is met licht letsel per ambulance overgebracht naar het MCL, waar zij na een korte behandeling huiswaarts kon keren.

Heerenveen: brand in berging flatgebouw
De politie stelt een onderzoek in naar de brand in een berging van een flatgebouw aan het Akkersplein in de nacht van donderdag op vrijdag. Omstreeks 03.20 uur meldde een 46-jarige bewoner dat hij bij thuiskomst rook uit de berging zag komen. De gewaarschuwde brandweer wist het vuur snel te doven en zo erger te voorkomen.

Rottum: eenzijdig ongeval onder invloed
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 56-jarige automobiliste uit de gemeente Skarsterlân. De vrouw was met haar auto op de Binnendyk van de weg geraakt en in een sloot beland. Ze werd ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht, maar daarbij werd geen noemenswaardig letsel vastgesteld. Omdat de vrouw gedronken bleek te hebben, moest ze op het politiebureau een ademanalyse ondergaan, met 830 ug/l als resultaat. Er werd proces-verbaal opgemaakt en het rijbewijs van de bestuurster werd ingevorderd.

Drachten: bestuurder ernstig gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagavond hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de N31 ter hoogte van Garijp/Nijega. Een 63-jarige automobilist uit Oudehaske was daar door nog onbekende oorzaak van de weg geraakt en met zijn auto tegen een boom gebotst. Hij kwam daarbij bekneld te zitten en moet door de brandweer uit zijn auto worden bevrijd. Na een eerste behandeling door medewerkers van een ambulance en een traumaheli, werd het slachtoffer in zorgwekkende toestand per ambulance naar het UMCG overgebracht. Twee andere inzittenden van de auto, de echtgenote en een zoon van het slachtoffer, werden ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

Rinsumageest: verkeersovertredingen
De politie heeft donderdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 20-jarige beginnend automobilist uit Lioessens. Surveillerende agenten zagen de man op de Lauwersseewei tot tweemaal toe met hoge snelheid een auto inhalen en daarbij een doorgetrokken streep overschrijden. De bestuurder reed daarbij tot 137 km/u, terwijl ter plaatse een maximum snelheid geldt van 100 km/u. Hij zal, gezien zijn gevaarlijke rijgedrag, tevens worden aangemeld voor een Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer.

Beetsterzwaag: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige automobilist uit Rijsenhout. De man reed op de A7 ter hoogte van Beetsterzwaag 159 km/u, terwijl ter plaatse, in verband met het slechte wegdek, een snelheidsbeperking geldt tot 90 km/u.

Leeuwarden: invordering rijbewijs beschonken bestuurder
De politie heeft vrijdagmorgen vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige automobilist uit Vianen. Een medewerker van een café in de Oude Doelensteeg had kort daarvoor gemeld dat beschonken mannen in een busje had zien stappen. Na een korte zoekslag zagen agenten het busje slingerend over de Oostergoweg rijden. De bestuurder werd voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Gezien de uitslag van 1045 ug/l werd daar proces-verbaal opgemaakt en het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

112Fryslan