Politieberichten van vrijdag 6 augustus.

Geldautomaat vernield
OLDEBOORN- De politie onderzoekt een vernieling aan de betaalautomaat aan de Zuidkant die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. Rond 06.00 uur zagen getuigen dat iemand had geprobeerd om de betaalautomaat op te blazen en open te breken. Het is nog onduidelijk hoe laat de vernieling heeft plaatsgevonden. Door deze actie ontstond er veel schade aan de automaat die daardoor buiten werking raakte. De technische recherche doet sporenonderzoek. Namens de bank is aangifte gedaan.

Diefstal airbags uit auto’s
WERGEA/REDUZUM – De politie onderzoekt de diefstal van airbags uit vijf geparkeerde auto’s. In de nacht van dinsdag op woensdag werden in Reduzum twee auto’s opengebroken en de airbags gestolen. Een nacht later was het raak in Wergea. Daar werden uit drie geparkeerde auto’s de airbags weggenomen. De technische recherche heeft een nader sporenonderzoek ingesteld. Alle eigenaren hebben inmiddels aangifte gedaan.

Bel altijd 1-1-2 bij het zien van een misdrijf
Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan, is een misverstand. U moet het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
DRACHTEN- De politie heeft donderdagmorgen op de Waldwei het rijbewijs van een 26-jarige automobiliste uit Leeuwarden ingevorderd. De vrouw passeerde een lasercontrole op de N81 met een snelheid van 155 kilometer per uur, waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Op de Noorderhogeweg in Drachten kreeg de vrouw een stopteken en werd haar rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werd tegen de automobiliste proces-verbaal opgemaakt.

Heler aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Voostreek een 34-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Op de Weaze zag een surveillerende agent de verdachte een navigatiesysteem aan een man daar te koop aanbieden. Een collega kon de verdachte later op de Voorstreek aanhouden. De man werd naar het bureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

291 overtredingen bij snelheidscontroles
FRYSLÂN – De politie heeft donderdag op verschillende plaatsen in Fryslân snelheidscontroles gehouden. Op de Badweg in Gorredijk werden tussen 08.45 en 12.15 uur 1624 passanten gecontroleerd. Hierbij werden 187 overtredingen geconstateerd. De snelste bestuurder reed 77 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Tussen 12.30 en 14.15 uur werd op de Hegedyk in Langezwaag gecontroleerd. Hier reden 27 van de 339 passanten te snel. De snelste reed met 111 kilometer per uur voorbij, waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Tenslotte werden van 14.30 tot 17.30 uur op de Gerdysterwei in Beetsterzwaag 1042 passanten gecontroleerd. Van de 77 overtredingen, reed de snelste bestuurder 121 kilometer per uur waar 80 kilometer toegestaan is.

Man aangehouden met verboden wapens
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Ringweg een 37-jarige man uit Buitenpost aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Surveillerende agenten zagen de verdachte op de Ringweg rijden en wisten dat hij nog gezocht werd voor een openstaande boete. Zij gaven hem het stopteken en zagen dat de man een mes en een slagwapen in zijn auto had liggen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. Bij fouillering bleek hij ook een aantal XTC pillen en een flesje GHB bij zich te dragen. De man betaalde de openstaande boete van ruim 600 euro en mocht na verhoor het bureau met proces-verbaal weer verlaten. De wapens en drugs werden in beslag genomen.

Wildplasser aangehouden
SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Wijde Noorderhorne een 30-jarige man uit Sneek aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Surveillerende agenten werden door getuigen gewezen op de man die met een blik bier in de hand tegen een tap aan stond te plassen. Bij het uitschrijven van een bekeuring kon de man geen identiteitsbewijs tonen. Hierop werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette hij zich, waarop hij geboeid werd. Op het bureau kon de man na verhoor weer naar huis met een bekeuring voor wildplassen, een bekeuring voor het niet tonen van een identiteitsbewijs en een bekeuring voor openbaar dronkenschap.

Woning uitgebrand
DRACHTSTERCOMPANIE – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de brandweer geassisteerd bij het onder controle krijgen van een uitslaande brand in een woning aan de Gerritsyk. De 63-jarige bewoonster werd midden in de nacht wakker en zag rook in de slaapkamer. Toen zij de deur van de slaapkamer open deed, bleek de hele woning in brand te staan. De vrouw kon samen met haar 66-jarige man de woning aan de achterzijde verlaten. De brandweer kon de woning niet meer redden en deze is dan ook volledig uitgebrand. De vrouw werd met ademhalingsproblemen per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Man plast tegen politieauto
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Agenten zagen drie personen zich opvallend gedragen in de buurt van de politieauto die daar geparkeerd stond. Toen zij een kijkje gingen nemen zagen de agenten dat er tegen de auto aan geplast was. De drie mannen werden staande gehouden. Zij kregen de keuze om te vertellen wie geplast had en hier een bekeuring voor te krijgen of anders zouden de camerabeelden bekeken worden en zou de verdachte meegenomen worden op verdenking van vernieling van een dienstvoertuig. De drie mannen zeiden niets en dus werd na beoordeling van de beelden de 20-jarige aangehouden. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Brand in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de brandweer geassisteerd bij het onder controle krijgen van een brand in een woning aan de 5de Saskiadwarsstraat. Na een melding zagen agenten rook uit de woning komen, maar in de woning was niemand meer aanwezig. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Zware mishandeling
VLIELAND – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een zware mishandeling die in de nacht van donderdag op vrijdag in de Dorpsstraat op Vlieland plaatsgevonden heeft. Bij deze mishandeling raakte een 17-jarige man uit Hoofddorp ernstig gewond in zijn gezicht. Hij moest zich bij de dokterswacht onder behandeling stellen en kreeg 38 hechtingen. De mishandeling zou het gevolg zijn van een vechtpartij die in een café begonnen was. Vandaag worden getuigen en een mogelijke verdachte gehoord over de toedracht van de vechtpartij.

Man aangehouden voor mishandeling
OOSTERBUREN (terschelling) – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Oosterburen een 30-jarige man uit Amstelveen aangehouden op verdenking van mishandeling. In een discotheek sprak een 19-jarige vrouw uit Valthermond de man om nog onduidelijke reden aan, waarna de man het meisje bij de keel greep. De verdachte kon op aanwijzing van getuigen aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau voor verhoor. Vandaag zullen getuigen gehoord worden.

Dronken schipper aangehouden
LEMMER – De politie heeft donderdagavond op de Prinsessekade een 32-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van het varen onder invloed. De politie kreeg een melding binnen dat een schipper in een speedboot met hoge snelheid door het Dok aan het varen was. De man negeerde het rode licht toen de brugwachter de brug opende en voer naar de Binnenhaven. Hier werd de man door de politie verzocht naar de wal te varen. Het vermoeden bestond dat de man gedronken had en dus werd hem gevraagd mee te komen naar het bureau voor een ademanalyse. De man weigerde dit, waarna hij aangehouden werd. Hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding, maar kon uiteindelijk geboeid meegenomen worden. Op het bureau blies de man 245 ug/l. Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt. De man mocht na verhoor met een bekeuring voor het niet tonen van zijn identiteitsbewijs en het negeren van rood licht het bureau weer verlaten.

Vermist jongetje terug na inzet nieuwe media
SURHUISTERVEEN – Een 7-jarige vermist jongetje uit Surhuisterveen is gisteravond dankzij de inzet van nieuwe media terug gevonden. ’s Middags hij zijn ouderlijk huis verlaten en was niet meer thuis gekomen. Zijn ouders maakten zich ernstig zorgen en schakelden de politie in. In Achterkarspelen is (nog) geen Burgernet. Toch besloot de centralist van de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. In de buurgemeente Tytsjerkstradiel is namelijk wel Burgernet. Tevens werd een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/persvoorlichter]www.twitter.com/persvoorlichter[/url]. De website [url=http://www.waldnet.nl]www.waldnet.nl[/url] nam dit alles over. De ouders, buurtgenoten en de agenten waren inmiddels aan het zoeken. Dankzij de inzet van Burgernet, de tweet van persvoorlichter en het bericht op Waldnet gingen nog meer mensen zoeken. Uiteindelijk werd de jongen om 20.30 uur gevonden. Hij werd naar huis gebracht en vervolgens herenigd met zijn ongeruste ouders.

Drugsdealer aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond rond 20.30 uur een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op de Weaze. Omdat het vermoeden bestond dat de man stond te dealen, werd hij gefouilleerd. Hij bleek tien bolletjes heroïne bij zich te hebben. De harddrugs zijn in beslag genomen en na verhoor is de man weer in vrijheid gesteld.

Dronken schipper
SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag proces-verbaal opgemaakt tegen een 28-jarige man uit Ferwert. Agenten zagen de man in een onverlicht bootje op de Houkersloot varen. Hij dronk al varende een flesje bier. Op verzoek van de agenten voer de man naar de kade, vanwaar hij werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 570 ug/l.

112Fryslan