Vrijdag 6 april

Politieberichten van vrijdag 6 april

Burgernet van start op Vlieland en Schiermonnikoog

FRYSLÂN – Op 7 april 2012 start Burgernet op Vlieland en Schiermonnikoog. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeenten. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een vermist kind of een inbraak, een Burgernetactie op. Burgernet is inmiddels actief in 22 Friese gemeenten, waaronder op Terschelling en Ameland.

Wat is Burgernet?

Nadat een Burgernetactie door de centralist van de politiemeldkamer is gestart, krijgen de deelnemers van Burgernet een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunnen deelnemers van Burgernet direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie. Zo vergroten we samen de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt.

Burgernet werkt

Burgernet is sinds november 2008 actief in Fryslân. Inmiddels doen 22 Friese gemeenten mee aan de Burgernet. Met de deelname van Vlieland en Schiermonnikoog komt dit aantal op 24. Ook de gemeente Opsterland sluit zich op korte termijn aan. Alleen de gemeenten Weststellingwerf en Achtkarspelen doen (nog) niet mee aan Burgernet. Burgernet telt in Fryslân bijna 40.000 deelnemers. Na meer dan vier jaar zijn er zo’n 1000 Burgernetacties geweest, waarbij tientallen verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Aanpak veiligheid niet alleen taak van de gemeente en politie

Iedere inwoner van Fryslân wil graag een veilige woon- en leefomgeving. De gemeente en de politie stellen alles in het werk om Fryslân veilig te maken en te houden. Dit kunnen zij echter niet alleen. Daarom wordt er volop samengewerkt met allerlei partners. Ook u als inwoner van Fryslân kunt een belangrijke bijdrage leveren aan die veiligheid. Burgernet geeft u de gelegenheid om samen met de gemeente en politie criminaliteit tegen te gaan. Een gezamenlijke aanpak van criminaliteit, vooral in heterdaad situaties, blijkt zeer succesvol te zijn. Daarom is veiligheid niet alleen een taak van de gemeenten en de politie, maar ook van burgers.

Bromfietscontrole

DRACHTEN – De politie heeft donderdagochtend op de Zuiderdwarsvaart van 07.45 uur tot 08.45 uur een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden negen bromfietsen en drie snorfietsen gecontroleerd, waarvan acht in overtreding waren. Vijf bromfietsers kregen een waarschuwing en één kreeg een bekeuring maar vanwege de cao-acties werd die niet uitgeschreven. Van twee anderen werd het rijbewijs en kentekenbewijs ingenomen. De beide eigenaren moeten de technische gebreken aan de snor- en/of bromfiets herstellen en kregen dan beide documenten terug.

Inbeslagname geluidsapparatuur

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag rond middernacht geluidsapparatuur in beslaggenomen.

Naar aanleiding van een melding van geluidsoverlast bij een woning aan de Grote Kerkstraat gingen agenten polshoogte nemen. De muziek en voornamelijk de zware bas, was buiten op straat te horen. De geluidsapparatuur, 20 boxen met bijbehorende apparatuur, is ook nu weer in beslaggenomen want twee weken eerder was dit ook al gebeurd. Tegen de 30-jarige bewoner is proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning

DEINUM – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan het Pypsterhof. Tussen 19.30 uur en 23.00 uur werd tijdens afwezigheid van de bewoners, ingebroken. De inbreker(s) kwam(en) binnen door aan de achterzijde van de woning ruiten kapot te maken. De woning is doorzocht en als buit zijn o.a. geld en een fotocamera gestolen.

Samurai zwaard

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een Samurai zwaard in beslaggenomen. Agenten hielden op de Folgeralaan een auto staande voor een controle. Op de hoedenplank van de auto bleek een zwaard te liggen. Het Samurai zwaard is in beslaggenomen. Tegen de 19-jarige bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Invordering rijbewijs

AFSLUITDIJK – De politie heeft donderdag rond 18.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige inwoner van Bovenkarspel. Tijdens een snelheidscontrole zagen agenten dat de 35-jarige met een snelheid van 123 kilometer over de A-7 bij de sluizen van Breezanddijk reed, waar 70 kilometer toe is gestaan. De bestuurder werd staande gehouden en kreeg een proces-verbaal. Tijdens de afhandeling hiervan beledigde de 35-jarige de agenten waarna hij werd aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en na verhoor heengezonden.

Bromfietscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag tussen 13.30 uur en 17.00 uur op het Oldehoofsterkerkhof een bromfietscontrole gehouden. 36 bromfietsen werden gecontroleerd. Hierbij werden 31 overtreding geconstateerd waaronder overschrijding van de constructiesnelheid, gladde banden en het niet kunnen tonen van een rij- of kentekenbewijs. In verband met de CAO acties bij de politie werden geen bekeuringen (totaal bedrag € 2280,=) uitgeschreven en kregen de bestuurders een waarschuwing.

Jongen geslagen

URETERP – De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 16-jarige inwoner van Ureterp. De 16-jarige werd door voorbijgangers bewusteloos aangetroffen bij het tunneltje onder het Selmien Oost. Toen hij weer bij zijn positieven kwam vertelde hij tegen agenten dat hij door drie jongens van aangesproken was en dat zij hem van zijn fiets getrokken hadden. Vervolgens werd hij geslagen. Hierbij had één jongen een steen in zijn hand en een tweede jongen een mes. Door de klappen die hij gekregen had was hij bewusteloos geraakt. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
Signalement daders
– drie jongens van rond de 18 jaar oud
– één van hen droeg een blauwe ja en een pet van het merk Adidas

– de andere twee jongens droegen een zwarte jas
– alle drie reden zij op een fiets.

De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van dit voorval of die hier informatie over hebben. De politie is te bereiken via 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800-7000.

Dakinbraak

BALK – De politie onderzoekt een inbraak in een supermarkt aan de Bogermanstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een gat in het dak gemaakt. Vervolgens ging men de supermarkt binnen. Het is nog onduidelijk wat er weggenomen is. Namens de supermarkt moet nog aangifte worden gedaan.

Twee motorrijders gewond na aanrijding

STROOBOS – Bij een aanrijding tijdens een live tv-uitzending van Omrop Fryslân zijn donderdagmiddag twee motorrijders van 34-jaar uit Stroobos gewond geraakt. Drie motorrijders van een plaatselijk raceteam zouden voor de camera een korte start laten zien. Het team had zich net voorbereid en wilde zich gaan klaar maken voor de start. Eén van de drie motorrijders stopte en ook een achteropkomende motorrijder stopte. De laatste motorrijder zag dit alles waarschijnlijk te laat en raakte één van zijn teamleden. Hij belandde hierdoor met zijn motor in de sloot en bleef daar bewusteloos liggen. Een lid van het race team haalde het slachtoffer uit de sloot en verleende eerste hulp. De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, waren snel ter plaatse. De 34-jarige motorrijder die in de sloot had gelegen werd gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. In het ziekenhuis constateerden de artsen dat de man diverse kneuzingen en een zware hersenschudding had. Later die avond werd de 34-jarige vanuit Groningen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Ook de motorrijder die werd geschampt raakte gewond. Hij liep vermoedelijk meerdere botbreuken op aan één van zijn benen. De gewonde motorrijder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeers Ongevalsanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in. Al snel werd duidelijk dat voor dit evenement geen vergunning was aangevraagd. Omdat er vermoedelijk sprake was van racen op de openbare weg werd besloten om alle drie de betrokken motoren voor nader onderzoek in beslag te nemen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan