Politieberichten van vrijdag 5 november.

Vrouw aangehouden voor vervalsen diploma’s
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek afgerond naar het vervalsen van diploma’s. Tijdens het onderzoek werd een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. Tijdens het verhoor bekende de vrouw. Tegen haar is dan ook proces-verbaal opgemaakt.

Aanmelding studie Geneeskunde
In het voorjaar kreeg de Rijksuniversiteit in Groningen een aanmelding binnen van de 30-jarige vrouw uit Leeuwarden. Ze wilde graag de studie Geneeskunde aan de universiteit volgen. Bij haar aanmelding zaten diverse duplicaten van opleidingen en diploma’s, die vrouw indertijd had genoten dan wel met goed gevolg had afgerond. Na bestudering van haar dossier viel de Rijksuniversiteit een aantal dingen op. Zo bleek dat de vrouw het ingezonden VWO-diploma en de daarbij behorende cijferlijst had laten vervalsen om zo een toelatingsbeschikking te krijgen voor deelname aan de selectieprocedure voor de studie Geneeskunde. Er stonden namelijk twee verschillende data op het diploma en op de bijbehorende cijferlijst.

Onderzoek politie
De Rijksuniversiteit in Groningen informeerde de politie in Leeuwarden. Er volgde een onderzoek en de vrouw werd aangehouden. Tijdens de verhoren bekende de vrouw dat ze een vals VWO-diploma had gekocht. Daarnaast gaf de Leeuwardense toe dat ze ook een vals diploma voor Muziekdocent had aangeschaft. Beide diploma’s had de verdachte op een verkoopsite op internet aangeschaft. De valse diploma’s zijn in beslag genomen en tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Zwarte Beetle gestolen
DAMWOUDE – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die in de nacht van woensdag op donderdag in een woning aan De Coninkstrjitte plaatsvond. Hoe men is binnengekomen is niet bekend. Naast de diefstal van waardepapieren, laptop en portemonnee werd een personenauto weggenomen. Dat gaat om een zwarte VW New Beetle met kenteken 56FNHJ. Een 48-jarige vrouw uit Damwoude heeft aangifte gedaan.

Man overlijdt na val van trap
LEEUWARDEN – Een 69-jarige man uit Leeuwarden is donderdagmiddag overleden na een val in zijn woning aan de Westersingel. Via 1-1-2 werden de hulpdiensten ingeschakeld. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse. Politieagenten en medewerkers van het stadstoezicht sloten de Westersingel af om de helikopter te kunnen laten landen. Ondanks de inzet van de hulpdiensten mocht de reanimatie niet baten en is de man overleden.

Onderzoek naar drugshandel leidt tot vier aanhoudingen
URETERP – De politie heeft donderdagmiddag vier personen aangehouden op verdenking van handel en bezit van harddrugs. Naar aanleiding van aanhoudende klachten werd door de politie een onderzoek ingesteld. Er was sprake van overlast door de vele aanloop van personen van/naar de woning aan de Stuken. Donderdagmiddag werd door diverse eenheden gepost nabij de woning waarbij een 31-jarige man uit Drachten, een 42-jarige man uit Drachten en een 54-jarige man uit Surhuisterveen werden aangehouden op grond van de Opiumwet. De 36-jarige bewoner reed weg en kon op de Weibuorren worden aangehouden. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. De 36-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. Zijn auto werd in beslaggenomen. De overige verdachten konden na verhoor maar met een proces-verbaal heengezonden worden. Naar aanleiding van deze actie werd de woning doorzocht. Daarbij werd 8 gram heroïne, een stroomstootwapen, een tas vol illegaal vuurwerk en twee dode vogels, een specht en een bunzing, inbeslaggenomen. Het voertuig van de 54-jarige man werd eveneens inbeslaggenomen omdat hij met een ongeldig verklaard rijbewijs reed.

Aanrijding trekker en personenauto
JUBBEGA – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de P.W. Janssenweg afgehandeld. Daarbij reed een landbouwvoertuig met oplegger, bestuurd door een 39-jarige man uit Oosterwolde, vanuit het centrum van Jubbega in de richting van de Schoterlandseweg. Een 56-jarige automobiliste uit Jonkerslan kwam vanuit de tegenovergestelde richting. Tijdens het passeren raakten de voertuigen elkaar waardoor de automobiliste de controle over het stuur verloor en in de berm terecht kwam. Per ambualnce werd zij overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Dezelfde avond kon zij Tjongerschans weer verlaten. De bestuurder uit Oosterwolde kwam met de schrik vrij. Door de aanrijding raakten beide voertuigen zwaar beschadigd. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Grote vuurwerkvangst
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond drie mannen en een vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van handel in en bezit van illegaal vuurwerk. Naar aanleiding van anonieme tips en onderzoek konden agenten donderdag aan het begin van de avond op de A32 nabij Haskerdijken een 68-jarige automobilist uit Leeuwarden aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Later die avond vielen agenten een loods binnen aan de Pieter Sipmawei in Leeuwarden. Daar werd in totaal 7000 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen en vervolgens inbeslaggenomen. Eén van de grootste vuurwerkvangsten van de afgelopen jaren in het noorden. Drie personen werden vervolgens aangehouden een 48-jarige man, een 25-jarige vrouw en een 48-jarige man. Na verhoor werd de vrouw heengezonden. De overige mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten. Deze grote vuurwerkvangst werd gedaan door het interregionale vuurwerkteam van de drie Noordelijke politiekorpsen. Het team richt zich op de grote partijen illegaal zwaar vuurwerk die ieder jaar op de markt worden gebracht. Heeft u informatie over de handel en/of opslag van (illegaal) vuurwerk? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Beginnend bestuurder onder invloed
HARLINGEN – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 56-jarige man uit Midlum. Surveillerende agenten besloten de bromfietser te controleren omdat bekend was dat hij eerder deze maand was staandegehouden voor het rijden onder invloed. Ook nu bleek dat de man had gedronken. Na een blaastest had de ademanalyse op het bureau een uitslag van 400 ug/l. Het betrof een beginnend bestuurder waardoor zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietser aangereden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de Valeriusstraat afgehandeld waarbij een 24-jarige man uit Leeuwarden gewond raakte. Vermoedelijk is de man aangereden door een auto. De oorzaak werd ter plaatse niet duidelijk omdat het slachtoffer onder invloed van alcohol verkeerde en niet duidelijk kon vertellen wat er precies gebeurd was. Op basis van kenmerken die het slachtoffer van de betrokken auto doorgaf werd nog gezocht in de omgeving. De auto werd niet aangetroffen. Met een hoofdwond is de Leeuwarder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Aanhouding na belediging
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 40-jarige man uit Heerenveen aangehouden voor belediging. De man was dronken en portiers van een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt ondervonden overlast van de man. Hij bleef rondhangen en viel uitgaanspubliek lastig. De politie werd gealarmeerd en ter plaatse verzochten agenten hem om naar huis te gaan. Dat deed hij maar gooide daarbij fietsen om in de Munniksteeg. Hij kreeg daarvoor een bekeuring. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring beledigde de 40-jarige de agenten waarna hij werd aangehouden en op het politiebureau werd ingesloten.

Aanhouding na baldadigheid
LEEUWARDEN – De politie heeft een 29-jarige man uit Burgum aangehouden op verdenking van baldadigheid. Door getuigen was gezien dat de man enkele fietsen midden op de weg had gelegd. De politie werd gealarmeerd waarna door middel van het cameratoezicht de groep waar de verdachte bij hoorde op de Grote Hoogstraat werd aangetroffen. Hierop werd hij aangehouden waarna hij werd ingesloten voor nader onderzoek.

Muntendief in discotheek aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag- op vrijdagnacht in een discotheek op de Nieuwstad in Leeuwarden een 20-jarige man uit Schagen aangehouden voor diefstal. Personeel had zowel zelf als op camerabeelden vastgesteld dat de Noord-Hollander een greep had gedaan in de muntenkassa van de discotheek. Hierop werd de muntendief opgespoord in het pand. Hij werd overgedragen aan politieagenten. Zij troffen tijdens de fouillering van de verdachte 23 muntjes aan. Met deze munten is het in de discotheek mogelijk om onder meer drankjes te verkrijgen. De verdachte werd in een cel in Leeuwarden ingesloten. Hij wordt vandaag gehoord. De politie maakt proces-verbaal op. De discotheek heeft al aangifte gedaan.

Utrechter met harddrugs aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op Waeze in Leeuwarden een 19-jarige man uit Soest aangehouden voor drugsbezit. Politieagenten zagen dat de man contact maakte met een onbekend gebleven drugsgebruiker. De Utrechter spuugde een bolletje verdovende middelen uit, waarna hij de drugs aan de andere man gaf. Hierop werd de 19-jarige aangehouden. Bij de man werden twee bolletjes heroïne en cocaïne bij hem aangetroffen. De verdachte gaf aan dat hij tien bolletjes had door geslikt. Hij braakte vervolgens vijf bolletjes harddrugs uit. De verdachte werd vanwege medische risico’s naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Hij wordt binnenkort gehoord over het drugsbezit. De politie maakt proces-verbaal op.

Man aangehouden met speed
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag- op vrijdagnacht in de Tramstraat in Leeuwarden een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor drugsbezit. Politieagenten zagen dat de Leeuwarder zich samen met een andere persoon verdacht gedroeg op de Harlingersingel. De 22-jarige stapte vervolgens op zijn verlichtingsloze bromfiets en hij ging er vandoor. De man werd even later in de Tramstraat gecontroleerd. Hij kon zich niet legitimeren. Bovendien stond de bromfiets niet op zijn naam. Hierop werd de verdachte meegenomen naar het politiebureau in Leeuwarden. Tijdens de fouillering kwam een potje met harddrugs, vermoedelijk speed, aan. Daarnaast stelt de politie een onderzoek in naar de herkomst van de brommer. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. Hij wordt vandaag gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

112Fryslan