Politieberichten van donderdag 4 maart 07.00 uur tot vrijdag 5 maart 07.00 uur.

Balk: aanhoudingen voor vernielingen
De politie heeft dinsdag 2 maart een 17 jarige inwoner uit Sneek en drie jongens uit Balk van 14, 16 en 16 jaar aangehouden Zij hebben bekend dat zij vorige week, tijdens de schoolvakantie, in verschillende samenstellingen in Balk vernielingen hebben aangericht. Zo werden op de Warren en de Bogermanstraat een aantal auto’s met een mes bekrast. Ook werden er een aantal banden van auto’s in genoemde straten lek gestoken. Er werd een keer over een auto gelopen en enkele ruitjes van de bushalte aan de Wilhelminastraat werden vernield. De politie heeft hierover 13 aangiftes binnen gekregen. De politie kwam de daders op het spoor dankzij een oplettende getuige. De aangehouden minderjarigen zijn later op de dag weer in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt en zij zullen de aangerichte schade, die in de duizenden euro’s loopt, moeten vergoeden. Als reden van de vernielingen gaven zij op dat ze uit bravoure hadden gehandeld

Leeuwarden: wapens aangetroffen bij preventief fouilleren
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer een preventieve fouilleer actie en verkeerscontrole die door 29 politieagenten, ondersteund door de 6 wachtmeesters van de Koninklijke Marechaussee en 22 politieagenten van de Spoorwegpolitie.

Daarbij werden zeven messen, twee stanleymessen, een hockeystick, vuurwerk, een luchtbuks en drugs in beslaggenomen. De actie vond in het aangewezen veiligheidsrisicogebied in het centrum van Leeuwarden plaats. Totaal werden 294 personen gefouilleerd en 300 auto’s gecontroleerd. De aangetroffen wapens en drugs werden in beslaggenomen.

Tegen negen werd personen proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. In twee gevallen was het promillage zo hoog, dat het rijbewijs werd ingevorderd. In één geval kreeg automobilist proces-verbaal omdat hij een auto bestuurde terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Een andere automobilist bleek geen rijbewijs te hebben. De politie houdt periodiek preventieve fouilleringacties. Deze acties worden gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad van Leeuwarden aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Leeuwarden: politie houdt acht verdachten aan voor drugsbezit en dealen
De politie heeft woensdagmiddag acht verdachten in de Jacob Binckestraat aangehouden op verdenking van drugsbezit en handel in verdovende middelen. De acht verdachten, in de leeftijd van 19 tot en met 51 jaar, zijn woonachtig in Leeuwarden, Wolvega, Gouda en Grou. De politie ging tot deze actie over in verband met vele klachten van buurtbewoners die bij de buurtagent binnen kwamen. In de woning troffen de agenten vier verdachten aan en een kleine hoeveelheid heroïne. Bij vier andere personen die de woning net hadden verlaten, troffen de agenten 15 gram heroïne aan. Alle verdachten werden over gebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

De drugs werd in beslag genomen. Vier van de acht verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: Burgernetactie na inbraak in auto
De politie heeft donderdagmiddag rond 12.00 uur een Burgernetactie gestart waarbij 486 deelnemers van Burgernet werden ingezet. De aanleiding was een inbraak in een personenauto die op het Gouveneursplein geparkeerd stond. Een getuige zag een man het raam van de auto vernielen en zag dat hij iets uit de auto wegnam. Deze belde direct via 1-1-2 de politie. De dader ging er vervolgens lopend vandoor in de richting van de Nieuwestad. Helaas leverde de Burgernetactie geen aanhouding op. De eigenaar deed aangifte. Signalement van de dader:

[bullets]
Blanke kale man
Leeftijd ongeveer 40 en 45 jaar
Kleding: licht blauw vest/jas met grijs/blauwe stippen[/bullets]

Kijk voor meer informatie over Burgernet op [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Wijnjewoude: politie controleert op klachtlocatie
De politie heeft tussen 1 maart en 4 maart op de Weinterp een lasersnelheidscontrole uitgevoerd. Omwonenden klaagden over auto’s die daar te snel reden. 10 automobilisten reden te snel waarvan één bestuurder 113 kilometer per uur reed daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De meeste overtredingen werden gepleegd tussen de avondspits.

Drachten: diefstal motorfiets
De politie onderzoekt de diefstal van een Yamaha Xvs1300 A motorfiets voorzien van het kenteken MVPT01. De motor blijkt een bijzondere “chopper” te zijn. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Drachten, had zijn motor om 18.00 uur geparkeerd bij de schouwburg De Lawei aan de Burgemeester Wuiteweg. Toen hij om 22.00 uur terug kwam bleek zijn eigendom te zijn gestolen. De eigenaar deed aangifte

Leeuwarden: politie onderzoekt woning inbraak
De politie onderzoekt een woning inbraak die donderdagavond rond 17.00 uur plaatsvond in een woning aan de Van der Helststraat. De dader(s) kwamen aan de achterzijde de woning binnen. Uit de woning werd geld en waardebonnen weggenomen. De technische recherche doet nog een sporenonderzoek in de woning. De eigenaar, een 51-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte.

Oudehaske: politie houdt heler van fiets aan
De politie heeft donderdagmiddag op de Badweg een 22-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van heling van een fiets. De eigenaresse van de fiets (leeftijd en woonplaats onbekend), een zag haar eigendom afgesloten bij een chalet staan. Vervolgens heeft zij een reservefietssleutel van huis opgehaald en daarmee haar fiets van het slot gehaald. Direct daarna belde zij de politie waarna de verdachte, die in de chalet aanwezig was, door de agenten kon worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De fiets is weer bij de rechtmatige eigenaar terug.

Leeuwarden: man aangehouden voor lokaalvredebreuk
De politie heeft donderdagmiddag in de bibliotheek aan de Wirdumerdijk, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. De man bevond zich in de bibliotheek waar zijn aanwezigheid niet meer op prijs werd gesteld, omdat hij in het verleden diverse malen voor overlast had gezorgd. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek de man net weg te zijn. In de Prins Hendrikstraat troffen de agenten de man aan waarna hij naar het politiebureau werd overgebracht. Daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: man aangehouden voor belediging
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 23-jarige inwoner uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Agenten die bezig waren met een onderzoek naar een mishandeling werden daarin gehinderd door een groepje mannen. Een van de mannen bleef zich vervelend bleef opstellen en werd meerdere malen gevorderd om weg te gaan. Toen hij dat weigerde, werd hij door de agent weggeduwd en viel op straat. De man werd daarop erg kwaad en schold de agenten uit. Vervolgens werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en kan een boete van 500 euro verwachten.

Wolvega: raam van woning vernielt
De politie onderzoekt de vernieling van een raam van een woning aan de Spoorlaan die gisteravond werd plaatsvond. De bewoners waren op het moment van de vernieling niet thuis. Mocht u iets gezien hebben, dan kunt met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000, De eigenaar een 56-jarige inwoner van Wolvega deed aangifte.

Sneek: man aangehouden met hennepkwekerij
De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Piekezijlstraat een hennepkwekerij ontmanteld. In de woning trog men naast 188 hennepplanten de verdachte aan. De man, een 24-jarige inwoner van Sneek werd aangehouden. De man tapte ook nog illegaal de elektriciteit af. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen.

Leeuwarden: burgernetaktie na insluiping in woning
De politie heeft donderdagavond een burgernetaktie opgestart waarbij 603 deelnemers werden ingeschakeld. Burgernet werd ingezet naar aanleiding van een insluiping in een woning in de Hondiusstraat waarbij de tas met inhoud van een 55-jarige inwoonster van Leeuwarden werd weggenomen. Totaal werden 603 deelnemers ingeschakeld mee uit te kijken naar de verdachte. De actie leverde twee tips op die helaas niet tot de aanhouding van de verdachte leidde.

Signalement dader:

[bullets]
Blanke jongen
Leeftijd ongeveer 20 jaar
Blond haar
Lengte ongeveer 1.75 m.
Donkere pet, blauw overhemd.[/bullets]

De man kwam via de achter deur de woning binnen.

Voor meer informatie. Zie [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Fryslân: Tv opnames van de zaak Tom Oldenbroek voor Opsporing Verzocht
De politie is vandaag bezig met opnames van een reconstructie in de zaak Tom Oldenbroek.

De reconstructie moet een beeld geven van de laatste uren in zijn leven. Het moment dat hij zijn ouderlijke woning verlaat, de aankomst en verblijf in een jeugdhonk in Parrega en de aankomst en verblijf een discotheek in Schraard wordt uitgebreid in beeld gebracht. Tom Oldenbroek ging in de nacht van 12 op 13 februari 2000 met vrienden op stap. Vervolgens kwam hij die nacht niet meer thuis en werd als vermist opgegeven. Zijn levenloze lichaam werd op 18 februari 2000 in een sloot bij Schraard aangetroffen. Forensisch onderzoek wees toen uit dat hij niet door een misdrijf om te kleven was gebracht. Na recente media aandacht aan deze zaak, kwam nieuwe er informatie binnen. Deze informatie werpt mogelijk een ander licht op deze zaak en de oorzaak van Tom Oldenbroek’s dood, is vermoedelijk anders was dan eerst werd aangenomen. Vervolgens heeft het Openbaar ministerie besloten naar aanleiding van deze informatie de zaak opnieuw onder de loep te nemen. Het programma Opsporing Verzocht besteedt op 16 maart op Nederland 1 om 09.50 uur aandacht aan deze zaak. De uitzending wordt herhaald op woensdagmorgen 17 maart om 10.05 uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan