Politieberichten van donderdag 4 februari 07.00 uur tot vrijdag 5 februari 07.00 uur.

Leeuwarden: getuigen gezocht van auto-inbraak
De politie onderzoekt een auto-inbraak die donderdagmorgen tussen 08.00 en 10.00 uur plaatsvond. Een 28-jarige inwoonster van Meppel had haar auto, een witte Volkswagen, type Kever, om 08.00 uur in de Franckenastrate geparkeerd. Toen zij om 10.00 uur weer bij haar auto terugkwam, bleek deze te zijn opengebroken. Uit haar auto werd een laptop weggenomen. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Mocht u iets hebben gezien, dan kunt via 0900-8844 contact met de politie opnemen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De eigenaresse van de auto en laptop deed aangifte.

Gaast: echtpaar verdwaalt op IJsselmeer
Een SAR-reddingshelikopter (Search And Rescue) van het Kustwachtcentrum uit Den Helder heeft woensdagmiddag twee 66-jarige inwoners van Baarn uit hun benarde situatie op het ijs van het IJsselmeer bij de Zeedijk weten te bevrijden. Rond 16.30 uur kreeg de meldkamer van de politie via 1-1-2 een telefoontje van het echtpaar. Zij vertelden dat zij zich op het ijs van het IJsselmeer bevonden om naar het krui-ijs te kijken. Op de terugweg werden zij door de dichte mist verrast en waren vervolgens de weg kwijt geraakt. Direct werd een zoektocht opgezet waarbij naast politie, brandweer en ambulance, een Search And Rescue-reddingshelikopter met een infrarood camera werd ingezet om naar het verkleumde echtpaar te zoeken. Rond 17.30 uur trof de helikopter de ijskoude en verdwaalde mensen op het ijs aan, waarna zij direct aan wal werden gebracht. Het gearriveerde ambulancepersoneel heeft het echtpaar ter plaatse onderzocht waarna werd besloten om de man en de vrouw per ambulance over te brengen naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: dronken man aangehouden
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 24-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap en belediging. Nadat een melding binnengekomen was dat een man in de Oude Doelesteeg ruzie aan het zoeken was, gingen agenten ter plaatse. Op de Nieuwestad zagen zij een man lopen die aan de omschrijving voldeed. Deze man liep met gebalde vuisten en schreeuwend op mensen af. Hierop grepen de agenten in en probeerden de man onder controle te houden. De verdachte leek onder invloed van drank en begon de agenten uit te schelden, waarop hij werd aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Hier bleek dat er nog een aanhoudingsbevel voor de man openstond voor een eerdere vernieling en bedreiging.

Oosterwolde: winkeldief aangehouden
De politie heeft donderdagmiddag in een winkel aan de Stationsstraat twee mannen van 21 en 23 jaar uit Appelscha aangehouden op verdenking van diefstal. Medewerkers van de winkel hadden gezien dat de mannen niet alle artikelen die ze uit de schappen meegenomen hadden, afrekenden. Hierop werden ze door het personeel aangehouden, waarna onmiddellijk de politie gebeld werd. Agenten kwamen ter plaatse en maakten proces-verbaal tegen de mannen op.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die tussen donderdagavond 19.30 en vrijdagmorgen 00.45 uur in een woning aan het Cambuursterpad plaatsgevonden heeft. Bij de inbraak werden drie digitale camera’s, een home cinema set en een laptop weggenomen. De dader(s) kwamen waarschijnlijk door ‘flipperen’ binnen. Hierbij opent men, wanneer de deur niet op het slot gedraaid is, via de brievenbus de voordeur. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

Heeg: gewonden bij brand in boerderij
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de brandweer geassisteerd bij de hulpverlening bij een brand in een boerderij aan de Osingahuzen. De brand was in de slaapkamer van de zoon van de bewoners ontstaan. Waarschijnlijk door een lichtslang dat onder een kussen lag en welke was gaan smeulen. De 39-jarige bewoner en zijn 12-jarige zoon werden met ademhalingsproblemen per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Joure/Garyp/Oudega: vier inbrekers op heterdaad aangehouden
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de A7 bij Joure vier mannen aangehouden op verdenking van winkelinbraken eerder die nacht in Garyp en Oudega. Rond 02.00 uur kwam een melding van een inbraak binnen bij een winkel aan de Greate Buorren in Garyp. De daders waren niet meer aanwezig, maar op de bewakingsbeelden zagen agenten vier mannen de achterdeur openbreken en het pand ingaan. Uit de winkel werd niets weggenomen. Terwijl agenten de beelden bekeken, hoorden ze via de portofoon dat bij een winkel aan de Buorren in Oudega ook een inbraakalarm afging. Collega agenten zagen daar dat de voordeur geforceerd was, waarna uit een inbouwkast een geldbedrag weggenomen was. Ook hier waren op de bewakingsbeelden vier daders te zien. Ondertussen waren meerdere politie eenheden op de uitkijk naar auto’s met vier inzittenden. Op de A7 bij Joure zagen agenten een auto met hoge snelheid rijden, waar vier mannen in zaten die aan het signalement voldeden. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna de verdachten van 20, 23, 25 en 25 uit Den Haag werden aangehouden en voor nader onderzoek in het politiebureau in Drachten ingesloten werden. In het voertuig werd inbreekwerktuig gevonden, wat samen met de auto in beslag genomen werd.

Surhuisterveen/Kollum/Gerkesklooster: 192 boetes bij snelheidscontroles
De politie heeft donderdag 192 boetes uitgeschreven bij snelheidscontroles. Tussen 07.30 en 10.30 uur werden op de Gedempte Vaart 1211 voertuigen gecontroleerd, waarvan 94 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 86 kilometer per uur. Op de Tochmalaan in Kollum werden tussen 11.00 en 14.00 uur 779 voertuigen gecontroleerd, waarvan 44 te snel reden. Hier was de hoogste gemeten snelheid 79 kilometer per uur. Tenslotte werden op de Verlaatsweg in Gerkesklooster tussen 14.10 en 17.10 uur 554 voertuigen gecontroleerd. 54 reden te snel en de hoogste gemeten snelheid was 86 kilometer per uur. Op alle wegen geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur.

Drachten: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft donderdagavond op de Noorderdwarsstraat een onderzoek ingesteld naar een aanrijding waarbij een 12-jarige fietser uit Drachten gewond raakte. Een 57-jarige automobiliste uit Surhuisterveen kwam uit de richting Langewijk en wilde rechtsaf de Noorderdwarsstraat oprijden. Hierbij zag zij de fietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De fietser werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Leeuwarden: 38 bekeuringen bij fietsverlichtingscontroles
De politie heeft donderdag tussen 19.30 en 21.00 uur op de Willem Lodewijkstraat, de Mr. PJ Troelstraweg en de Spanjaardslaan fietsverlichtingscontroles gehouden. Hierbij zijn in totaal 38 bekeuringen uitgedeeld. 36 waren voor het niet voeren van verlichting, de andere twee voor het opgeven van een valse naam en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Leeuwarden: getuigen gezocht van straatroof
De politie zoekt getuigen van een straatroof die donderdagavond plaatsvond op de hoek Grote Hoogstraat met de Kleine Kerkstraat. Rond 18.45 uur liep een 19-jarige vrouw uit Leeuwarden hier vanaf de Groeneweg, toen een man haar inhaalde. Ineens draaide hij zich om en bedreigde de vrouw met een mes haar spullen af te staan. Nadat de man er met de buit vandoor was gegaan, volgde de vrouw hem nog met een getuige, maar omdat de man een mes had, hebben ze hem laten gaan. Het is nog onbekend wat hij buitgemaakt heeft. Het signalement is als volgt:

[bullets]bleke, blanke man[/bullets]
[bullets]jonger dan 25[/bullets]
[bullets]1.70 / 1.75 meter[/bullets]
[bullets]kort stekelig blond haar[/bullets]
[bullets]zwarte gewatteerde driekwart jas met grote lichtkleurige bontkraag[/bullets]
[bullets]zwarte broek[/bullets]

Mocht u iets hebben gezien, dan kunt via 0900-8844 contact met de politie opnemen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Harlingen: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft donderdagmiddag in een perceel aan de Grote Bredeplaats een 39-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 57-jarige plaatsgenoot had de politie gebeld en verteld dat hij de verdachte op straat was tegengekomen. De verdachte zou hem vorig jaar zonder reden mishandeld hebben en wilde hij hem hier nu op aanspreken. Hierop begon de verdachte het slachtoffer te slaan. Het slachtoffer gaf een signalement door en op basis daarvan en een tip van een getuige, konden agenten de verdachte aanhouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog op zoek naar meer getuigen van de mishandeling en roept getuigen op die rond 14.00 uur bijzonderheden hebben gezien om zich via 0900-8844 te melden. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

112Fryslan