Fryslân, 05-12-2008 • Politieberichten van donderdag 4 december 07.00 uur t/m vrijdag 5 december 07.00 uur

Leeuwarden: actie tegen drugsoverlast rond de Weaze
De politie heeft woensdag, mede naar aanleiding van klachten, een actie tegen drugsoverlast gehouden in de omgeving van de Weaze. Daarbij werden zes verdachten aangehouden, vier op verdenking van koop/bezit, twee op verdenking van het dealen. Verder werden 19 bolletjes coke en/of heroïne in beslag genomen.

Ruim 20 politiemensen voerden van 08:00 tot en met 15:00 uur de actie uit in de omgeving Weaze, Ayttasteeg, Wirdumerdijk en omliggende stegen en straten. Lokaal bekende politiemensen herkenden ongeveer twintig bekende harddrugsgebruikers en circa vijf dealers. Bij transacties werden de zes verdachten aangehouden. Twee dealers wisten te ontkomen. De politie heeft een redelijk vermoeden wie dat zijn en ze zullen alsnog aangehouden worden. Alle verdachten komen uit Leeuwarden en zijn tussen de 19 en 58 jaar.

Leeuwarden: bewoner aangehouden op vermoeden brandstichting
De politie heeft donderdagochtend een 62-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting. Omwonenden van een woning aan de Hanckemastins meldden een harde klap. Toen de hulpdiensten polshoogte gingen nemen, bleek dat er een binnenbrand was in de woning. Alle, bewoners, de 62-jarige vader, de 60-jarige moeder en twee kinderen van circa 15 jaar, raakten gewond. Ze zijn met ernstige ademhalingsmoeilijkheden overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen. De politie vermoedt dat de vader de gasleiding heeft losgetrokken of gekoppeld en daarna brand heeft gesticht. Dat leidde tot een ontploffing en de brand. De bewoners konden het pand zelf verlaten. De vader is aangehouden maar verblijft nog in het ziekenhuis. Wat zijn beweegreden is geweest, is niet bekend.

Lemmer: verkeerscontroles bij basisscholen
De politie heeft de afgelopen weken zes verkeerscontroles bij basisscholen uitgevoerd, waarbij vooral gelet werd op het gebruik van gordels en kinderbeveiligingsmiddelen. In totaal zijn 310 voertuigen gecontroleerd, waarbij 21 bekeuringen werden uitgedeeld. Algemeen beeld bij de controles was dat de mensen het voor wat betreft hun kinderen goed voor elkaar hebben met gordels en autozitjes. De meeste bonnen waren dan ook voor de bestuurders zelf.

Drachten: fietscontroles gepland in winkelcentra
De politie gaat de komende weken extra controleren op fietsers in de voetgangersgebieden in de winkelcentra De Wiken en de Noorderbuurt/Zuiderbuurt. Met grote regelmaat wordt in deze gebieden gefietst, wat met de nodige overlast gepaard gaat. Ooit is er sprake van geweest om fietsen in deze winkelcentra toe te staan, maar vooralsnog heeft de gemeente aangegeven dat dit niet aan de orde is.

Leeuwarden: aanrijding bromfietser en fietser
De politie heeft donderdagmiddag op de Julianalaan een aanrijding afgehandeld tussen een bromfietser en een fietser, waarbij de fietser gewond raakte. De 16-jarige bromfietser uit Berlikum reed op de parallelweg ter hoogte van het Friesland College. Hij kwam vanuit de richting Oostergoplein en reed in de richting van de Heliconweg. De 55-jarige fietser uit Leeuwarden stak de Julianalaan over en wilde de parallelweg oprijden. Op dat moment kwam net de bromfietser voorbij en kwamen de bestuurders met elkaar in botsing. De fietser is met letsel aan zijn hoofd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Buitenpost: Lutkepost afgesloten vanwege ongeval
De politie heeft donderdagmiddag de Lutkepost twee uren afgesloten vanwege een ongeval waardoor de complete rijbaan gestremd was. Bij het ongeval raakte niemand gewond. Een 36-jarige man uit Kollumerzwaag reed met zijn auto met aanhanger vanuit Augustinusga richting Buitenpost toen hij op de Lutkepost niet meer tijdig kon remmen voor de auto’s die voor hem tot stilstand kwamen. Om een kop-staart botsing te voorkomen, maakte de man een stuurbeweging naar links. Hierbij kwam hij op de rijstrook van het tegemoetkomende verkeer terecht. Hier reed op dat moment een 51-jarige vrouw uit Doezum, die de man niet meer kon ontwijken. Ze raakte zijn aanhangwagen waardoor haar auto om zijn as draaide en tegen de auto van een 23-jarige man uit Kollumerzwaag tot stilstand kwam.

Harlingen: overval op videotheek
De politie heeft donderdagavond een onderzoek ingesteld naar een overval op een videotheek aan de Lanen. Rond half negen liep een man met een bivakmuts op de zaak binnen en bedreigde de medewerkerster met een mes. Hij eiste geld en ging er met een geldkistje vandoor. Op het moment dat hij de winkel verliet, liep een getuige net de zaak binnen en belde onmiddellijk met 1-1-2. De politie was snel ter plaatse. Tijdens het onderzoek bleek dat een andere getuige de verdachte vermoedelijk kort daarna samen met een andere manspersoon in een auto had zien zitten. De mannen hadden een geldkistje bij zich. Het genoemde kenteken wordt in het onderzoek meegenomen.

Marssum: dodelijk slachtoffer bij ongeval
Bij een ongeval donderdagavond op de A31 is een 19-jarige man uit Harlingen om het leven gekomen. De man zat met drie andere mannen op de A31 richting Harlingen toen de chauffeur na een inhaalmanoeuvre om een nog onbekende oorzaak tegen de auto voor hem aanreed. Volgens een getuige was er een groot verschil in snelheid tussen de twee auto’s. De auto sloeg hierbij over de kop. De 19-jarige chauffeur uit Harlingen en een 15-jarige passagier uit dezelfde woonplaats konden op eigen kracht uit de auto komen. De twee andere passagiers moesten door de brandweer uit de auto worden geknipt. De 19-jarige passagier bleek als gevolg van het ongeluk te zijn overleden. De andere passagier, een 16-jarige man uit Harlingen is met zwaar letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen gebracht. De 29-jarige bestuurder uit Leeuwarden van de andere auto moest ook uit zijn auto geknipt worden en is met letsel aan zijn schouder en bekken per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. Vanwege het ongeval zijn de op- en afrit naar Marssum enige tijd afgesloten en heeft de politie het verkeer omgeleid. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.

Leeuwarden: mishandeling
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een mishandeling in de nacht van donderdag op vrijdag in een discotheek aan de Nieuwestad. In de toiletten sloeg de 19-jarige verdachte uit Leeuwarden om onbekende oorzaak een glas stuk en stak deze in het gezicht van het 23-jarige slachtoffer uit Driehuis. Een medewerker heeft de twee mannen gescheiden. De verdachte is voor onderzoek aan zijn verwondingen naar het ziekenhuis gegaan en zal later gehoord worden. De verwondingen van het slachtoffer zijn onbekend.

Wolvega / Appelscha: snelheidscontroles
De politie heeft donderdagmiddag naar aanleiding van klachten op diverse locaties snelheidscontroles gehouden. Op de Heerenveenseweg werden 1118 voertuigen geregistreerd, waarbij 65 overtredingen zijn geconstateerd. De hoogste gemeten snelheid was 74 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Op de Lyklemaweg werden 1296 voertuigen geregistreerd, waarbij 10 overtredingen zijn geconstateerd. De hoogste gemeten snelheid was 65 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Tenslotte werden op de Verlaat (buiten de bebouwde kom van Appelscha) 166 voertuigen geregistreerd, waarbij 28 overtredingen zijn geconstateerd. De hoogste gemeten snelheid was 125 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan