Politieberichten van vrijdag 5 augustus

Inbraak opgelost na DNA-hit

HEERENVEEN- De politie heeft een inbraak die plaatsvond in een school aan de Coehoorn van Scheltingaweg opgelost. In de nacht van 31 maart op 1 april werd uit de school een computerkast weggenomen. De politie kwam de dader op het spoor via aangetroffen DNA-celmateriaal, waarna de 20-jarige inwoner van Heerenveen na overleg met de officier van justitie kon worden aangehouden. Na verhoor bekende de verdachte het feit gepleegd te hebben. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak schuur

DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een schuur bij een woning aan het Manger Catsperk. Daar werd in de nacht van maandag op dinsdag een deur van geforceerd, waarna onder meer een fiets en gereedschap gestolen werd. Bij het opnemen van de aangifte bleek dat de fiets diezelfde nacht door politieagenten onbeheerd op de Gauke Boelenstraat was aangetroffen en veilig was gesteld. De fiets zal aan de 28-jarige eigenaar terug worden gegeven.

Politie zoekt getuigen vernielingen

FRANEKER – De politie is op zoek naar getuigen van vernielingen die in de nacht van woensdag op donderdag aan verschillende auto’s werden aangericht. Op de J. Bangastraat, de Osingastraat, de Groen van Prinstererstraat, het Schapedijkje en de Feikemastraat moesten voor zover bekend in totaal veertien auto’s het ontgelden. Van deze auto’s werden ondermeer buitenspiegels, antennes en/of ruitenwissers vernield. Nog niet alle gedupeerde eigenaren deden aangifte, zij worden opgeroepen dat alsnog te doen, bij voorkeur via internet: http://www.politie.nl/friesland/aangifte . De politie wil graag in contact komen met iedereen die in de nacht van woensdag op donderdag iets bijzonders heeft gezien. Via 0900-8844 kan men contact met de politie zoeken. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Bommelding

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar twee bommeldingen die donderdagmiddag tussen 14.00 uur en 14.10 uur binnenkwamen bij de Kredietbank Nederland (voorheen Gemeentelijke Krediet Bank) gevestigd aan de Gardeniersweg. De eerste melding, die door een onbekende persoon werd gedaan, kwam bedreigend over. De tweede melding was dat een bom was bezorgd. Direct meldde het personeel dit bij de politie en haalden bedrijfshulpverleners de 50 aanwezige medewerkers uit het gebouw. De Gardeniersweg, het Zuiderplein en de Oostergoweg werden afgezet. Ook het naastliggende gebouw van de Reclassering werd ontruimd. Het gebouw van een school bleek in verband met de vakantie leeg te zijn. Vervolgens onderzochten acht bomverkenners van politie Fryslân het gebouw van de GKB. Ze werden daarbij ondersteund door explosievenspeurhond van het KLPD. In het gebouw werd geen bom gevonden, waarna het gebouw rond 18.00 uur weer vrij werd gegeven. Ook de afzettingen van boven genoemde straten werden opgeven. De recherche is een onderzoek gestart naar de bommelder.

Man in bezit van harddrugs

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag op de Zuidergrachtswal een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het bezit van drugs. De man werd staande gehouden omdat hij nog een boete open had staan. Toen de man mee werd genomen naar het politiebureau en werd gefouilleerd kwamen de twee zakjes met vermoedelijke harddrugs te voorschijn. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor schennispleging

DRACHTEN- De politie heeft donderdagmiddag in de Sint Jansberg een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van openbare schennis der eerbaarheid. De man veroorzaakte met nog een andere man overlast nabij flats. Daarnaast urineerde de man tegen een flatgebouw en liet hij opzettelijk zijn geslachtsdeel aan omwonenden zien die vervolgens de politie belden. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 25-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Hennepplanten aangetroffen in bos

SIEGERSWOUDE- De politie heeft donderdagmiddag 31 hennepplanten aangetroffen in een bos aan het Foarwurk. Staatsbosbeheer meldde de vondst bij de politie, die de planten in beslag nam en vervolgens vernietigde. Er wordt nog onderzoek gedaan naar wie de planten in het bos heeft gezet.

Aanhouding na oplichting

HARLINGEN – De politie heeft een 42-jarige man uit Stadskanaal aangehouden op verdenking van oplichting. De man had een horecagelegenheid aan het Franekereind verlaten zonder te betalen. Er stond een rekening van enkele honderden euro’s open. De man betaalde niet, ging naar zijn kamer en rende even later het pand uit. De 59-jarige eigenaar kon hem achterhalen en hield hem staande. Na alarmering van de politie werd de man aangehouden. De man verklaarde de rekening niet te kunnen betalen en gaf aan hieraan na het weekend wel te kunnen voldoen. Na verhoor en overleg met de officier van justitie werd de man heengezonden. Hij heeft excuses aangeboden aan de eigenaar en kreeg de rekening mee. Na het weekend wordt geverifieerd of de man daadwerkelijk heeft betaald.

Toezicht rondom Skutsjesilen

LANGWEER – De politie heeft in samenwerking met de waterpolitie van het KLPD en de Provinciale Waterstaat toezicht gehouden tijdens het skûtsjesilen op de Langweerderwielen en de festiviteiten na afloop van deze zeilwedstrijd. Diverse schippers moesten blazen, maar geen van hen had te veel alcohol gedronken. Wel kregen vier schippers bekeuringen voor onder andere snelvaren, het ontbreken van een brandblusser en het varen zonder vaarbewijs. Eén van deze schippers, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, had nog een verkeersboete van 168 euro openstaan. Hij betaalde ter plekke. Ook verleenden de agenten eerste hulp bij een onwelwording op de wal. Tenslotte haalden de agenten een vermoeide zwemmer uit het water. Het bleek te gaan om een 26-jarige inwoner van Sneek. De man was zwaar onder invloed van alcohol en wilde volgens eigen zeggen van Langweer naar Sneek zwemmen. De Sneker kreeg een bekeuring van 100 euro voor het zwemmen in doorgaand vaarwater. Vervolgens werd hij naar de wal gebracht en met een politieauto naar huis gebracht.

De sfeer in het centrum van Langweer was goed te noemen. Net als voorgaande jaren een gezellige drukte en vele bezoekers op straat en in de kroegen. Door snel ingrijpen van beveiligingsmedewerkers en de politie konden ruzies in de kiem worden gesmoord. In de loop van de nacht zochten twee groepen jongeren elkaar steeds op. Dit leidde tot een opstootje. Agenten en beveiligingsmedewerkers scheidden de groepen waarna het rustig werd. Na 03.00 uur keerden de meeste bezoekers huiswaarts.

Bestuurder onder invloed

KOLLUMERZWAAG – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige inwoner van De Westereen. Omstreeks 00.05 uur zagen surveillerende agenten een bromfiets met twee personen al slingerend over de Foarwei in de richting van Veenklooster rijden. De bestuurder kreeg een stopteken. Na een blaastest volgde op het politiebureau een ademanalyse. Deze had 860 ug/l als uitslag. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na bezit vuurwerk

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 27-jarige man uit Bolsward en een 26-jarige man uit Woudsend aangehouden op verdenking van brandstichting. Omstreeks 04.20 uur controleerden agenten het duo op de A van der Venstraat. De mannen waren op de fiets en vervoerden kratten met daarin flessen. De in totaal 9 flessen waren voorzien van tape. Daarin werd vloeibare diesel aangetroffen. Ook hadden zij een rugzak met een signaalraket bij zich. Gezien het tijdstip en de middelen werden de mannen aangehouden en zijn zij voor nader onderzoek ingesloten.

Man overleden na onwelwording

SNEEK – De politie heeft donderdagavond ambulancepersoneel geassisteerd bij de hulpverlening na een onwelwording van een 33-jarige man uit Bolsward. De man was tijdens het autorijden op de Harste onwel geworden en met zijn voertuig in de berm tot stilstand gekomen. Door de andere inzittende van het voertuig, een 34-jarige man uit Sneek, werden de hulpdiensten gealarmeerd. Ter plaatse startten zij de reanimatie. Ambulancepersoneel werd tijdens de reanimatie van het slachtoffer bedreigd. Bij aankomst werd op de ambulance ingeslagen en geschreeuwd tegen het personeel. Dit werd gedaan door de 34-jarige inzittende die mogelijk onder invloed van drugs was. Desondanks hebben de hulpverleners de reanimatie doorgezet. Nadat de politie arriveerde werd de situatie rustiger. Het slachtoffer is vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek waar deze later overleed. De politie heeft een onderzoek naar de doodsoorzaak ingesteld. In het voertuig van de man uit Bolsward werd wit poeder, mogelijk drugs, aangetroffen. De auto was niet verzekerd en is daarom voor nader onderzoek in beslag genomen. Het ambulancepersoneel heeft donderdagavond aangifte gedaan van bedreiging.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan