Fryslân, 04-09-2009 • Politieberichten van donderdag 3 september 07.00 uur tot vrijdag 4 september 07.00 uur.

Harlingen: politie houdt verdachte aan voor diefstal tas
De politie heeft woensdagmiddag op het station van Harlingen een 27-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van diefstal. Op zondag 28 juni werd in de trein van Leeuwarden naar Harlingen een tas gestolen. Van de diefstal werden opnamen gemaakt door bewakingscamera’s in de trein. De beelden werden onlangs geplaatst op www.dadergezocht.nl. Een van de bezoekers van de site herkende woensdag de gezochte man in de trein. De politie werd dan ook direct via 1-1-2 gewaarschuwd. De agenten hielden de Harlinger in de trein aan en brachten hem vervolgens naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Legemeer: politie zoekt getuigen van diefstal
De politie zoekt getuigen van de diefstal van een golftas met inhoud. De tas werd woensdag tussen 15.30 uur en 16.00 uur bij de kantine van de golfclub aan de Legemeersterweg weggenomen. In de tas van het merk Callaway zaten onder andere golfballen en clubs. Een 37-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte. Bent u getuige geweest van de diefstal van deze dure golftas met inhoud? Neem dan contact op met de politie via 0900- 8844.

Roodkerk: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 54-jarige automobilist uit Broeksterwoude. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole op de Tussendammen met 116 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie houdt bromfietscontrole
De politie heeft donderdagochtend van 07.00 uur tot 09.00 uur op het Noorderend een bromfietscontrole gehouden. Tijdens de controle werden 34 bromfietser gecontroleerd met behulp van een rollerbank. Elf bromfietsers bleken niet aan de juiste eisen te voldoen en ze kregen hiervoor dan ook een bekeuring. Het relatief grote aantal opgevoerde bromfietsen onder de schooljeugd viel de agenten op.

Sneek: politie onderzoekt inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Jancko Douwamastraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit twee lokalen werden een beamer en een laptop weggenomen. Namens de school deed een 37-jarige inwoner van Jirnsum aangifte.

Sint Nicolaasga: politie onderzoekt inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Gaastweg. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd een geldbedrag weggenomen. Een 42-jarige inwoner van Sint Nicolaasga deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Leeuwarden: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft donderdagmiddag op de Tabagostraat een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden die ervan wordt verdacht zijn vriendin te hebben mishandeld. Een voorbijganger trof de gewonde vrouw aan op straat, waarna zij direct via 1-1-2 de politie waarschuwde. Het slachtoffer, een 40-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd met buikletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau, waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Wolvega: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op de Kruisstraat afgehandeld. Daarbij raakte een 7-jarige inwoonster van Wolvega aan haar hoofd gewond. Volgens getuigen zou het meisje plotseling de weg zijn overgestoken en zag daarbij een passerende auto, die bestuurd werd door een 42-jarige inwoonster van Wolvega, over het hoofd. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: man aangehouden wegen verzet en belediging
De politie heeft donderdagavond een 30-jarige inwoner van Goutum aangehouden die in de Prinsentuin bier zat te drinken. Toen de agenten de man aanspraken, wenste hij geen identiteitsgegevens te verstrekken. Daarna werd de Goutumer aangehouden. Tijdens de aanhouding meende hij de agenten te moeten beledigen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft een aanrijding afgehandeld die donderdagavond op de Fabriciuslaan plaatsvond. Een 17-jarige fietser uit Drachten werd door een 54-jarige automobilist uit Drachten aangereden. De fietser is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: preventief fouilleren in binnenstad
De politie heeft donderdag van 17.30 uur tot 21.45 uur in de binnenstad een preventieve fouilleringsactie gehouden. Daarbij werden 150 personen, 7 bromfietsen en 11 auto’s gecontroleerd. De controle richtte zich voornamelijk op het gebied rondom Weaze, het stationsgebied en omgeving Oldehoofsterkerkhof. Tijdens de fouilleringsactie werden 11 messen, in alle soorten en maten, en een steel van een schop en een beugel van een zaag in beslag genomen. Ook werd er een bromfiets in beslag genomen. Daarnaast werd een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij in het bezit was 28 bolletjes met vermoedelijk cocaïne. Tenslotte werden er diverse bekeuringen uitgeschreven voor onder andere wildplassen, het rijden zonder rijbewijs, het dragen van geen helm, geen APK en mobiel bellen tijdens het autorijden. De controle werd uitgevoerd door 11 agenten van het politieteam Leeuwarden, waarbij het team werd ondersteund door vijf politieagenten van de Spoorwegpolitie en twee medewerkers van Koninklijke Marechaussee

De politie houdt periodiek preventieve fouilleringsacties. Deze acties worden gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Leeuwarden: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 27-jarige inwoner van Akkrum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man op het Mata Hariplein in zijn auto rijden, waarna zij besloten de bestuurder te gaan controleren. Toen zij hem aanspraken roken ze dat de man alcohol had gedronken. De bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 625 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur en een proces-verbaal. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: laptop gestolen bij woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Pieter Stuyvesantweg die vrijdagochtend plaatsvond. De dader(s) verschaften zich toegang in de woning door een raam te forceren. Uit de woning werd een laptop gestolen. De eigenaar, een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen inbraken kelderboxen
De politie onderzoekt een aantal inbraken in kelderboxen aan de Pieter Stuyvesantweg. Donderdagavond werden vijf garageboxen opengebroken waarbij fietsen werden weggenomen. De eigenaren deden aangifte. De politie wil graag in contact komen getuigen, die tussen 17:00 uur en 19:20 uur, verdachte personen in de directe omgeving hebben gezien. Zij kunnen via 0900-8844 met de politie bellen. Mocht u anoniem willen blijven, dan kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Franeker: brand in woning
De politie heeft vrijdagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan deSexbierumerweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de woning. De agenten waren snel ter plaatse en haalden de bewoonster uit de woning. Ze werd opgevangen in een politieauto. De brandweer kwam ter plaatse en begon direct met blussen. Er kon echter niet worden voorkomen dat de woning grote schade opliep. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: automobilist en hond overleden bij ongeval te water
Een automobilist, woonplaats en leeftijd nog onbekend, en zijn hond zijn vrijdagochtend omgekomen bij eenzijdig ongeval. De bestuurder raakte op de Lorentzkade door nog onbekende oorzaak met zijn auto te water. Een voorbijganger zag dit alles gebeuren en waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. Het scheepvaartverkeer in het Van Harinxmakanaal werd stil gelegd. De duikers van de brandweer vonden de auto in het water. Ze haalden de bestuurder en zijn hond uit de auto en brachten hen naar de wal. De automobilist werd in kritieke toestand per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij later die ochtend overleed. Ook de hond overleefde het ongeval niet.

112Fryslan