Vrijdag 4 november

Politieberichten van vrijdag 4 november

Man overleden bij bedrijfsongeval

LEEUWARDEN – Bij een ongeval bij een bedrijf aan de Pieter Stuyvesantweg is donderdagmiddag een 34-jarige man uit Leeuwarden om het leven gekomen. De man was hier sloopwerkzaamheden aan het uitvoeren toen een zware plaat op hem terecht kwam. Collega’s haalden de plaat zo snel mogelijk van hem af. Brandweer en arts hebben nog geprobeerd de man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Arbeidsinspectie en politie doen onderzoek naar het ongeval.

Diefstallen uit bedrijfsbusjes

FRYSLAN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar meerdere inbraken in bedrijfsbusjes. Tussen 28 oktober en 2 november werd bij zes busjes in Stiens, Minnertsga, Menaldum en Marrum een raam ingeslagen, waarna gereedschap werd weggenomen. De politie roept mensen op om bedrijfsbussen binnen te zetten of de achter- of zijkant tegen een muur te parkeren waardoor het lastiger wordt om in te breken.

Drie gewonden bij ongeval

OUDEHORNE – De politie heeft donderdagmiddag een verkeersongeval op de Tjongervallei afgehandeld. Door onbekende oorzaak kwamen rond 13.20 uur twee voertuigen met elkaar in botsing. Drie inzittenden, een 87-jarige man uit Appelscha, een 54-jarige inwoonster van Oudeschoot en een 58-jarige vrouw uit Gorredijk raakten gewond. Een daarvan bleek bekneld te zitten in het voertuig. Door de brandweer is de persoon uit de benaderde positie bevrijd. Alle slachtoffers zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen en Drachten.

Gordelcontroles bij scholen

LEMMER – De politie heeft donderdagmiddag op twee locaties in de omgeving van scholen een gordelcontrole gehouden. Bij een school aan de Markerstraat werden rond 11.45 uur 31 voertuigen gecontroleerd waarbij 4 bekeuringen werden uitgeschreven. De volgende controle was bij een school aan de Betelgeuze waarbij 22 auto’s werden gecontroleerd. Hier werden 2 bekeuringen uitgeschreven.

Het dragen van een gordel reduceert het risico op letsel met 40%

Wie een gordel draagt, loopt een stuk minder risico op letsel bij een ongeval: een afname van 40% door het dragen van de gordel. Wanneer dit ook nog gecombineerd wordt met een airbag wordt dat 50%. Sinds 1992 is het verplicht om zowel op de voor- als op de achterstoelen de veiligheidsgordel te dragen, voor volwassenen én voor kinderen. De politie controleert streng op het dragen van de gordel, omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico van een dodelijk ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel.

Bromfietscontrole

WOLVEGA – De politie heeft donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur in Wolvega een rijdende bromfietscontrole gehouden. Hierbij werden drie bromfietsers bekeurd die met een snelheid van 70 kilometer per uur reden.

Inbraken in winkels

DOKKUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee inbraken die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsgevonden hebben. Rond 3.30 uur kwam een melding van een inbraak in een winkel in de Grote Breedstraat binnen, waarna agenten ter plaatse gingen. De voordeur van de winkel bleek opengebroken te zijn en ongeveer 25 spijkerbroeken waren weggenomen. Een 34-jarige man uit Dokkum deed aangifte. Terwijl de agenten met de aangever stonden te praten kwam een tweede inbraakmelding binnen. Een getuige had gezien dat een man de deur van een winkel aan de Legeweg aan het forceren was en belde onmiddellijk 1-1-2. Niet veel later zag ze de man de winkel weer verlaten. Uit de winkel bleek geld weggenomen te zijn. Een 45-jarige man uit Dokkum deed aangifte. De dader werd niet meer aangetroffen.

Twee mannen aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee mannen aangehouden na een melding van een vechtpartij op een feestje aan de Wismastate. Ter plaatse gaf een 18-jarige man uit Veenwouden aan mishandeld te zijn op dit feestje. In de woning troffen de agenten ongeveer acht jongeren aan. Zij gaven aan dat er inderdaad ruzie was geweest, waarbij de 18-jarige in de bosjes gegooid was. Na met alle betrokkenen gepraat te hebben, werden alle jongeren verzocht weg te gaan. Een 20-jarige jongen (woonplaats onbekend) had geen legitimatie bij zich. Wel bleek hij meerdere boetes open te hebben staan. Hij werd ingesloten op het bureau. Een 20-jarige man uit Leeuwarden weigerde, ondanks meer vorderingen, weg te gaan. Hierop werd hij aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een vordering en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor verhoor ingesloten.

Twee mannen aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond drie mannen aangehouden na een melding van een bedreiging met mes achter het station. De verdachte zou daarna weggereden zijn. Ter plaatse verklaarde een 19-jarige man uit Leeuwarden dat een voor hem onbekende man uit zijn auto was gestapt, tegen zijn scooter getrapt had en hem een klap in zijn gezicht wilde geven. Toen een 18-jarige Leeuwarder hem te hulp wilde schieten, kreeg hij een klap in het gezicht. De bijrijder bemoeide zich er inmiddels ook mee. De bestuurder trok vervolgens een mes waarmee hij de twee mannen bedreigde. Hierna stapten beide mannen weer in de auto en vertrokken. Het kenteken van de auto werd genoteerd en niet veel later kwam de melding dat de auto in de Cornelis Trooststraat stond. Daar aangekomen kregen de agenten te horen dat een van de inzittenden op de parkeerplaats van de flat aan de Julianalaan stond. Op het moment dat hij de agenten zag, rende hij weg. Na een achtervolging werd hij aangehouden op verdenking van bedreiging. Het bleek de bijrijder te zijn, een 30-jarige man uit Maarssen. Op dat moment zag een van de agenten een man uit een portiek van de flat komen met een tas waar hennepplanten uit staken. Deze 25-jarige man uit Oentsjerk werd ook herkend als een van de mannen van de bedreiging en werd aangehouden. In de woning waar de verdachte uit gekomen was werd een pas gerooide hennepplantage ontdekt en de stroom bleek illegaal afgetapt te worden. De plantage werd ontmanteld en vernietigd. In de woning werd ook een mes gevonden, welke in beslag genomen werd. De bewoner van de woning was niet aanwezig, maar zal binnenkort gehoord worden.

Gezamenlijke controle: op 9 voertuigen beslag gelegd

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag en -avond een controle gehouden in samenwerking met de Belastingdienst. Daarbij werd gebruik gemaakt van een auto waarbij kentekens werden gescand en de betreffende voertuigen naar een controleplaats werden gebracht. Van 14.00 – 18.00 uur stonden politie en de Belastingdienst bij de N355 / Groningerstraatweg tussen Leeuwarden en Tytsjerk. De controle werd ’s avonds vervolgd op de Oostergoweg en liep tot 22.00 uur door. Dit leidde tot het opmaken van in totaal 36 processen-verbaal voor onder andere onjuiste verlichting (8x), niet kunnen tonen van het rijbewijs (5x), gladde banden (5x) en de lichtdoorlatendheid van ruiten (5x). Daarnaast werden bekeuringen voor het niet handsfree bellen, het niet dragen van de gordel en geen APK uitgeschreven. Door de politie werd in totaal €1108,- aan openstaande boetes geïnd.

Belastingdienst

In totaal werd door de Belastingdienst € 6350,- aan openstaande belastingschulden ter plaatse afgerekend. Op 9 voertuigen werd beslag gelegd, ter waarde van een totale schuld van € 22.238,-. Hiervan zijn 5 voertuigen afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Bestuurder onder invloed

ROTTEVALLE – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 49-jarige man uit Harkema. De automobilist werd door surveillerende agenten gecontroleerd waarbij een blaastest op de Bildwei afgenomen. Op het politiebureau werd een ademanalyse afgenomen met 620 ug/l als resultaat, goed voor een rijverbod van 7 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens bleek het voertuig geschorst te staan en dus niet verzekerd te zijn en was de 49-jarige niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

Aanhouding na poging tot inbraak

DOKKUM – De politie heeft donderdagavond een 26-jarige man uit Leeuwarden en een 34-jarige stadsgenoot aangehouden op verdenking van (poging tot) inbraak. Omstreeks 21.15 uur kreeg de politie de melding dat na een inbraak op de Klaarkamsterwei in Rinsumageest een getuige op de Woudhorne in Dokkum achter de daders aanreed. Het signalement van het voertuig van de verdachten werd aan de gewaarschuwde agenten doorgegeven. Op de Hantumerweg traceerden zij het voertuig en konden de twee inzittenden worden aanhouden. De Leeuwarders werden voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in. Het voertuig van de verdachten werd voor onderzoek in beslag genomen. De 54-jarige eigenaar uit Rinsumageest heeft aangifte gedaan. Er moet nog blijken wat precies weggenomen werd.

Getuigen gezocht

FRYSLAN – De politie wil graag in contact komen met personen die getuige zijn geweest van een vrijheidsberoving van een 37-jarige vrouw uit Burgum. Deze vrouw heeft aangifte gedaan dat zij op woensdagavond, 2 november tussen 19.00 en 21.00 uur tot drie keer toe tegen haar wil door een man in een lichtgrijze SEAT Toledo de auto werd ingesleurd. De eerste keer was dit bij een supermarkt aan de Alde Dyk in Kootstertille. Bij de verkeerslichten onder Noardburgum, Quatrabras, wist zij uit de auto te ontsnappen. Ze werd daar toen klem gereden en weer de auto ingesleurd. Ditzelfde incident deed zich ook nog eens voor bij de kruising onder Tytsjerk, nabij restaurant E-10. Uiteindelijk zag zij bij het tankstation aan de Waldwei (N31) tussen Nijega en Drachten kans om zich definitief aan haar belager te onttrekken. Mocht u getuige zijn geweest van een van deze voorvallen dan vragen wij u hierover contact met de politie op te nemen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan