Politieberichten van vrijdag 4 maart.

Boot en trailer gestolen
DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van een boot op een trailer van een parkeerterrein aan de Oudeweg. De diefstal is vermoedelijk in de nacht van woensdag op donderdag gepleegd. Op de eigen gebouwde grijze trailer met rood/bruine spatborden lag een speetbootje van 4.80 meter lang met witte romp en een blauwe turkooizen dek met een raam. Om de gehele boot zat in een grijs nylon dekkleed. De 47-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Gestolen auto in beslag genomen
LIPPENHUIZEN – De politie heeft donderdagochtend op De Buorren een auto in beslag genomen. Een buurtbewoner had een kentekenplaat gevonden. Deze bleek afkomstig te zijn van een geparkeerde auto. Nadat het kenteken was nagetrokken werd duidelijk dat de auto als gestolen stond geregistreerd. De auto werd dan ook in beslag genomen voor nader sporenonderzoek. De eigenaar van de auto, een garagebedrijf uit de provincie Groningen, is inmiddels geïnformeerd dat de gestolen auto terug gevonden is.

Aanrijding auto’s
SURHUISTERVEEN – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de Scheiding (N358) afgehandeld. Een 30-jarige bestuurder uit Boelenslaan wilde afslaan in de richting van de Wildveld. Tijdens het afslaan bleek dat een 31-jarige bestuurder uit Surhuisterveen de 30-jarige ging inhalen. Dit met een aanrijding tot gevolg. Beide voertuigen liepen behoorlijke schade op. De 31-jarige werd met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Aanhouding na belediging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 21-jarige man uit de Munein aangehouden op verdenking van belediging. De man stond met een groepje bij een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier toen surveillerende agenten in hun auto passeerden. Tijdens het voorbij rijden riep de 21-jarige scheldwoorden in de richting van de agenten en versterkte dit met armgebaren. De man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten.

Man aangehouden voor diefstal fiets
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Julianalaan een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een getuige had gezien dat twee mannen fietsen probeerden te stelen bij een school. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie en gaf een duidelijk signalement van het duo. Een motoragent was snel ter plaatse en zag de 36-jarige Leeuwarder op de Jan van Scorelstraat met een fiets lopen. De man voldeed aan het signalement en werd daarom aangesproken. Hij gaf al snel toe dat hij de fiets had gestolen. De Leeuwarder werd dan ook aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek dat de man ook nog gehoord moest worden over een inbraak. De gestolen fiets werd in beslag genomen.

Bromfietscontrole
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Zuiderdwarsvaart een bromfietscontrole gehouden. Tijdens de actie werden 25 brom- en snorfietsen gecontroleerd. Tegen vier bromfietsers werd proces-verbaal opgemaakt vanwege overschrijding van de constructiesnelheid.

Twee rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertreding
FRYSLAN – De politie heeft donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag de rijbewijzen van twee snelheidsovertreders ingevorderd. Donderdagavond passeerde op de Harlingerstraatweg in Leeuwarden een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden een snelheidscontrole met de lasergun met 159 kilometer per uur. Op deze weg is een snelheid van 100 kilometer per uur toegestaan. In de nacht van donderdag op vrijdag passeerde een 39-jarige automobilist uit Drachten een snelheidscontrole op de Waldwei nabij Garijp met 171 kilometer per uur. Op deze weg is 100 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werden de rijbewijzen van beide bestuurders ingevorderd. Tevens werd tegen de twee proces-verbaal opgemaakt.

Twee verdachten aangehouden in onderzoek overvallen
LEEUWARDEN – De politie heeft twee inwoners van Leeuwarden van 26 en 27 jaar aangehouden op verdenking van het plegen van overvallen. Op 29 september 2010 werd een ouder echtpaar overvallen in een woning aan de Harlingerstraatweg in Leeuwarden. De politie startte direct een onderzoek, waarbij werd gesproken met betrokkenen en getuigen. In november 2010 kon de politie al een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aanhouden op verdenking van deze overval. Deze man zit nog steeds vast. Het onderzoek ging echter door omdat de rechercheurs sterke aanwijzingen hadden dat bij de overval meerdere personen waren betrokken. Donderdagmiddag hielden rechercheurs een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aan. Hij wordt eveneens verdacht van de overval op het echtpaar aan de Harlingerstraatweg. Ook wordt de Leeuwarder verdacht van het plegen van een overval op een woning aan de Gysbert Japicxstraat in Leeuwarden. Op donderdag 17 februari drongen hier twee gewapende mannen de kamer van een 25-jarige bewoner binnen. Het slachtoffer werd bedreigd met vermoedelijk een vuurwapen en de overvallers eisten geld. Om hun woorden kracht bij te zetten, werd een schot gelost. Daarbij raakte niemand gewond. In het onderzoek naar de overval op de woning aan de Gysbert Japicxstraat werd op vrijdag 25 februari de 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De twee verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan