Politieberichten van vrijdag 4 juni.

Drie jongeren aangehouden voor brandstichting
OOSTERWOLDE – De politie heeft in het onderzoek naar brandstichting op een school in Oosterwolde een 16-jarige inwoner van Nijeberkoop, een 16-jarige inwoner van Appelscha en een 16-jarige inwoners van Oosterwolde aangehouden. De jongen uit Nijeberkoop is de hoofdverdachte en hij zit ook nog steeds vast. Op 28 mei 2010 werd in een toilet van een school aan de Quadoelenweg brand gesticht. De brand werd gelukkig in een vroeg stadium ontdekt en kon daardoor snel worden geblust. De toiletgroep liep desondanks grote schade op. Namens de school is aangifte gedaan. De politie startte een onderzoek om dader(s) te achterhalen. Afgelopen dinsdagochtend werd de 16-jarige jongen uit Nijeberkoop aangehouden. Hij wordt gezien als hoofdverdachte omdat hij met behulp van een brandbare vloeistof de brand heeft gesticht. De jongen bekende tegenover de rechercheurs de brandstichting. Hij was volgens eigen zeggen boos en wilde een daad stellen. De verdachte werd donderdag op vordering van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris. Die besloot vervolgens om de jongen in bewaring te stellen. In het onderzoek werden ook twee handlangers van de jongen als verdachte gehoord. Deze twee 16-jarige jongens uit Oosterwolde en Appelscha moesten donderdagochtend naar het politiebureau in Oosterwolde komen. Na verhoor werd tegen de twee proces-verbaal opgemaakt. Ze mochten dezelfde dag het politiebureau weer verlaten.

Vrouw aangehouden na diefstal tas
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Nieuwestad een 36-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van de diefstal van een tas. Een getuige had gezien dat de vrouw een tas met inhoud uit een fietstas pakte. De getuige vertrouwde dit niet en de politie werd dan ook via 1-1-2 gewaarschuwd. De agenten hielden vervolgens de 36-jarige vrouw aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. De tas werd in beslag genomen. In deze tas zaten onder andere kleding, snoep, een lamp en schoonmaakmiddelen. Het is onbekend van wie deze tas is. De politie komt dan ook graag in contact met de eigenaar. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. Of één van de politiebureaus in Leeuwarden binnen lopen.

Auto gestolen na inbraak in woning
DE BLESSE – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Steenwijkerweg, waarbij onder andere een blauwe Opel Astra met kenteken TS-GF-25 werd gestolen. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men de woning binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere een tv, een laptop en autosleutels weggenomen. Met behulp van de sleutels werd vervolgens de auto gestolen. De 64-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Fietsster gewond na aanrijding
JOURE – De politie heeft donderdagochtend op het Haskerveld een aanrijding onderzocht, waarbij een 49-jarige fietsster uit Joure gewond raakte. Een 22-jarige automobilist uit Rotstergaast verleende de vrouw geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer liep daardoor een hoofdwond op. Ze werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Dennenstraat. Donderdag werden tussen 17.15 en 21.45 uur uit de woning onder andere een laptop en een navigatiesysteem weggenomen. De dieven waren de woning binnengekomen via een keukenraampje. De 32-jarige bewoner deed aangifte.

Auto rijdt na aanrijding door
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Burgemeester Wuiteweg. Twee meisjes van 17 en 18 jaar wilden hier, komende vanuit de richting van de Lawei, de rijbaan oversteken in de richting van het Sud. Op datzelfde moment reed een donkerkleurige Volkswagen Golf met vrij hoge snelheid uit de richting van de Burgemeester Wuiteweg in de richting van de Eikesingel. Op de oversteekplaats reed de bestuurder de meisjes aan, waarbij ze beiden ten val kwamen. Volgens getuigen reed de bestuurder daarna met onverminderde snelheid om de meisjes heen in de richting van de Zuiderhogeweg. De meisjes werden per ambulance met licht hoofd- en rugletsel naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Diefstal buitenboordmotor
LEMMER – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een buitenboordmotor bij een bedrijf aan de Brekkenweg. De diefstal vond plaats tussen maandag 31 mei en dinsdag 1 juni. Een 56-jarige man uit Duitsland deed aangifte.

Laptop gestolen
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Engelumerstraat waarbij een laptop weggenomen werd. Men kwam donderdag tussen 14:00 en 15:15 uur binnen door een raam in te slaan. De 41-jarige bewoonster deed aangifte.

Jongen gewond na ongeval
FOLSGARE – De politie heeft donderdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Monumentwei. De 17-jarige jongen uit Makkum was om onbekende reden met zijn bromfiets tegen de rechterkant van een personenauto aangereden, waarbij hij ten val kwam. Hij werd met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. De inzittende van de auto kwamen met de schrik vrij.

Twee mannen aangehouden met harddrugs
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond tijdens een controle op de Gedempte Molenwijk twee 20-jarige mannen aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Agenten gaven de mannen uit Nij Beets en Oudehorne in hun auto een stopteken omdat ze geen autogordel droegen. In de auto stonden twee bierflesjes en lag een joint. Bij nader onderzoek werden ook XTC-pillen gevonden. Hierop werden de mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden zij voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werden in beslag genomen.

Man aangehouden na mishandeling
WOLVEGA – De politie heeft donderdagavond op de Hoofdstraat een 23-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling, mishandeling en belediging. Een getuige zag de man bij het station fietsen vernielen. Toen hij hier iets van zei, bedreigde en mishandelde de verdachte te getuige, waarna hij er vandoor ging. De getuige alarmeerde de politie, die meteen een zoekslag in de omgeving ging maken. In de Hoofdstraat kon de verdachte aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op De Centrale een 48-jarige winkeldief uit Wytgaard aangehouden. De man was eerder al door het winkelpersoneel aangehouden na diefstal van een paar slippers. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na vernieling auto
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Beukenstraat een 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Nadat een melding binnen gekomen was dat in de Beukenstraat een auto vernield zou worden, gingen agenten ter plaatse. Uit een van de woningen in de straat kwam lawaai en in die woning bleek de verdachte van de vernieling zich te bevinden. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Drie aanhoudingen op Weaze
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag tijdens een actie op de Weaze drie mannen aangehouden op verdenking van bezit/dealen harddrugs. Een 20- en 21-jarige man uit Leeuwarden werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de 21-jarige verdachte werd een steekwapen in beslag genomen. Een 31-jarige plaatsgenoot mocht na verhoor het bureau met een proces-verbaal weer verlaten.

112Fryslan

})