Politieberichten van vrijdag 4 februari.

Onderzoek naar brandstichting afgerond
HEEG – De politie heeft een onderzoek naar brandstichting in een woning aan de Spinnekop afgerond. Tijdens het onderzoek werden vier jongeren als verdachte gehoord. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. In de nacht van zaterdag 15 januari op zondag 16 januari werden de 79-jarige bewoonster wakker door een lichtflits. Ze ging op onderzoek uit en zag dat de voordeur in brand stond. De bejaarde vrouw wist zelf de brand weten te blussen. Na onderzoek bleek dat een zogenaamde ‘wondertol’ door de brievenbus naar binnen was gegooid. Door de brand liep de voordeur, een gordijn en een virtrage veel schade op. Agenten stelden direct een onderzoek in. Zo werd gesproken met diverse buurtbewoners. Tevens werd een getuigenoproep geplaatst op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]. Diverse getuigen namen contact met de politie op. Op basis van al deze informatie werden twee inwoners van Sneek van 14 jaar, een 13-jarige inwoner van Burgum en een 13-jarige inwoner van Heeg als verdachte gehoord. De jongeren bekenden dat ze uit baldadigheid vuurwerk door de brieven van de bejaarde vrouw hadden gehoord. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding vrachtauto’s veroorzaakt file
JOURE – De politie onderzoekt een aanrijding tussen twee vrachtauto’s op het verkeersplein Joure. Door het ongeval ontstond een grote file op de A7. Donderdagochtend omstreeks 11.00 uur botsten daar door nog onbekende oorzaak twee vrachtauto’s tegen elkaar. Een 47-jarige chauffeur uit De Blesse raakte hierbij gewond. Het slachtoffer werd met onder andere met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Een 42-jarige chauffeur uit Metslawier kwam met de schrik vrij. Beide chauffeurs werden door de politie gehoord. Vanwege het onderzoek door Bureau Verkeersongevalsanalyse en de berging van de vrachtwagens werd een deel van het verkeersplein tijdelijk afgesloten. Hier ontstond een file van vijf kilometer op de A7 van Heerenveen richting Joure. Diverse agenten kwamen ter plaatse om het verkeer te begeleiden.

Snelheidscontrole
BURGUM – De politie heeft donderdagmiddag op de Kloosterlaan 13.00 uur en 17.00 uur een snelheidscontrole gehouden. Dit alles naar aanleiding van klachten. Er werden 808 voertuigen gecontroleerd. De maximumsnelheid van 50 kilometer per uur werd door 167 bestuurders overtreden. De hoogst gemeten snelheid was 93 kilometer per uur.

Auto in beslag genomen na rijden onder invloed
BURGUM – De politie heeft donderdagmiddag de auto van een 51-jarige inwoner van Burgum in beslag genomen. De man werd voor de derde keer in een korte tijd betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende zagen hem donderdagmiddag rijden over de Weversstrjitte. Na een stopteken volgde een controle. De 51-jarige bleek wederom onder invloed te verkeren. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 405 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. De agenten zochten contact met de officier van justitie. Die besloot vervolgens dat de auto van de man en zijn rijbewijs in beslag mochten worden genomen. Dit omdat de Burgumer in nog geen twee maand voor de derde keer was betrapt op het rijden onder invloed.

Motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
URETERP – De politie heeft donderdagmiddag op de Hegebrechsterleane een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 20-jarige motorrijder uit Oudega (Sm.) gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam de man met zijn motor ten val. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse om onderzoek te verrichten om zo de toedracht van het ongeval te kunnen achterhalen.

Snelheidscontroles
Dokkum – De politie heeft donderdag tussen 07.30 uur en 16.30 uur op drie locaties snelheidscontrole gehouden. Op de Rondweg Noord in Dokkum passeerden 1070 de radarcontrole. De toegestane snelheid is hier 50 kilometer per uur, 278 bestuurders reden hier te snel. De hoogst gemeten snelheid was 86 kilometer per uur. Op de Saatsenwei in Engwierum overschreden van de 169 gecontroleerde voertuigen 46 de maximumsnelheid van 80 kilometer. De hoogst gemeten snelheid was 176 kilometer per uur. Op de Foarwei in Kollumerzwaag kwamen 862 bestuurders langs de controle. 59 van hen overschreden de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 79 kilometer per uur.

Drie aanhoudingen voor heling
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag drie inwoners van Leeuwarden van 14,16 en 22 jaar aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen op de Dr. Jacob Botkeweg de jongens van 14 en 16 jaar fietsen en constateerden dat het slot van de fiets was geforceerd. Beide jongeren werden vervolgens aangehouden op verdenking van heling van een gestolen fiets. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. De 16-jarige mocht na verhoor het bureau verlaten. De 14-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten. De fiets werd in beslag genomen. Op de Cammingaburg zag een vrouw een voor haar onbekende man op haar gestolen fiets rijden. Ze waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten kwamen ter plaatse en hielden ook deze 22-jarige Leeuwarder aan voor heling. De fiets werd in beslag genomen en gaat retour richting de vrouw. Tegen de Leeuwarder werd proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht aan het einde van de middag het bureau weer verlaten.

Aanhouding voor valse kentekenplaten
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Groningerstraatweg een 19-jarige snorfietser uit Leeuwarden aangehouden. Tijdens een controle ontdekten de agenten dat de man valse kentekenplaten op zijn snorfiets had gemonteerd. De snorfiets werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de Leeuwarder het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor openbare dronkenschap
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond in een tuin achter een woning aan de Smaragd een 29-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Diverse buurtbewoners hadden via 1-1-2 de politie gebeld omdat er voor hen een onbekende persoon door de tuinen achter de woningen liep. Surveillerende agenten kwamen ter plaatse en de 29-jarige Drachtster werd aangesproken. Hij bleek zwaar onder invloed van alcohol te zijn en kon zijn woning niet meer vinden. De man werd aangehouden voor openbare dronkenschap. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring en vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Verwarde man aangehouden
WOLVEGA – De politie heeft donderdagavond een 22-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden. Surveillerende agenten kregen een melding dat op het station een man onwel was geworden. Samen met personeel van een ambulance gingen de agenten ter plaatse. Van een onwelwording was geen sprake. De Amsterdammer maakte een erg verwarde indruk en daarom besloten de agenten om de man over te brengen naar het politiebureau in Drachten om hem daar te laten beoordelen door een arts van de GGZ. Eenmaal aangekomen bij de rotonde Om Den Noort gaf de man aan dat hij moest overgeven. De agenten stopten de auto en hielpen de 22-jarige uit het voertuig. Al snel bleek dat de man probeerde te vluchten. Er volgde een worsteling en de agenten moesten daarbij pepperspray gebruiken. Dit had echter geen effect op hem. Nadat de nodige versterking was gearriveerd kon de Amsterdammer onder controle worden gebracht. Hij werd vervolgens overgebracht naar het cellencomplex van het politiebureau in Drachten. Ook daar waren meerdere agenten nodig om de ernstig verwarde man onder controle te houden. Met veel moeite kon hij worden ingesloten. Een GGZ-arts gaat de Amsterdammer in de loop van de dag beoordelen. Tijdens de worsteling raakte één van de agenten gewond aan zijn hand.

Touw over weg gespannen
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op de Bolster een onderzoek ingesteld nadat een auto tegen een touw was gereden. Het touw was op 1.50 meter hoogte over de weg gespannen. Toen een automobilist passeerde bleef het touw achter het autodak haken en knapte. Vervolgens waarschuwde de bestuurder de politie. De agenten kwamen ter plaatse en stelden een onderzoek in. Het touw was van een dusdanige kwaliteit dat dit een fietser of bromfietser behoorlijk letsel had kunnen toebrengen.

Vijf verdachten aangehouden bij ontmantelen kwekerijen
FRYSLAN – De politie heeft donderdag in de provincie drie hennepkwekerijen ontmanteld. De agenten kwamen de drie op het spoor dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem. Tijdens de invallen werden vijf aanhoudingen verricht. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen en vernietigd. Tegen de vijf verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum
Donderdagmiddag vielen agenten een bedrijfspand aan de Uithof binnen. In het pand werd een hennepkwekerij met 50 planten aangetroffen. Tijdens de inval werden in het pand een 26-jarige inwoner van Buitenpost en een 23-jarige inwoner van Oentsjerk aangehouden. In de loods stonden ook een gestolen auto en een fiets. De auto en de fiets werden dan ook in beslag genomen. De twee verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek
Op de bovenverdieping van een woning aan de Jan Kannekenstraat werd een kleine hennepkwekerij aangetroffen met negen planten. De bewoners, een man van 26 jaar en een vrouw van 18 jaar, werden aangehouden. In een schuur op de Selfhelpweg werd een kwekerij aangetroffen met 15 planten. Een 39-jarige Sneker, die eigenaar van de schuur was, werd aangehouden. Tegen de drie verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor mochten ze het bureau weer verlaten.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie pakt ook de organisaties achter de hennepteelt aan. Heeft u informatie over hennepkwekerijen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Inbraak woning
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Roede. Hier werd donderdag tussen 08.00 uur en 20.00 uur ingebroken. De inbreker(s) kwam(en) binnen door het slot van een toegangsdeur te forceren. Uit de woning werd een trompet en elektronica weggenomen. De 31-jarige bewoner deed aangifte.

Woningbrand
BAARD – De politie heeft donderdag rond 23.30 uur geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan de Mounewei. De brand begon als ‘schoorsteen brand’ maar door de harde wind kon het vuur zich uitbreiden. Uit voorzorg zijn direct omwonenden geëvacueerd. Zij werden opgevangen in het dorpscafé. Om 01.20 uur werd het sein meester gegeven. De bovenverdieping brandde volledig uit. Ook is er veel rook- en waterschade.

Man aangehouden voor belediging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.30 uur een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. De Leeuwarder kreeg ruzie in een horecagelegenheid in de Oude Doelesteeg en werd uit het café gezet. Op straat kreeg hij ruzie met omstanders die hem probeerden te kalmeren. De 21-jarige was moeilijk tot bedaren te brengen en het gevolg was dat er weer een ruzie ontstond waarbij geslagen werd. Agenten hebben de groepen gescheiden en gesommeerd om weg te gaan. De Leeuwarder schold de agenten uit en is aangehouden voor belediging. Tijdens het vervoer naar het politiebureau probeerde de verdachte een agent een kopstoot te geven.

Inbraak tankstation
Oldeberkoop – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een tankstation aan de Weeme. In de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.00 uur werd hier ingebroken. De toegangsdeur was geforceerd en de kiosk doorzocht. Door de inbreker(s) was een grote ravage aangericht. De meegenomen buit was gering maar de schade groot.

112Fryslan

})