Vrijdag 4 december

Fryslân • Politieberichten van donderdag 3 december 07.00 uur t/m vrijdag 4 december 07.00 uur.

Surhuisterveen: aanhoudingen na vernieling brievenbus met vuurwerk
De politie heeft afgelopen woensdag drie jongelui aangehouden wegens vernieling van een brievenbus en het bezit van illegaal vuurwerk. Woensdagmiddag zag een getuige hoe een groepje jongelui op de Burmaniastraat met vuurwerk een TNT-brievenbus vernielde. Met behulp van die getuige kon de politie in de omgeving een 13-jarige jongen uit Harkema aanhouden, die toegaf de brievenbus met behulp van een zogeheten nitraatbom te hebben vernield. Tegen twee andere jongens werd proces-verbaal opgemaakt omdat zij in het bezit bleken te zijn illegaal vuurwerk.

Heeft u informatie over (de handel in) illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Noordwolde: politie onderzoekt diefstal uit auto
De politie onderzoekt de diefstal uit een geparkeerde auto in de Renbaanstraat. In de nacht van woensdag op donderdag werd daar uit een geparkeerde auto een autoradio met dvd-speler gestolen. Ook een I-pod en een geldbedrag werden weggenomen. De 22-jarige eigenaar uit Noordwolde had volgens eigen zeggen zijn auto goed afgesloten. Donderdagochtend ontdekte hij echter dat alle portieren en de kofferbak openstonden. Al snel bleek dat er in de auto was ingebroken. De man deed aangifte.

Leeuwarden: fietser gewond
De politie heeft donderdagmorgen geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Sixmabrug. Een 56-jarige automobilist uit Delfzijl had daar een fietsster over het hoofd gezien, met een aanrijding als gevolg. De fietsster, een 64-jarige inwoonster van Wolvega, werd met hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis in de stad overgebracht. Na behandeling kon ze weer huiswaarts.

Leeuwarden: motoragent en omstander redden leven vrouw
Een motoragent en een omstander hebben donderdagmiddag op het Noordvliet het leven van een 32-jarige vrouw uit Leeuwarden gered. De vrouw was in haar auto onwel geworden. Haar man zag dit alles gebeuren en waarschuwde direct een passerende motoragent. De agent riep hulp in van zijn collega’s en begon toen samen met een omstander te reanimeren. Deze reanimatie werd later overgenomen door twee agenten op de mountainbike. Het ambulancepersoneel was inmiddels ook gearriveerd en besloot om een AED in te zetten. Het slachtoffer kreeg weer een hartslag en werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Lemmer: politie vordert rijbewijs in na eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagmiddag op de Gerben Bootsmastraat het rijbewijs van een 83-jarige automobilist uit Lemmer ingevorderd na een eenzijdig ongeval. De man was vermoedelijk door een te lage bloeddruk onwel geworden en vervolgens met zijn auto tegen een muurtje gereden. De bestuurder werd door het ambulancepersoneel ter controle overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Het rijbewijs van de man werd door de agenten ingevorderd. Het CBR gaat beoordelen of de man nog wel in staat is om een auto te besturen.

Kornwederzand: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagmiddag op de Afsluitdijk ter hoogte van Kornwederzand het rijbewijs van een 64-jarige automobilist uit Loosdrecht ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 135 kilometer per uur. Op dit weggedeelte is een snelheid van 70 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Teven werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Noordwest Fryslân: verkeerscontrole
De politie heeft donderdag van 14.00 uur tot 21.00 uur op diverse plaatsen in Noordwest Fryslân verkeerscontroles gehouden. Zo werd er op vier klachtlocaties met de lasergun gecontroleerd. Op de Kanaalweg in Harlingen passeerden 35 voertuigen de controle. De toegestane snelheid is hier 50 kilometer per uur. Eén bestuurder kreeg hier een waarschuwing. Op de Getswerderweg in Franeker kregen twee bestuurders een bekeuring. De twee reden sneller dan de toegestane 80 kilometer per uur. In totaal werden hier 30 voertuigen gecontroleerd. Op de Walburgstrjitte in Sexbierum passeerden vijf voertuigen de controle. Geen van hen reed te snel. Tenslotte werd er met de lasergun nog gecontroleerd op de N393 bij Fidgum. Hier is 80 kilometer per uur toegestaan. Twee bestuurders kregen een bekeuring omdat ze te snel reden. Daarnaast werden in Harlingen fietsers en bromfietsers gecontroleerd. Daarbij werden 15 bekeuringen uitgeschreven, 14 voor het fietsen zonder verlichting en één bekeuring was voor een bromfietser omdat de constructiesnelheid van zijn brommer te hoog was. Aan de controle werkten acht agenten mee.

Buitenpost: drie gewonden bij aanrijding
De politie heeft donderdagavond op de Rondweg een aanrijding onderzocht, waarbij een 23-jarige automobiliste uit Kollum, een 80-jarige automobilist uit Twijzel en zijn 79-jarige passagiere gewond raakten. De 23-jarige vrouw kwam met haar auto in de berm. Daardoor verloor ze vermoedelijk de controle over haar voertuig. Ze belandde op de verkeerde weghelft, waar op dat moment de 79-jarige automobilist uit Twijzel reed. Een frontale botsing was het gevolg. De 23-jarige kon zelfstandig haar beschadigde voertuig verlaten. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis De brandweer moest de 80-jarige bestuurder en zijn 79-passagiere uit de zwaar beschadigde auto halen. De twee slachtoffers werden vervolgens met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in.

Leeuwarden: verlichtingscontrole
De politie heeft donderdagavond op de Voorstreek een korte verlichtingscontrole gehouden. Tijdens de controle kregen 14 fietsers een bekeuring omdat ze geen verlichting voerden.

Nijega: twee gewonden bij aanrijding
De politie heeft donderdagavond op de Kommisjewei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 44-jarige automobiliste uit Burgum en haar 16-jarige passagiere gewond raakten. Een 75-jarige uit Oosterwolde kwam vanuit de richting Burgum en wilde na het viaduct links afslaan richting de Wâldwei. Hij had daarbij echter de 44-jarige automobiliste uit Burgum over het hoofd gezien en een aanrijding was dan ook het gevolg. Doordat in beide auto’s de airbags afgingen, viel het letsel uiteindelijk mee. De 75-jarige en zijn passagier kwamen met de schrik vrij. De 44-jarige vrouw uit Burgum en haar 16-jarige passagiere werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: politie houdt verdachte na mishandeling
De politie heeft donderdagavond een 21-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had op de Oude Koemarkt een 46-jarige medewerker van een eetgelegenheid geslagen. De 46-jarige had een aantal jongeren aangesproken omdat men zonder betalen een ijsje had gepakt uit een diepvries. De 21-jarige zocht de confrontatie en sloeg de 46-jarige twee maal tegen zijn hoofd. Een portier van een horecagelegenheid zag dit alles gebeuren en greep in. Het groepje jongeren ging er vandoor. De 21-jarige vernielde vervolgens nog een ruit van een appartementencomplex in het centrum. Het slachtoffer waarschuwde de politie. Na onderzoek kwamen de agenten er achter dat de 21-jarige man verbleef in een woning aan de Vuurvlinderstraat. Bij het zien van de agenten ging de man door het lint. Hij vernielde het één en ander in de woning en werd vervolgens aangehouden. De 21-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder haalde op de Wortelhaven een politieauto in. De Leeuwarder begon vervolgen te claxonneren. Dit was onnodig en de man kreeg dan ook een stopteken. De agenten roken een alcohollucht en daarom werd besloten om de bestuurder voor een ademanalyse over te brengen naar het politiebureau. Daar blies hij 650 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Eerder dit jaar was het rijbewijs van de man ook al twee keer ingenomen in verband met het rijden onder invloed van alcohol. De Leeuwarder kreeg ook nog een bekeuring voor het onnodig claxonneren.

Lemmer: politie houdt verdachte aan voor oplichting
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Schouw een 18-jarige inwoner van de stad Groningen aangehouden op verdenking van oplichting. Een taxichauffeur had in de stad Groningen twee personen opgehaald. De twee werden vervolgens met de taxi naar Lemmer gebracht. Eenmaal aangekomen op de Schouw gingen de twee mannen er vandoor, zonder eerst de chauffeur te betalen. De man bedacht zich niet en ging achter het duo aan. Hij kon de 18-jarige achterhalen en hield hem aan. De politie werd gewaarschuwd en de 18-jarige werd vervolgens overgedragen aan de agenten. De Groninger verklaarde dat hij graag naar Lemmer wilde, maar geen geld had. Ze hadden een taxi genomen en besloten om in Lemmer snel uit te stappen en er dan vandoor te gaan. De 18-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Nieuwesteeg een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De Leeuwarder had een medewerker van een eetgelegenheid aantal keren ernstig verbaal bedreigd. De 54-jarige medewerker waarschuwde de politie en deed vervolgens aangifte. De 31-jarige werd door de agenten aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan