Politieberichten van vrijdag 30 maart

Getuigen schade wegdek gezocht

BURGUM – De politie is op zoek naar getuigen van een beschadiging die dinsdag 27 maart aan het wegdek van de Burgumerdaam ontstaan is. Tussen 19.00 en 20.00 uur heeft hier een tractor met daarachter een zodenbemester gereden. Waarschijnlijk is de chauffeur vergeten de mestinjecteur te heffen, waardoor schade aan het wegdek ontstaan is. Op de kruising met de Oppedijk van Veenweg houdt de beschadiging op. De politie is op zoek naar de chauffeur van de tractor of van getuigen die de tractor hebben zien rijden. U kunt contact met de politie opnemen via 0900-8844.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/dsc00572_tcm7-782204.JPG[/img]

Rijbewijs ingevorderd

HIAURE/TJALLEBERD – De politie heeft donderdagmorgen rond 11.45 uur op De Ham het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige vrouw uit Laren. Tijdens een snelheidscontrole kwam deze automobiliste met een snelheid van 115 kilometer per uur voorbij waar 60 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Op de Rijksweg A7 ter hoogte van Tjalleberd reed een 40-jarige inwoner van Leek 65 kilometer te snel daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan werd.

Diefstal auto

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een bruine Volkswagen Passat met het kenteken 40HZT8. De auto stond geparkeerd aan de Langedyk en werd tussen woensdag 22.30 en donderdag 8.30 uur weggenomen. De 54-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Inbraakpreventieactie

HEERENVEEN/JUBBEGA- De politie heeft donderdag in samenwerking met de gemeente Heerenveen, de woningcorporaties Accolade en Woon Friesland en vertegenwoordigers van dorpsbelang een inbraakpreventieactie in Heerenveen en Jubbega gehouden. In 2010 werd in de gemeente Heerenveen 92 keer ingebroken in woningen. In 2011 steeg dit het aantal woninginbraken naar 126 en in de eerste twee maanden van 2012 werd ook al weer 32 keer ingebroken. Reden genoeg voor alle betrokken partijen om in actie te komen. Door middel van gesprekken, flyers en de zogenaamde voetstapjes werd aan de inwoners van Heerenveen en Jubbega inbraakpreventieadvies gegeven. Ook kregen alle deelnemers van Burgernet in het gebied een sms-bericht met daarin de oproep om vooral aan inbraakpreventie te doen. In 365 gevallen konden de 50 deelnemers aan de preventieactie een woning, schuur of auto binnen omdat deze niet goed was afgesloten. De bewoners en eigenaren werden vervolgensaangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. De reacties in de gemeente Heerenveen op deze inbraakpreventieactie waren zeer positief.

Drugsoverlastteam houdt 21 dealers aan

LEEUWARDEN- Het drugsoverlastteam van Leeuwarden van politie Fryslân heeft de afgelopen maanden diverse onderzoeken met betrekking tot de handel in harddrugs afgehandeld. Daarbij werden 21 drugsdealers aangehouden en diverse soorten harddrugs in beslag genomen. Ook werd van hen crimineel vermogen afgepakt. Vier verdachten zitten nog vast. De overige drugsdealers zijn inmiddels veroordeeld. De handel en gebruik van harddrugs veroorzaakt veel overlast in de binnenstad van Leeuwarden.

Overlast door drugshandel

Op 22 februari 2012 werd er een actie gedraaid op een woning aan de Jacob Binckesstraat in Leeuwarden. De 39-jarige hoofdbewoner zorgde al jaren voor overlast in de buurt door veel drugsgebruikers te ontvangen in zijn woning. Daarnaast werd ook vanuit de woning in harddrugs gedeald. Het drugsoverlastteam stelde in samenwerking met de wijkagent een onderzoek in naar de activiteiten van de 39-jarige man. Tijdens het onderzoek kon de 39-jarige Leeuwarder en een 38-jarige man zonder vaste woon – of verblijfplaats als hoofdverdachte worden aangemerkt. De officier van justitie gaf vervolgens toestemming om beide mannen aan te houden. Tijdens het verdere verloop van het onderzoek werden 14 verdachten, voornamelijk drugsgebruikers, aangehouden en 15 getuigen gehoord. Uit het financieel onderzoek bleek dat de twee mannen een aanzienlijk geldbedrag hadden verdiend door de handel in drugs. De betrokken wijkagent is met de betrokken ketenpartners zoals gemeente en woningbouwcorporaties bezig om de bewoner uit de woning te zetten.

Uitkeringen stop gezet van dealers

Op 1 februari werd een 33-jarige inwoner van Leeuwarden op de Weaze aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Dankzij onderzoek kwam het drugsoverlastteam de verdachte op het spoor. Bij een doorzoeking in zijn woning werd nog een zak met henneptoppen aangetroffen. Tijdens het verhoor bekende hij ook geruime tijd bezig te zijn geweest met het dealen in (hard)drugs. Ook zijn uitkering is inmiddels stopgezet en werd er een berekening gemaakt van het wederrechtelijk verkregen voordeel. Een andere 33-jarige Leeuwarder werd onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Daarnaast moet hij ruim 190.000 euro aan de Nederlandse staat terug betalen. Dit geld heeft hij namelijk verdiend met de handel in harddrugs. Op 8 februari werd een 38-jarige inwoner van Leeuwarden in een woning aan de Bleeklaan aangehouden. Ook hij handelde geruime tijd in harddrugs. Ook zijn uitkering werd stopgezet en ook hier werd een berekening gemaakt van het wederrechtelijk verkregen voordeel. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels 4000 euro van de man gevorderd. Van een paar andere veroordeelde drugsdealers werd nog eens in totaal 43000 euro gevorderd.

Misdaad mag niet lonen!

De politiekorpsen en het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland proberen daarom zo veel mogelijk crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft vloeit naar de staatskas. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, laten politie en OM zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de drie Noordelijke politiekorpsen en het OM afpakken kan bovendien niet gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Noord-Nederland veiliger.

Informatie over drugshandel
Heeft u informatie over de handel in soft- en/of harddrugs? Bel dan de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. U kunt daarnaast ook bellen met rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid via 088 – 1673775. Aan hen kunt u uw verhaal ook anoniem vertellen.

Man aangehouden voor diefstallen in kleedruimten

LEEUWARDEN- De politie heeft een onderzoek naar diefstallen uit kleedruimten afgerond. De diefstallen vonden de afgelopen maanden plaats in kleedruimten van de voetbalverenigingen Leeuwarder Zwaluwen, Friesland, MKV en Leeuwarden. Tijdens het onderzoek kwam een 15-jarige inwoner van Leeuwarden in beeld. Hij werd aangehouden en bekende tijdens de verhoren de diefstallen gepleegd te hebben. Hij nam portemonnees, horloges, mobiele telefoons weg die door ‘slordige’ sporters in de kleedruimten werden achtergelaten. In zijn woning werden nog diverse goederen aangetroffen die niet aan een aangifte kunnen worden gelinkt. Met één van de gestolen bankpassen pinde hij geld. De politie sluit niet uit de man nog meerdere diefstallen heeft gepleegd. De verdachte zit nog vast. Mocht u de afgelopen maanden slachtoffer zijn geworden van diefstallen uit kleedruimten, kijk dan op de politie opsporingssite www.dadergezocht.nl. Misschien herkent u uw eigendommen?

Twee gewonden bij aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag rond 16.30 uur op de Oostergoweg een aanrijding afgehandeld waarbij twee personen gewond raakten. Een 58-jarige automobilist uit Sint Annaparochie hield te weinig afstand op een voor hem rijdende auto die bestuurd werd door een 55-jarige inwoonster van Goenga. Tijdens een moment van onoplettendheid botste hij tegen de auto van zijn voorganger die op haar beurt weer tegen een auto van een 48-jarige inwoner van Vinkega botste. De 58-jarige vrouw en haar passagier, een 23-jarige inwoonster uit Goenga raakten bekneld en moesten door de brandweer uit hun auto worden gehaald. De beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het MCL. Na onderzoek mocht de 55-jarige vrouw weer naar huis. Door de aanrijding ontstond er een verkeerschaos.

Man aangehouden voor vernieling raam

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man vernielde een ruit van 2 bij 3 meter in de Oude Doelesteeg wat door getuigen werd gezien. Deze belden direct via 1-1-2 de politie en gaven een goed signalement en looprichting door. De politie zag de verdachte even later in de Prins Hendrikstraat lopen waarna hij kon worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De eigenaar zal vandaag aangifte doen.

Vernieling van auto en deur

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een auto en van een toegangsdeur van een supermarkt aan de De Drift. Rond 03.05 uur kwam de melding binnen waarna agenten een onderzoek instelden. Bij het bedrijf bleek een auto en de ruit van de voordeur van de supermarkt te zijn vernield. Op camerabeelden is te zien dat de dader met een fietsenrek beide objecten vernielde. Een zoektocht naar de dader leverde helaas geen resultaat op. Signalement dader:

*Man
*Normaal postuur
*Leeftijd ongeveer 30 jaar
*Kort donker haar
*Bruine of rode jas tot op heuphoogte
*Zwarte (jogging)broek
*Witte sportschoenen
De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze vernieling. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem, wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Auto-inbraken

BEETSTERZWAAG/LEEUWARDEN- De politie onderzoekt twee auto-inbraken die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvonden. Op de Bommegaarde werd een auto opengebroken waarbij audio apparatuur en het navigatiesysteem werd gestolen. Uit een auto die geparkeerd stond aan de Maagdepalm te Leeuwarden werd een voorruit uit de auto verwijderd waarna een mobiele telefoon, audio apparatuur, navigatie en een computer gestolen. Een 44-jarige inwoner van Leeuwarden een 44-jarige inwoner van Beetsterzwaag deden aangifte.

Snorfiets gestolen

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van en snorfiets die woensdagavond werd gestolen op de Noordkade. De snorfiets van het merk Puch type 216 Z-ON, zwart van kleur was voorzien van het kenteken DR-086-L. Een 20-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn ex-partner. De man sloeg tijdens een huiselijke twist het 45-jarige slachtoffer tegen haar hoofd. Zij belde via 1-1-2 de politie die de verdachte even later kon aanhouden. Hij werd voor naar onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Vier verdachten aangehouden voor looddiefstal

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag bij een bedrijf aan de Marshallweg een drie 15-jarige jongens uit Leeuwarden en een 14-jarige stadsgenoot aangehouden op verdenking van diefstal van lood. Getuigen zagen dat de vier jongens bezig waren, op het dak van het voormalige slachthuis , lood te stelen. Zij alarmeerden via 1-1-2 de politie. De vier werden op het dak en op het terrein aangetroffen. Zij werden aangehouden en overgebracht naar het politiepolitiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Een tas met daarin lood werd in beslaggenomen.

Man naar ziekenhuis met ademhalingproblemen

HOLWERD- De politie heeft donderdagavond op de Nijhof een 44-jarige inwoner van Holwerd uit zijn woning gehaald. De politie en brandweer kregen een brandmelding vanuit deze woning. Toen de agenten ter plaatse waren, zagen zij een behoorlijke rookontwikkeling in de woning. Toen op aanbellen niet werd gereageerd, hebben de agenten de deur geforceerd en vervolgens het slachtoffer uit de woning kunnen halen. De man had rook binnen gekregen en was daardoor erg benauwd. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer had een pan met soep op het vuur laten staan en was vervolgens in slaap gevallen. Toen de soep aanbrandde ontstond er ernstige rookontwikkeling.

Vrouw gewond bij eenzijdig ongeval

TZUMARRUM- De politie heeft donderdagmiddag op de Buorren een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 82-jarige inwoonster van Franeker gewond raakte. De vrouw die in haar auto reed botste door nog onbekende oorzaak tegen een lantaarnpaal. Zij raakte daarbij gewond aan haar knie en werd per ambulance overgebracht naar een huisarts. Na behandeling mocht zij huiswaarts keren.

Man aangehouden voor aanranding

BURGUM- De politie heeft donderdagmiddag rond 15.00 uur op de Burgumerdaam een 19-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden op verdenking van aanranding. De man betaste drie 14-jarige meisjes onzedelijk die vervolgens de politie belden. Op aanwijzigingen van de slachtoffer werd de verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waarbij voor verhoor werd ingesloten. na verhoor werd hij heengezonden. De slachtoffers afkomstig uit Burgum en Garyp deden aangifte

112Fryslan