Politieberichten van vrijdag 30 juli 07.00 uur.

Eenzijdige aanrijding met letsel
EASTERGA – De politie heeft donderdagmiddag een eenzijdige aanrijding met letsel afgehandeld op de Straatweg. Een 55-jarige inwoner van Lathen (DL) en een 11-jarige bijrijder waren met een scooter tegen een paal aangereden. De bestuurder bleek een daar gevestigde wegversmalling verkeerd te hebben ingeschat. Hierdoor is hij tegen de paal van de wegversmalling aangereden waardoor beiden met de scooter op het wegdek terecht kwamen. Tijdens de val verloor de bestuurder zijn helm. Door de klap had de 55-jarige man letsel aan zijn hoofd en handen opgelopen. Ook klaagde hij over pijn in zijn borst. De 11-jarige bijrijder gaf aan ongedeerd te zijn. Ambulancepersoneel maakte zich echter zorgen en beiden zijn per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Surveillance op en rond Langweer
SKARSTERLAN – De politie heeft donderdagavond en de nacht van donderdag op vrijdag gesurveilleerd na het skûtsjesilen in en rondom Langweer. Vlak voor de haveningang werd een snelle motorboot gecontroleerd. Deze werd bestuurd door een 15-jarige Duitser (woonplaats onbekend) die een bekeuring kreeg voor het niet dragen van het dodemanskoord. Na middernacht was een bootje afgemeerd aan de Stevenshoek waarbij de opvarenden zeer hinderlijk aanwezig waren. Na diverse waarschuwingen van de havenmeester werden zij gevorderd om de haven te verlaten. De opvarenden wilde dit niet en gedroegen zich vervelend. Omstanders, waaronder een 39-jarige man uit Leeuwarden, bemoeiden zich met de groep. Hij trok aan het aanlegtouw zodat de boot niet kon wegvaren en aangrenzende boten raakte. Even daarvoor bleek dat de Leeuwarder een crewlid van de haven van Langweer had geslagen. Hiervoor werd de 39-jarige aangehouden op verdenking van mishandeling. Een andere opvarende, een 32-jarige man uit Heerenveen werd aangehouden voor belediging nadat hij agenten had uitgescholden. Ook werd een 26-jarige man uit Steenwijk aangehouden op verdenking van mishandeling na een vechtpartij met een 19-jarige man uit Joure. Vermoedelijk werd deze uit het niets geslagen door de man uit Steenwijk. Alle verdachten zijn op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na mishandeling
FRANEKER – De politie heeft donderdagavond een 41-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling. Op de Professor Huberstraat vond een ruzie plaats waarbij een 33-jarige vrouw werd geslagen en geduwd. Daarna werd de vrouw meerdere malen hardhandig op de grond gegooid. Meerdere getuigen hadden gezien wat er was gebeurd en konden een goed signalement van de dader aan de politie doorgeven, die direct naar zijn woning ging. De man deed redelijk opgefokt open en wilde niet meewerken aan zijn aanhouding. Hij bood weerstand en verzette zich hevig waarna agenten pepperspray gebruikten om hem te bedaren. Nadat de 41-jarige man rustiger werd kon hij worden overgebracht naar het politiebureau, waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Aanhouding na vechtpartij
HEEG – De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond op De Syl. Surveillerende agenten kregen de melding dat een vechtpartij tussen twee groepen gaande was buiten een horecagelegenheid. Eenmaal ter plaatse bleek een 20-jarige inwoner van Rotterdam in zijn gezicht te zijn geslagen, waarbij hij letsel had opgelopen. De verdachte was er vandoor gegaan nadat de portiers tussenbeiden kwamen. De Rotterdammer gaf een duidelijk signalement van de verdachte waarop de agenten een zoektocht inzette. Agenten reden vervolgens naar een camping. Direct naast het parkeerterrein stond een tent waar nog licht in brandde. Agenten hoorden dat in de tent werd gediscussieerd over de vechtpartij. Daarop werd een 22-jarige inwoner van Apeldoorn, die voldeed aan het signalement, aangehouden voor mishandeling. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie onderzoekt nog de exacte toedracht van de vechtpartij. Getuigenverklaringen zullen nog worden opgenomen.

Brand in leegstaand pand
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een onderzoek ingesteld naar een brand in een leegstaand pand aan de Heliconweg. Na een melding dat er rook uit de loodsen kwamen, gingen brandweer en politie ter plaatse. De brandweer had het vuur snel onder controle. Uit onderzoek bleek dat het om twee brandhaarden ging, bestaande uit afvalresten die in brand waren gestoken.

Man aangehouden voor belediging
GROU – De politie heeft donderdagmiddag een 21-jarige man uit Grou aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten zagen een andere man op de Gedempte Haven in het openbaar alcohol drinken en spraken hem hierop aan, waarop de verdachte de agenten begon uit te schelden. Het schelden ging geruime tijd door en de agenten besloten een bekeuring uit te schrijven.

Dronken man aangehouden
SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 25-jarige man uit Woudsend aangehouden op verdenking van openbaar dronkenschap. De man gedroeg zich vervelend op het terras van een café aan de Kruizebroederstraat en wilde op verzoek van het personeel niet vertrekken. Ook na de komst van agenten weigerde de man het terras te verlaten. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de man het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

112Fryslan