Fryslân, 30-01-2009 • Politieberichten donderdag 29 januari 07.00 uur t/m vrijdag 30 januari 07.00 uur

Franeker: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Hartog van Saxenlaan woensdagavond tussen 20:30 en 21:15 uur. De daders zijn door een raam aan de achterzijde van het huis binnengekomen, waarna de hele woning doorzocht werd. Hierbij werden een digitale camera en een sieradenkistje weggenomen. Een 62-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: man aangehouden voor heling
De politie heeft donderdagmiddag een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Tijdens een fietscontrole in de Oude Oosterstraat viel het op dat hij op een fiets reed met een ander slot dan het originele en de fiets geen framenummer had. De man gaf aan de fiets een aantal jaren geleden voor een laag bedrag gekocht te hebben. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man deed afstand van de fiets en mocht na verhoor het bureau weer verlaten.

Oosterzee: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmiddag tussen 13:45 en 14:15 uur een snelheidscontrole gehouden op het Westeind. In totaal werden 20 voertuigen gecontroleerd. Eén automobilist kreeg een bekeuring omdat hij 94 kilometer per uur reed, daar waar 60 kilometer per uur toegestaan is.

Wolvega: diefstallen van geld in verzorginghuis opgelost
De politie heeft het onderzoek naar diverse diefstallen van geld in een verzorgingshuis in Wolvega afgerond. Tijdens het onderzoek werd een 29-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden. De vrouw bekende 13 diefstallen. Vanaf april 2008 tot januari 2009 werden meerdere diefstallen gepleegd. De vrouw die werkzaam was in het verzorginghuis, haalde geld uit de portemonnee van bewoners. De medewerkster stal “kleinere” geldbedragen wanneer de bewoners afwezig waren. Negen benadeelden deden bij de politie aangifte.

Leeuwarden: acht hennepkwekerijen ontmanteld
De politie heeft de afgelopen week op diverse locaties hennepkwekerijen aangetroffen. Naar aanleiding van tips en eigen waarnemingen, werd op diverse plaatsen onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van hennepkwekerijen. De politie trof totaal 2302 volgroeide hennepplanten aan. Naast de volgroeide planten werd twee kilogram gedroogde hennep en kweektenten aangetroffen. In een loods aan de Aldebaranweg, werden 1600 hennepstekken aangetroffen. Op het moment van binnentreden, trof de politie een verdachte aan. In één van de betrokken woningen trof de politie nog een verdachte aan. De mannen die zijn aangehouden werden voor verhoor ingesloten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De drugs werd vernietigd, de elektronische apparatuur werd in beslag genomen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft donderdagmiddag een 36-jarige inwoner van Drachten proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de automobilist slingerend over de Wâldwei in de richting van Leeuwarden rijden. Op het Drachtsterplein konden de agenten de bestuurder een stopteken geven. Toen de agenten hem aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 320 ug/l blies. Naast een proces-verbaal kreeg hij een rijverbod van twee uur.

Dokkum: twee beginnende bestuurders krijgen punten op hun rijbewijs
Bij een verkeerscontrole rond Dokkum hebben donderdagavond twee beginnende bestuurders een punt op hun rijbewijs gekregen. Een 17-jarige bromfietser uit de gemeente Dongeradeel reed binnen de bebouwde kom 61 km/u, terwijl 30 km/u toegestaan is. Een 21-jarige automobilist uit Damwoude reed op de Lauwersseewei 145 km/u, terwijl daar een snelheidslimiet geldt van 100 km/u. Wie als beginnende bestuurder binnen vijf jaar tijd drie punten krijgt, wordt geconfronteerd met een schorsing van het rijbewijs. Een punt wordt behaald als de bestuurder een bepaalde zware verkeersovertreding begaat. Wanneer het rijbewijs geschorst is, moet de beginnend bestuurder een rijproef en een theorieproef bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) afleggen. Als hij of zij het onderzoek weigert of voor een proef zakt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet het rijexamen opnieuw afgelegd worden.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in samenwerking met medewerkers van Stadstoezicht een 40-jarige Leeuwarder aangehouden. Via cameratoezicht werd waargenomen dat de verdachte in het centrum van de stad een fiets verkocht aan een voorbijganger. Korte tijd zagen surveillerende medewerkers van Stadstoezicht de verdachte in de Oude Doelensteeg nogmaals een fiets verkopen aan een voorbijganger. Ze hielden hem daarop staande en waarschuwden de politie. Die hield de man aan en bracht hem over naar het politiebureau.

Heerenveen: verkeerscontrole
De politie heeft donderdagavond in en rond het centrum verkeerscontrole gehouden, waarbij met name gelet werd op de verlichting van fietsers. Er werden 23 fietsers bekeurd omdat ze geen of onvoldoende verlichting op hun rijwiel hadden.

Franeker: aanhouding na inbraak tankstation
De politie heeft donderdagavond een 30-jarige inwoner van Harlingen aangehouden. De man werd na een inbraakmelding van een getuige door politieagenten in de winkel van een tankstation aan de Hertog van Saxenlaan aangetroffen. Van de winkel was een deur vernield en diverse schappen waren overhoop gehaald. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en daar ingesloten.

Heerenveen: aanhouding
De politie heeft donderdagavond een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Getuigen meldden kort daarvoor aan surveillerende agenten dat een man op de Gedempte Molenwijk met twee grote messen liep te zwaaien. De agenten spraken de desbetreffende man aan en vertelden dat ze hem wilden fouilleren. Deze weigerde echter mee te werken en verzette zich. De verdachte werd daarop door de agenten onder dwang gefouilleerd, waarbij ze twee grote slagersmessen bij hem aantroffen. De man werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht, waar hij werd ingesloten.

112Fryslan

})