Vrijdag 30 december

Politieberichten van vrijdag 30 december

Grote industriële hennepkwekerij ontmanteld

HURDEGARYP – De politie heeft donderdag aan het begin van de middag in een leegstaande boerderij aan de Rijksstraatweg een grote industriële hennepkwekerij ontmanteld. Tijdens de ontmanteling werden vijf inwoners van Groningen van 22, 28, 28, 28 en 33 jaar aangehouden. Drie van hen sloegen op de vlucht, maar werden later die middag op de Stateheide in Noardburgum alsnog aangehouden. De aangetroffen hennep in de kwekerij had een straatwaarde van zo’n 600.000 euro.

Gestolen vrachtauto met daarop gestolen tractoren

Bij de politie kwam donderdagochtend een melding binnen dat op de Hannelswei in Burgum een gestolen vrachtauto geparkeerd stond met daarop onder andere gestolen tractoren. Zowel de vrachtauto als de tractoren waren onlangs in Noord Holland ontvreemd. Ook zou een deel van de buit zich bevinden in een boerderij aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Agenten gingen naar de Hannelswei en troffen daar de gestolen vrachtauto aan. Op de vrachtauto stonden echter geen tractoren. Wel werden een 19-jarige inwoner van Scharwoude en een 25-jarige inwoner van Avenhorn aangehouden. Het duo zat in de gestolen vrachtauto. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen vrachtauto werd in beslag genomen.

Vijf hennepkwekers aangehouden

Nadat het onderzoek op de Hannelswei in Burgum was afgerond, gingen de agenten naar de boerderij aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Het was de agenten bekend dat de boerderij niet werd bewoond en dus leegstond. Echter toen ze om het woongedeelte liepen zagen ze een aantal personen binnen. Drie van hen sloegen direct op de vlucht en renden de weilanden in. In het woongedeelte werden vervolgens twee inwoners van Groningen aangetroffen. De agenten gingen in de boerderij zoeken naar de gestolen tractoren. Die werden echter niet gevonden, wel een grote industriële hennepkwekerij met zo’n 3000 planten. De beide Groningers werden aangehouden. Al snel kwam het bericht dat de drie andere Groningers op de Stateheide in Noardburgum waren aangehouden. Een getuige had het trio door de weilanden zien lopen en vertrouwde het niet. De man waarschuwde de politie en gaf daarbij de looprichting van het trio door. Het was duidelijk te ruiken dat de drie uit de hennepkwekerij afkomstig waren. Alle vijf hennepkwekers werden naar het politiebureau gebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Ontmanteling hennepkwekerij

In de boerderij ontdekten de agenten diverse ruimtes waar hennep werd gekweekt en gedroogd. In totaal stonden er 3000 hennepplanten met een straatwaarde van zo’n 100.000 euro. Ook lagen in de droogruimtes tientallen kilo’s gedroogde hennep met een straatwaarde van zo’n 500.000 euro. Alle apparaat, planten en gedroogde hennep werd in beslag genomen en vernietigd. Ook namen de agenten een auto van de hennepkwekers in beslag. Een medewerker van het elektriciteitsbedrijf constateerde dat de stroom voor de kwekerij illegaal werd afgetapt. De medewerkers van afvalverwerker Omrin zijn uren in de weer geweest om de industriële hennepkwekerij te ontmantelen.

Aanhouding voor heling tractor

Tijdens de ontmanteling van de kwekerij aan de Rijksstraat stelden een aantal agenten een nader onderzoek in om de zes gestolen tractoren te vinden. Daarbij gingen ze naar een bedrijf in Dokkum en Westergeest, In Dokkum werden geen tractoren aangetroffen. Op de Beintemawei in Westergeest was het echter wel raak. Daar vonden de agenten op een terrein van een bedrijf één van de gestolen tractoren. De tractor werd in beslag genomen en een 56-jarige inwoner van Dokkum werd aangehouden op verdenking van heling. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding voor bezit alarmpistool

NOORDWOLDE – De politie heeft een 20-jarige automobilist uit Noordwolde aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Een surveillerende agent reed donderdagmiddag over de Geldering en zag dat vanuit de auto vuurwerk naar buiten werd gegooid. De bestuurder kreeg een stopteken. Na onderzoek bleek dat het niet om vuurwerk ging. De 20-jarige was namelijk in het bezit van een alarmpistool en schoot daarmee. Het pistool werd in beslag genomen en de man werd aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor huisvredebreuk

ROTTEVALLE – De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Buorren een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De man was de woning van zijn moeder binnen gedrongen terwijl hij daar niet welkom was. De politie werd dan ook direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Agenten gingen naar de woning en hielden daar de 23-jarige man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Carbidbussen in beslag genomen

GORREDIJK – De politie heeft dondermiddag op’t Weike de carbidbussen van een 18-jarige inwoner van Gorredijk in beslag genomen. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen van geluidsoverlast. Eenmaal op ’t Weike zagen de agenten de agenten de 18-jarige druk bezig met het schieten van carbid. Aangezien het nog geen oudejaarsdag is, werden zijn vier bussen in beslag genomen. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Leeuwerikstraat. Donderdagmiddag kwam men op nog onduidelijke wijze binnen. De agenten die onderzoek deden in en rondom de woning vonden namelijk geen braaksporen. Uit de woning werd een kluisje weggenomen met daarin een nog onbekend geldbedrag. De 69-jarige bewoner deed aangifte.

Winkeldief aangehouden na achtervolging

LEEUWARDEN – De politie heeft een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met geweld. De man had donderdagmiddag bij een schoenenwinkel aan de Nieuwestad een paar schoenen gestolen. Dit werd gezien door het personeel. De 30-jarige werd net buiten de winkel aangesproken. Hij reageerde direct agressief en wilde er vandoor gaan. Na een worsteling met het personeel lukte hem dit ook. Het winkelpersoneel gaf echter niet op en zette de achtervolging. Ze kregen daarbij hulp van enkele omstanders. Op de Willemskade wisten ze de winkeldief te achterhalen en aan te houden. De man werd overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de 30-jarige als ongewenst vreemdeling in Nederland verbleef. Hij werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen schoenen zijn retour gegaan richting de winkel.

Man aangehouden voor bedreiging met mes

KOOTSTERTILLE – De politie heeft donderdagmiddag een 74-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die middag op een parkeerterrein bij een supermarkt in het dorp een woordenwisseling gekregen met een 48-jarige inwoner van Gerkesklooster. De 74-jarige pakte uiteindelijk een groot slagersmes en bedreigde daarmee de man uit Gerkesklooster. Die rende daarop de supermarkt binnen en waarschuwde de politie. De agenten gingen naar de woning van de bejaarde man en hielden hem daar aan. Het mes werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Grote partij nepkleding in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een grote partij nepkleding in beslag genomen. Agenten waren in een pand aan de Bleeklaan omdat daar mogelijk illegaal vuurwerk zou liggen. Dat werd echter niet aangetroffen. Wel vonden ze twee grote rolcontainers vol nagemaakte merkkleding. De containers met de vervalste merkproducten werd in beslag genomen. De inhoud er van zal worden overgedragen aan de stichting REACT, afdeling illegale merkkleding. De eigenaar van de nepkleding, een 52-jarige inwoner van Stiens, zal door de stichting civiel worden aangeklaagd vanwege het vervalsen van merkproducten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan