Politieberichten van vrijdag 30 april.

Politie vordert rijbewijs na snelheidovertreding
OLDEHOLTWOLDE- De politie heeft woensdagmorgen het rijbewijs van een 39-jarige inwoner van Valkenswaard ingevorderd. De bestuurder reed in zijn auto op de Rijksweg A32 en werd met de lasergun gecontroleerd. De agent constateerde een snelheid van 179 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Overschrijding van de maximum snelheid met 50 kilometer per uur, houdt in dat men het rijbewijs moet inleveren. Daarnaast werd tegen de bestuurder proces-verbaal op gemaakt.

Vijf verdachten aangehouden in mishandeling en diefstal
APPELSCHA – De politie heeft vijf verdachten een 16, 17, 20, 22 en 28 jaar, allen inwoners van Appelscha als verdachte aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een 21-jarige inwoner van Appelscha werd in de nacht van zaterdag 17 april op zondag 18 april in Appelscha op de Vaart Zuidzijde en Bruggelaan door een groep jongeren mishandeld. De man was uitgeweest en fietste na 03.00 uur met een vriend vanuit Oosterwolde naar het AZC in Appelscha. Op dat moment verliet een groep jongeren een café aan de Bruggelaan. Twee jongens versperden de fietser de weg. Zonder aanleiding kreeg hij een klap op het hoofd en later werd hij nog geschopt. Zijn fiets werd afgepakt en meegenomen. Doordat hij viel en schoppen en klappen kreeg liep hij verwondingen op aan knie, elleboog en ribben. In het tumult verloor de man zijn jas met ondermeer portemonnee, ID-kaart en telefoon. Naar aanleiding van een anonieme melding en verhoor van getuigen konden de vijf verdachten worden gehoord. Tegen alle vijf verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie bekeurt motorrijders
HEERENVEEN/OUDEHASKE- De politie heeft woensdagavond twee motorrijders bekeurd voor onveilig rijgedrag en voor de overschrijding van de maximum snelheid. Op Weinmakker kreeg een 37-jarige inwoner van Sneek proces-verbaal omdat hij een wheely over een afstand van 75 meter maakte. Een 40-jarige inwoner van Langweer kreeg proces-verbaal omdat hij op de Nijeflidwei 112 kilometer per uur reed daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Wist u, dat motorrijders 20 keer zo veel risico lopen om in het ziekenhuis te belanden dan inzittenden van een personenauto?

Aanrijding met letsel
DRACHTEN- De politie heeft aanrijding met letsel die donderdagavond rond 20.15 uur plaatsvond op de Burmanialaan afgehandeld. Door nog onbekende oorzaak botsten een auto, die bestuurd werd door een 60-jarige inwoonster van Beetsterzwaag en een fietsster, een 60-jarige inwoonster van Drachten tegen elkaar. Daarbij raakte de 60-jarige fietsster gewond aan haar arm en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Passagier gewond bij aanrijding
BUITENPOST- De politie heeft donderdagavond rond 19.30 uur een aanrijding op het kruispunt van De Scheperstraat met de Molenstraat afgehandeld. Een 67-jarige automobiliste uit Surhuisterveen verleende geen voorrang aan een auto die bestuurd werd door een 33-jarige inwoonster van Buitenpost. Een 67-jarige passagier die naast de 67-jarige automobiliste zat, raakte daarbij gewond. Zij is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man onder invloed veroorzaakt aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 25-jarige inwoner van Drachten proces-verbaal gegeven op verdenking van het rijden onder invloed en voor het veroorzaken van gevaar op de weg. Via een melding gingen politieagenten naar de Overijsselseweg waar een eenzijdige aanrijding had plaatsgevonden. Volgens een getuige zou de 25-jarige automobilist de macht over het stuur hebben verloren en tegen een wegwijzer zijn gebotst. De man raakte daardoor licht gewond en moest per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de man alcohol had gedronken werd van hem een bloedproef gevorderd die hij weigerde. Na de medische behandeling werd de verdachte alsnog meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 515 ug/l blies. Vervolgens werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

Bekeuringen voor wildplassen en niet willen legitimeren
LEEUWARDEN- De politie heeft op het Groot Schavernek in de nacht van donderdag op vrijdag een 38-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven omdat hij tegen een gevel stond te plassen. Toen de agenten hem daarop aanspraken en naar zijn legitimatie vroegen, weigerde hij deze te geven. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij proces-verbaal kreeg voor het wildplassen en voor het weigeren zich te legitimeren.

Man aangehouden voor mishandeling
DRACHTEN- De politie heeft op de Noordkade in de nacht van donderdag op vrijdag, een 24-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Het slachtoffer, een 32-jarige inwoner van Drachten, werd rond 03.20 uur door de verdachte geslagen en met peperspray bespoten. De verdachte liep vervolgens weg in onbekende richting. Vervolgens heeft het slachtoffer samen met agenten in de omgeving een onderzoek ingesteld. In de buurt van Leijen zag het slachtoffer zijn belager lopen waarna deze door de agenten kon worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Raam vernield van winkel
SNEEK- De politie stelt een onderzoek in verband met de vernieling van raam van een winkel aan de Jousterkade. Getuigen zagen een groep jongeren om 00.30 uur het raam opzettelijk vernielen waarna deze via 1-1-2 de politie belde. Een onderzoek in de omgeving leverde niet het gewenste resultaat op.

De eigenaar deed aangifte.

Surveillanten van Stadstoezicht pakken fietsendief
LEEUWARDEN- Surveillanten van Stadstoezicht hebben in de nacht donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De surveillanten zagen de man zich verdacht ophouden bij een aantal gestalde fietsen. Toen zij hem direct daarna met en fiets zagen lopen waarvan het slot bleek te zijn verwijderd, hebben zij de man op heterdaad aan gehouden. De inmiddels gewaarschuwde agenten hebben de man overgebracht naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. De fiets werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor belediging
HURDEGARYP- De politie heeft een 18-jarige inwoner van Tytsjerk aangehouden op verdenking van belediging en voor het niet voldoen aan een vordering. De man die in de trein zat, werd gevraagd door de 26-jarige aangeefster, om zijn vervoersbewijs te tonen. Toen hij vertelde deze niet te hebben werd hem vervolgens meerdere malen gevraagd om zijn identiteitspapieren te tonen. Toen hij ook dit weigerde werd de man kwaad en vervolgens beledigde hij de conductrice. Toen de trein stopte werd de verdachte overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde politie. Hij werd overbracht naar het politiebureau waar tegen de man proces-verbaal werd opgemaakt. De conductrice deed aangifte.

Vernielingen van kiosk en bos
NOORDWOLDE- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van kiosk en een aantal bomen. De vernielingen hebben naar alle waarschijnlijkheid in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsgevonden bij de Spokeplas. Hier bleek dat een aanwijzingsbord door de ramen van de deuren van de kiosk was gegooid. Staatsbosbeheer doet aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in drie gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. In één geval werd zelfs een bromfiets in beslag genomen. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]
Donderdag 23.45 uur, op de Juckemaleane te Sexbierum, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Sexbierum. De man blies 450 ug/l. Naast de invordering van zijn rijbewijs kreeg hij nog een rijverbod van 5 uur.

Donderdag 23.55 uur, op de Stationsweg te Drachten, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Drachten. De man blies 370 ug/l. Naast de invordering van zijn rijbewijs kreeg hij nog een rijverbod van 3 uur.

Vrijdag 01.50 uur, op de Prins Hendrikkade te Sneek, een 16-jarige bromfietser uit IJlst. De man blies 355ug/l. De man reed op een zelfgebouwde Spartamatic bromfiets zonder kentekenplaten en zonder verlichting. De bromfiets werd in beslag genomen. Daarnaast kreeg een rijverbod van 3 uur.[/bullets]

112Fryslan

})