Politieberichten van vrijdag 3 september.

Getuigen gezocht van vernieling auto
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de vernieling van een auto die stond geparkeerd aan de Tesselschadestraat. Toen de 45-jarige inwoonster van Leeuwarden donderdagochtend bij haar auto kwam zag ze dat zowel haar voor- als achterband waren lek geprikt en was de linker voorportier portier bekrast. De Leeuwardense deed aangifte. De politie zoekt getuigen die in de nacht van woensdag op donderdag deze vernielingen hebben gezien en worden verzocht te bellen met 0900 – 8844. Heeft u wel informatie maar wil u dat liever anoniem doen, dan wordt u verzocht contact op te nemen de stichting Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Aanhouding in onderzoek zware mishandeling
WOLVEGA – De politie heeft in het onderzoek naar een zware mishandeling een 17-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. In de nacht van zaterdag 29 mei op zondag 30 mei werd een 37-jarige inwoner van Wolvege zonder enige aanleiding aangevallen door vier jongeren. Het slachtoffer liep daarbij een hersenschudding op, een scheur in zijn neusbot en breuken aan zijn rechteroogkast. Tevens werd zijn mobiele telefoon gestolen. Na politieonderzoek, waarbij onder andere met een aantal getuigen werd gesproken, konden de agenten afgelopen woensdag de 17-jarige inwoner van Wolvega aanhouden. Hij bleek in het bezit te zijn van de mobiele telefoon van het slachtoffer. De jongen is voor nader onderzoek ingesloten en hij zit dan ook nog steeds. Meer aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten.

Automobiliste botst tegen schaap
ANJUM – De politie heeft donderdagochtend op de Saatsenwei onder Anjum een aanrijding afgehandeld. Een 18-jarige automobiliste uit Anjum zag plotseling voor haar een aantal schappen op de weg. De dieren konden de weg op lopen omdat een hek van een weiland openstond. Ondanks krachtig remmen kon de vrouw de aanrijding met één schaap niet meer voorkomen. Het dier overleefde de aanrijding niet. De auto van de vrouw liep schade op aan de bumper. De agenten gingen op zoek naar de eigenaar van de schapen. Die was snel gevonden. De overige dieren werden weer het weiland ingedreven en het hek werd vervolgens weer gesloten.

Drie glas in lood ramen gestolen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een drie glas in lood ramen. In de nacht van woensdag op donderdag werden de bijzondere ramen uit een pand aan het Zuiderplein gehaald. De diefstal viel in eerste instantie niet op omdat aan het pand schilderswerkzaamheden worden verricht. De drie ramen werden op professionele wijze verwijderd. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 29-jarige inwoonster van Twijzel aangifte. Op de drie foto’s is het te zien hoe de drie glas in lood ramen er uit zien. Worden deze ramen u te koop aangeboden of weet u waar ze nu zijn? Bel dan met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Inbraak in winkel
HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Marconistraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere een aantal laptops, een flatscreen en een digitale fotocamera weggenomen. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Namens de gedupeerde winkel deed een 38-jarige inwoner van Harlingen aangifte.

Inbraak in kantoor
WIJNJEWOUDE – De politie onderzoekt een inbraak in een kantoor van een bedrijf aan de Weinterp. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een portemonnee met daarin een groot geldbedrag weggenomen.

Gestolen boot teruggevonden
NIJEGA – De politie heeft woensdagochtend op de Skieppekampen een gestolen motorboot teruggevonden. De boot met bijbehorende trailer werd in de nacht van maandag op dinsdag gestolen uit een loods aan het Stuurboord in Drachten. Woensdagochtend belden een bewoner van Nijega met de politie. De man had een volledig gestripte boot in de berm gevonden. De agenten gingen ter plaatse en kwamen al snel tot de conclusie dat het om de eerder gestolen boot ging. De trailer werd niet op de Skieppekampen aangetroffen. De boot werd voor nader sporenonderzoek in beslag genomen.

Inbraak in kruiser
OPEINDE – De politie onderzoekt een inbraak in een kruiser die lag afgemeerd aan de Legauke. Tussen maandagavond en woensdagavond kwam men in de boot door een luik te forceren. Eenmaal binnen werd nagenoeg de gehele inrichting en uitrusting uit het schip gehaald. Ook een buitenboordmotor van het merk Yamaha en een rubberboot van het merk Quicksilver werden gestolen. Een 33-jarige inwoner van Drachten deed aangift.

Bedreiging in bus
Tytsjerk – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van een man die donderdag in buslijn 20 (Leeuwarden-Burgum) passagiers met de dood bedreigde. Rond 16.00 uur werd er bij de politie een melding ontvangen dat een man, die in het bezit was van een zwarte NIKE tas, in de bus geschreeuwd had dat hij een bom bij zich had en dat hij de bus op ging blazen. Ook hij had een passagier bij de keel gegrepen en andere passagiers met de dood bedreigd. De ongeveer 30 passagiers die in de bus zaten waren door de bedreigingen van de man erg bang geworden. De buschauffeur had in Tytsjerk de bus tot stilstand gebracht waarna een aantal mensen uit de bus waren gevlucht.

De man had in Quatrabras de bus verlaten. Door de politie is in de omgeving een onderzoek in gesteld maar de verdachte werd niet aangetroffen. Passagiers die op donderdag 2 september in deze bus zaten en getuige waren van dit voorval of die aangifte willen doen, worden verzocht contact op te nemen met de politie. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900-8844.

Auto in de sloot
OOSTERWOLDE – De politie heeft op donderdag om 22:30 uur een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Weperpolder – N918. Een 42-jarige inwoner van Sittard is vermoedelijk in de slip geraakt en is vervolgens over de kop geslagen en is tot stilstand gekomen in een droge sloot. De bestuurder is met mogelijk lichamelijk letsel overgebracht naar het Wilhelminaziekenhuis in Assen.

Fietsendief aangehouden
DRONRIJP – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag Siaerdamasingel een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Surveillerende agenten zagen in het dorp een man met twee fietsen. De agenten vertrouwden het niet en gingen met de man in gesprek. Al snel bleek dat de fietsen door hem waren gestolen. Tevens was de man in het bezit van gebruikershoeveelheid speed en heroïne. De drugs en de twee fietsen werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op diverse locaties in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd.

Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse):

[bullets]02:50 uur, A7 onder Nijehaske, 39-jarige automobilist uit Beetsterzwaag, 755 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.
01:15 uur, Huisterterheide in Sint Nicolaasga, 18-jarige automobilist uit Joure, 240 ug/l.
01:20 uur, Vlielandlaan in Heerenveen, 26-jarige automobilist uit Heerenveen, 385 ug/l.
01:35 uur, Gaestdyk in Tjerkgaast, 58-jarige automobilist uit Nijland, 345 ug/l.
01:50 uur, Produksjewei in Joure, 36-jarige automobilist uit Oudehaske, 220 ug/l.
02:45 uur, Saffier in Drachten, 38-jarige automobilist uit Drachten, 330 ug/l.[/bullets]

112Fryslan