Politieberichten van vrijdag 3 juni

Gewonden bij aanrijding

SUMAR – De politie stelt een onderzoek in naar een frontale aanrijding die donderdag rond 18.00 uur op de N356 op de brug over het Prinses Margrietkanaal plaatsvond. Door nog onbekende oorzaak kwam de auto die bestuurd werd door een 69-jarige vrouw uit Burgum op de linkerweghelft terecht. Vervolgens botste deze op een tegenligger. Deze auto werd bestuurd door een 71-jarige man uit Sumar. Hij raakte licht gewond. Zijn 66-jarige vrouw, die naast hem zat, en de 69-jarige bestuurder werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De weg raakte door de aanrijding gestremd. Ook de brug was door de aanrijding voor het scheepvaartverkeer een half uur buiten gebruik.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs. Toen de man het feestterrein op de Oldehoofsterkerkhof op wilde, werd hij gefouilleerd door de beveiliging. Hij bleek ruim 35 pillen, vermoedelijk XTC, bij zich te hebben. De man werd aangehouden en voor verhoor ingesloten in het politiebureau. De pillen werden in beslaggenomen en tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Lichaam van vermiste studente gevonden

WOUDSEND/BALK- De politie heeft donderdagmorgen na een melding van een watersporter het lichaam van de 24-jarige studente uit Arnhem in het Slotermeer aangetroffen. Rond 10.00 uur meldde een watersporter dat hij een stoffelijk overschot in het water zag drijven en belde via 1-1-2 de politie. Vervolgens heeft de brandweer het stoffelijk overschot samen met de politie uit het water gehaald. Het lichaam is overgebracht naar een mortuarium in Heerenveen. Daar werd het meisje geïdentificeerd door haar familie. Het Korps Landelijke Politie Diensten is nog bezig met het onderzoek naar de oorzaak van het zeildrama.

Zeiltocht

Door het ROC ‘Rijn IJssel’ uit Arnhem was voor een groep studenten van de opleiding tandartsassistente een zeiltocht op de Friese Meren georganiseerd. Op donderdag 26 mei rond 11.30 uur voeren zij in diverse open zeilboten op het Slotermeer tussen Balk en Woudsend. Er stond op dat moment een harde, westelijke wind, kracht 5 met uitschieters naar windkracht 6. In de zeilboot van het slachtoffer zaten, naast een ervaren schipper, vijf studenten van het ROC Rijn IJssel. Door de harde wind sloeg de boot om en kwamen de opvarenden in het water terecht. De schipper en vier opvarenden wisten zich in veiligheid te brengen, maar de 24-jarige werd niet meer aangetroffen

Zoektocht

De gewaarschuwde hulpdiensten zochten met boten en duikers naar de drenkeling, maar de vrouw werd niet gevonden. De harde wind maakte het zoeken naar het slachtoffer erg moeilijk en in afwachting van beter weer werd de zoektocht die dag rond 15.30 uur gestaakt. Omdat het weer de daarop volgende dagen beter werd, werd de zoektocht hervat door de KLPD en SOAD Brandweer en politie Fryslân. Ook deze zoektocht leverde niets op.

Man aangehouden voor zware mishandeling

DRACHTEN- De politie heeft in het onderzoek vaneen zware mishandeling, die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond op de Noordkade, een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden. In een horecagelegenheid werd een 18-jarige inwoonster van Drachten na een ruzie tegen haar hoofd geslagen. De verdachte ging er na zijn daad vandoor, maar kon later toch worden aangehouden. Hij werd voor verhoor ingesloten. Het slachtoffer heeft zich moeten laten behandelen in het ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat haar oogkas gebroken is. Zij deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling ruit

BALK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Raadhuisstraat een 20-jarige inwoner van Balk aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit. De man zou bij een cultureel centrum aan de Dubbelstraat met een stoeptegel een ruit ingegooid hebben. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na poging straatroof

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 48-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van straatroof. Een 19-jarige man uit de Knipe had op het Gemeenteplein geld gepind en dit in zijn achterzak gestopt. Kort daarna sprak de verdachte hem aan. De man wilde weglopen, maar werd door de verdachte vastgepakt. De verdachte probeerde iets uit de achterzak van de man te halen. De man duwde hem van hem af en liep weg. Even verderop deed hij zijn verhaal bij surveillerende agenten, die de verdachte aanhielden en hem overbrachten naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na vechtpartij

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 26-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van verstoring van de openbare orde. De man was wegens vervelend gedrag uit een kroeg aan de Vleesmarkt gezet, waarna buiten een vechtpartij tussen de beveiliging en de verdachte ontstond. De politie werd gealarmeerd. Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het bureau. De man werd voor onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op de Stadionweg het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige inwoner van Steggerda. De man reed met een snelheid van 122 kilometer per uur over de Atalantastraat. Hier geldt een maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden na vernieling

HEEG – De politie heeft donderdagavond op de Harinxmastrjitte een 20-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van vernieling. De man had een stoel op het terras van een horecagelegenheid vernield en weigerde de schade te betalen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Man aangehouden voor vernieling

BRITSUM – De politie heeft donderdagavond op de Aldlansdyk een 18-jarige inwoner van Britsum aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man een steen door een autoruit gegooid had en belde de politie. De man werd overgebracht naar het bureau en voor onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor mishandeling

URETERP – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee mannen van 19 en 23 jaar uit Ureterp aangehouden op verdenking van mishandeling. Na afloop van een evenement aan de Skieppeleane kregen de twee verdachten woorden met een 27-jarige inwoner van Drachten en een 27-jarige inwoner van De Tike. Toen de agenten arriveerde lag de 23-jarige verdachte bovenop de man uit Drachten en stompte hem in het gezicht. Toen de man uit De Tike de verdachte weg wilde trekken, werd hij twee keer op de grond gesmeten door de 19-jarige verdachte. Hierop werden de twee mannen verdachten aangehouden en overgebracht naar het bureau. Zij werden voor nader onderzoek ingesloten. De twee slachtoffers werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Man aangehouden voor vernieling

DRONRIJP – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Skilpaed een 19-jarige man uit Dronrijp aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige hoorde dat een raam van een kapsalon ingeslagen werd en zag de verdachte weglopen. Hij belde onmiddellijk 1-1-2. Toen de agenten arriveerden kon hij de verdachte aanwijzen, waarna deze aangehouden en overgebracht naar het bureau werd. De verdachte mocht na verhoor het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Man aangehouden voor bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op De Geeuw een 40-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. Zijn 27-jarige buurman had de politie gebeld nadat de verdachte een deel van de schutting tussen de woningen in vernield had. Na de vernieling begon hij de aangever en zijn vrouw met een ijzeren staaf te bedreigen. Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijzen ingevorderd

FRYSLAN – De politie heeft donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. In de volgende gevallen werd het rijbewijs ingevorderd. Dat ging om (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

– 20:54 uur, Hollandiastraat in Scharsterbrug, een 41-jarige man uit de gemeente Scharsterland, 590 ug/l, de man was op de Hollandistraat doorgereden na een aanrijding met een paal. Een getuige had de klap gehoord en daarna onderdelen van een auto inclusief kentekenplaat gevonden. Op basis hiervan kon de man in zijn woning aangehouden worden;

– 21:40 uur, Bij de Leijweg in Hoornsterzwaag, een 44-jarige man uit Hoornsterzwaag, 750 ug/l;

– 00:30 uur, Het Hop in Leeuwarden, een 43-jarige man uit Leeuwarden, 620 ug/l, man viel op omdat hij slingerend over de Oostergoweg reed.


112Fryslan