Politieberichten van vrijdag 3 februari

Aanrijding

A7 – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de A7 nabij Luxwoude afgehandeld. Rond 18.05 uur was een 24-jarige automobilist uit Heerenveen erg vermoeid en raakte hierdoor het voertuig dat voor hem reed. Deze auto werd bestuurd door een 60-jarige man uit Wolvega. De 24-jarige sloeg, als gevolg van de aanrijding, met zijn auto over de kop en moest per ambulance ter controle worden overgebracht naar het ziekenhuis. De 60-jarige bestuurder kwam met de schrik vrij. Als gevolg van het ongeval werd de weg tijdelijk afgezet.

Aanhouding

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond een 19-jarige inwoner van Joure aangehouden. De man had in een woning aan de Stationsstraat ruzie gemaakt met de bewoonster. Na een melding van omwonenden wist de politie beide partijen te scheiden. De man werd door de politie gevorderd bij de woning weg te gaan, maar bleef steeds terugkomen en stennis schoppen. Hij werd daarop met de nodige moeite aangehouden voor verstoring van de openbare orde en naar het politiebureau overgebracht.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

PARREGA – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige man uit Workum. De bestuurder viel rond 21.15 uur surveillerende agenten op nadat de 24-jarige met hoge snelheden over de Spardyk reed. Agenten volgden de man en konden hem op de Trekweg aan de kant zetten. Hier bleek dat hij 126 kilometer per uur had gereden terwijl op de Trekweg 60 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na belediging

SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 25-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De Sneker bemoeide zich op de Prins Hendriklaan met twee agenten tijdens een bekeuringsituatie en begon hen vervolgens ook te beledigen. De agenten wilden daarop de man aanhouden, die zich daartegen hevig verzette. Om de man onder controle te krijgen werd zelfs gebruik gemaakt van pepperspray. De Sneker vluchtte daarop weg, maar kon korte tijd later op de Peperstraat alsnog worden aangehouden.

In bezit van harddrugs

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht donderdag op vrijdag een 26-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het bezit van harddrugs. Omstreeks 01.45 uur had de man zich vervelend gedragen in een uitgaansgelegenheid aan de Grote Hoogstraat. Bij het eruit zetten van de man viel een zakje met witte poeder op de grond. Politieagenten gingen ter plaatse en hielden de Leeuwarder aan. Naast het zakje werd bij de verdachte ook een blikje met enkele pillen aangetroffen. Dit alles is voor nader onderzoek inbeslaggenomen. De 26-jarige is ingesloten.

Inbraak tankstation

GROU – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in de winkel bij een tankstation aan de Stationsweg. Vrijdag omstreeks 01.40 uur kreeg de politie een melding van de inbraak. Agenten waren snel ter plaatse maar troffen niemand meer aan. Van de winkel bleken de deuren geforceerd, waarna een nog onbekende hoeveelheid rookwaar was weggenomen. Een 46-jarige inwoner van Akkrum deed aangifte.

Aanhouding na oplichting via internet

KOOTSTERTILLE – Een 52 jarige inwoner van Kootstertille werd op woensdag 1 februari aangehouden op verdenking van oplichting.

Datingsite

Naar aanleiding van een aantal aangiftes bleek uit onderzoek dat de 52-jarige op zijn bankrekening diverse bedragen gestort had gekregen. Deze bedragen werden in de afgelopen maanden overgemaakt door dames die zich hadden in laten schrijven bij een datingbureau. De dames kregen voor hen aantrekkelijke mails en foto’s en werden via zielige verhalen bewogen tot het storten van geldbedragen. Deze verhalen gingen over zieke kinderen en het ontbreken van geld voor eten.

Nigeriaanse vriendin

De 52-jarige inwoner verklaarde dat hij via internet in contact was gekomen met een Nigeriaanse jongedame en dat hij deze dame als zijn vriendin beschouwde. Hij had haar echter nog nooit in levende lijve ontmoet. Toch werd hem een rooskleurige toekomst in het vooruitzicht gesteld. Deze vriendin zou in Nigeria een weeshuis runnen en zijn rekeningnummer kon gebruikt worden om ‘donaties’ op te storten.

Geld doorstorten

De feitelijke contacten met de dames van de datingsite gingen via Nigeria en zodra er geld op de rekening van de 52-jarige was gestort kreeg hij het verzoek van zijn vriendin om het geld te pinnen en over te maken ten behoeve van het ‘weeshuis’. Hij heeft daarbij een paar duizend euro overgemaakt naar Nigeria.

Misbruik

De 52-jarige is verhoord op het politiebureau en er werd proces-verbaal opgemaakt. Vastgesteld kan worden dat de verdachte is misbruikt door een criminele, vermoedelijk Nigeriaanse, internetbende. Na verhoor werd de man heengezonden. Zijn financiële bewindvoerder is in kennis gesteld.

112Fryslan