Politieberichten van vrijdag 3 augustus

Twee aanhoudingen voor poging doodslag

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Zuidergrachtswal een 43-jarige vrouw en een 44-jarige man aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De twee uit Leeuwarden hadden eerder die middag ruzie gekregen met een 42-jarige stadsgenoot. Deze ruzie liep uit de hand en daarbij werd de 42-jarige man vermoedelijk met een mes gestoken. Hij liep daarbij onder andere letsel op aan zijn rug. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Op basis van gesprekken met getuigen en eigen onderzoek konden de twee verdachten worden aangehouden. Beide werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de ruzie is nog onduidelijk.

Jongetje te water

LANGWEER – Een jongetje van nog geen één jaar raakte donderdagmiddag te water op de Langweerderwielen. Door het direct ingrijpen van omstanders werd het kindje snel uit het water gehaald. Een arts, die toevallig aanwezig was op één van de nabij gelegen boten, verleende eerste hulp. Het slachtoffertje werd met een traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Vanwege het Skûtsjesilen was het druk op het water in en rondom Langweer. De waterpolitie van het KLPD hield samen met provinciale waterstaat en de politie Fryslân toezicht op en rondom het water. Nadat het Skûtsjesilen was afgelopen gingen de skûtsjes terug naar hun volgschepen met daarop familie en aanhang. Zo ook het skûtsje van Bolsward. Door een hekgolf van een passerende boot schommelden de aangemeerde volgschepen van Bolsward erg. Hierdoor viel jongetje van nog één jaar uit zijn stoeltje en kwam terecht op het gangboord. Hij gleed vervolgens het water in en kwam terecht tussen twee schepen. Omstanders sprongen direct het water in en anderen waarschuwden de hulpdiensten. De waterpolitie was snel ter plaatse en verleende direct hulp. Ook meerdere agenten van de wal kwamen ter plaatse. Publiek werd op afstand gehouden, het personeel van de ambulance opgevangen en er werd een landingsplek voor de traumahelikopter gecreëerd. Het kindje werd gestabiliseerd en vervolgens samen met de moeder per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Later op de avond kwam het bericht dat het jongetje stabiel en buiten levensgevaar was.

Bejaarde vrouw overvallen in woning

DRACHTEN – Een 78-jarige inwoonster van Drachten is donderdagmiddag in haar eigen woning aan de Groene Zoom overvallen. De vrouw kwam ’s middags thuis en zag de tussendeur van de woonkamer naar de hal openstaan. Dit vond ze vreemd en ze liep verder haar woning binnen. In de woonkamer stond ze plotseling oog in oog met een voor haar onbekende man. Deze man wilde de sleutels van de 78-jarige vrouw pakken en gaf haar vervolgens een duw. Het slachtoffer kwam daarbij ten val. Hierop verliet de man snel de woning van de vrouw en ging er vandoor. Na onderzoek bleek dat hij geld en sieraden had gestolen. Direct werd door de politie begonnen met een grote zoekactie en daarbij werd ook Burgernet ingezet. Samen met deelnemers keken de agenten uit naar een man van ongeveer 25 jaar oud, 1.80 meter lang, met donker blond stekeltjes haar en zomer gebruinde huid. De man droeg een beide broek, vermoedelijk een korte, en een blouse met korte mouw van fijne blauw witte ruitjes stof. Ondanks de zoekactie werd de overvaller niet meer aangetroffen. Het slachtoffer werd opgevangen door de agenten en familieleden. Ze kreeg tevens slachtofferhulp aangeboden. In en rondom de woning werd sporenonderzoek verricht door de forensische opsporing. De recherche stelt een nader onderzoek in en komt daarbij graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of informatie dat kan bijdragen tot aanhouding van de overvaller? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Twee winkeldieven aangehouden

BURGUM – De politie heeft donderdagmiddag een 16-jarige jongen en een 22-jarige vrouw, beide afkomstig uit Burgum, aangehouden na een winkeldiefstal. Het duo werd betrapt toen ze in een supermarkt etenswaar probeerden te stelen. Het personeel wist samen met een omstander de 16-jarige aan te houden. Hij werd overgedragen aan de politie. Samen met de deelnemers van Burgernet keken andere agenten uit naar de vrouwelijke verdachte. Zij werd later die middag elders in Burgum aangetroffen. Ook deze vrouw werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen de twee proces-verbaal opgemaakt. Later die avond mochten ze weer het bureau weer verlaten.

Aanhoudingen na winkeldiefstal

WOLVEGA- De politie heeft donderdagmiddag op de A32 twee inwoners van Lelystad van 19 en 41 jaar en een vrouw van 44 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Medewerkers van een supermarkt aan hetVan der Sandeplein in Wolvega zagen de drie de winkel binnen komen. Het trio gedroeg zich verdacht en kreeg daarom extra aandacht van het personeel. De drie hadden een aantal artikelen, waaronder een mini-computer en een navigatiesysteem, in de winkelkar gelegd. Echter toen ze de kassa passeerden was de winkelkar leeg. Direct werd de politie gewaarschuwd. Samen met de deelnemers van Burgernet keken de agenten uit. Op de A32 werd de auto met daarin de drie aangetroffen. Na een stopteken werd het trio aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze bleken niet in het bezit van te zijn van de gestolen goederen. Ook lag dit niet in de auto. Een medewerker van de winkel had inmiddels de computer teruggevonden. Die lag verstopt tussen allerlei andere artikelen in een schap van de winkel. Het navigatiesysteem werd echter niet aangetroffen. Vanwege gebrek aan bewijs moesten de agenten de drie dan ook weer laten gaan. Echter de 41-jarige man had nog een gevangenisstraf van zeven dagen openstaan. Hij werd dan ook ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

SINT JACOBIPAROCHIE – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 68-jarige automobilist uitOudebildtzijl ingevorderd na het rijden onder invloed. De man had op was op deOosteinde tegen een geparkeerde auto gebotst. Daardoor ontstond veel schade. Agenten hadden het sterke vermoeden dat de veroorzaker onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 815 ug/l. Goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Veelpleger aangehouden

SNEEK – De politie heeft donderdagavond een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en bedreiging. De man had etenswaar gestolen bij een supermarkt aan de Molenkrite. Hij werd daarbij betrapt door het personeel. De man sloeg op de vlucht en personeel ging dan ook samen met omstanders achter hem aan. Tijdens de vlucht bedreigde hij diverse mensen. Agenten op de fiets waren snel ter plaatse en hielden de Leeuwarder aan. Het bleek te gaan om een bekende veelpleger. De man was eerder die avond in Sneek ook al aangehouden vanwege een diefstal. Ook deze keer werd hij overgebracht naar het politiebureau. De man werd nu echter voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

SCHARSTERBRUG –De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 27-jarige automobilist uit Wijckel ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De man was op de Hollandiastraat tegen een geparkeerde auto gebotst. Die auto kwam daardoor in een sloot terecht. De veroorzaker wilde na de aanrijding er vandoor gaan. Hij werd echter tegen gehouden door de eigenaar van de auto die in sloot lag. Agenten namen de verdachte over en brachten hem naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 835 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Man aangehouden voor poging inbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging inbraak en/of vernieling. Een surveillerende agenten in een onopvallende politieauto zag een bromfietser zich verdacht ophouden op de Pieter Sipmawei. Toen de agent stopte en bromfietser wilde aanspreken, was die opeens verdwenen. Niet veel later hoorde de agent een harde knal, gevolgd door veel glasgerinkel. De ruit van een snackbar in de straat was ingegooid. Diezelfde bromfietser werd daarbij gesignaleerd. De man sloeg direct op de vlucht. Meerdere eenheden van de politie gingen vervolgen naar hem opzoek. Op de Anjen werd de scooter van de man aangetroffen. Volgens omstanders had de bestuurder zich verstopt op het platte dak van een woning. Agenten klommen op het dak en vonden daar de 23-jarige Leeuwarder. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Vervelende stapper aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Ruiterskwartier een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. De vrouw wilde eerder die avond bij een horecagelegenheid naar binnen, maar ze werd geweigerd omdat ze daar eerder problemen had veroorzaakt. Surveillerende agenten op de fiets werden gewenkt door de portiers van de horecagelegenheid. Eén van de portiers had de 21-jarige al diverse malen uitgelegd waarom ze niet naar binnen mocht. Ook agenten vertelden de vrouw dat ze zich niet aan de huisregels had gehouden. Ze werd kwaad en begon te schelden. Agenten brachten haar naar de overkant van de straat en de vrouw kreeg het verzoek om te vertrekken. Niet veel later stond ze wederom in de rij om de horecagelegenheid binnen te gaan. Agenten spraken de vrouw wederom aan. Ze reageerde direct agressief en wilde een agent slaan en een ander schoppen. Hierop werd ze aangehouden. De vrouw, die duidelijk onder invloed van alcohol verkeerde, werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Beveiligers betrappen fietsendief

SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 24-jarige inwoner vanEgmond-binnen aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Twee beveiligers zagen de man op de Oude Oppenhuizerweg met een stoeptegel in de weer. Met behulp van de tegel probeerde hij een slot van een fiets kapot te slaan. Agenten werden er bij geroepen en de man werd gevraagd wat hij aan het doen was. In eerste instantie vertelde hij dat hij de sleutel van zijn fiets kwijt was en daarom het slot probeerde te forceren. Niet veel later gaf de man toe dat hij een fiets probeerde te stelen. Hierop werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vernielers aangehouden

WEST TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee inwoners van Harlingen van 17 jaar aangehouden op verdenking van vandalisme. Getuigen zagen de twee mannen op de Dellewal tegen een aantal prullenbakken schoppen. En ook een gestalde fiets moest het ontgelden. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De getuigen gaven een goed signalement en looprichting van de twee jongens door. Na een zoekactie werden de twee gevonden in de bosjes bij een camping. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar kregen ze alle twee een bekeuring van 220 euro voor baldadigheid. Tevens moeten ze de schade aan de fiets vergoeden. Daarnaast kreeg één van de 17-jarigen ook nog een proces-verbaal voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Beide jongens mochten later die nacht het politiebureau op West weer verlaten.

Vernielers op de bon

AMELAND – Drie inwoners van Gerkersklooster van 19, 20 en 20 jaar hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een bekeuring van 220 euro gekregen voor baldadigheid. Het trio werd betrapt toen ze op hetVerdekspad in Nes afvalcontainers hadden omgegooid. Twee van de mannen sloegen op de vlucht en de ander bleef staan. Hij was te dronken om weg te lopen. Ook de twee mannen die waren gevlucht, werden door de agenten achterhaald. Het trio kreeg vervolgens een bekeuring van 220 euro.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan