Politieberichten van vrijdag 28 oktober.

Sierraden gestolen bij babbeltruc
JUBBEGA- De politie onderzoekt een diefstal van sieraden uit een woning aan de Ericalaan. Woensdag rond 13.30 uur belden twee vrouwen met een licht getinte huidskleur bij de aangeefster aan, een 72-jarige inwoonster van Jubbega, met een vraag over waar zij een loodgieter kon vinden omdat zij wateroverlast had. Na een lang gesprek vroeg de getinte vrouw naar een telefoonnummer van deze loodgieter. De aangeefster nodigde de vrouw uit om mee naar binnen te komen en liet de voordeur op een kier staan. Tijdens het zoeken naar het telefoonnummer hield de getinte vrouw haar slachtoffer aan de praat. Op een gegeven moment verliet de vrouw de woning weer. Even later, toen de aangeefster naar boven ging, zag zij dat de laden en kastdeuren openstonden. Toen miste zij enkele erfstukken waaronder sieraden. Vermoedelijk is de tweede vrouw de woning binnen gegaan om haar slag te slaan terwijl de eerste vrouw het slachtoffer bezig hield.


Signalement van de daders:

Dader 1:
[bullets]Vrouw
Leeftijd ongeveer 30-35 jaar
Getinte huidskleur
Rond gezicht (vriendelijk)
Bruine jas [/bullets]

Dader 2:
[bullets]Vrouw
Langer en magerder dan dader 1
Zwart haar[/bullets]

De politie wil heel graag in contact komen met de getuigen die iets gezien hebben. Zij kunnen bellen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie adviseert wederom oudere mensen om geen onbekenden binnen te laten. Laat dus niemand binnen met dergelijke smoezen.

Man gewond bij eenzijdig ongeval
HEERENVEEN- De politie onderzoekt heeft woensdagmiddag op de Skrynmakker een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 34-jarige motorrijder uit Heerenveen aan zijn been gewond. Door nog onbekende oorzaak raakte de man in de slip en kwam met zijn motor ten val.

De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
KORNWEDERZAND – De politie heeft donderdagmiddag op de Afsluitdijk het rijbewijs van een 43-jarige automobilist uit Kootstertille ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 124 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 70 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs ingevorderd. Tevens werd tegen man proces-verbaal opgemaakt.

Eerste partij vuurwerk in beslag genomen
TERSCHELLING – De politie heeft donderdagmiddag op West de eerste partij vuurwerk van dit jaar in beslag genomen. De agenten op het eiland hadden informatie gekregen dat een auto vol met vuurwerk onderweg was naar Terschelling. Hierop werd besloten om te gaan posten bij de terminal van de veerboot. Toen de betreffende auto de boot verliet, besloten de agenten om bestuurder en zijn voertuig te gaan controleren. In de auto van de 37-jarige eilander vonden de agenten elf dozen met daarin ruim 190 kilo vuurwerk. De man werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau op de vaste wal. Het vuurwerk werd in beslag genomen. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Het was de eerste keer dit jaar dat de politie Fryslân een grote partij vuurwerk in beslag nam. Heeft u informatie over de opslag en/of verkoop van (illegaal) vuurwerk? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Automobilisten gewond na kop-staartbotsing
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Splitting een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij twee automobilisten gewond raakten. Een 21-jarige bestuurder uit Leeuwarden zag te laat dat een 31-jarige bestuurder uit Drachten voor een voetgangersoversteekplaats was gestopt. Ondanks remmen kon de Leeuwarder een kop-staartbotsing niet meer voorkomen. Beide automobilisten raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Groninger aangehouden na bedreiging en mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Hunze een 36-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking bedreiging en mishandeling. De man was eerder die middag een bedrijfspand aan de Swynswei in Nij Beets binnen gedrongen. Daar bedreigde en mishandelde hij een 48-jarige inwoner van Nij Beets. De Groninger verliet vervolgens met een aantal dozen het bedrijfspand. Op de Hunze in Drachten kon de verdachte door de agenten worden achterhaald. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na onderzoek bleek dat de man die middag ook had getankt zonder te betalen. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Controle coffeeshops
LEEUWARDEN – De politie heeft in samenwerking met de Belastingdienst donderdag alle coffeeshops in de stad gecontroleerd. Zeven agenten en drie medewerkers van de Belastingdienst controleerden op naleving van de AHOJG-criteria en de voorwaarden van de gedoogverklaring bij alle 13 coffeeshops. Tijdens de actie werden zes overtredingen geconstateerd. Drie coffeeshops maakten reclame, bij twee waren minderjarigen aanwezig en bij één was de prijslijst niet zichtbaar. De overige coffeeshops hadden alles goed voor elkaar.

De AHOJG-criteria
De letters in AHOJG staan voor: geen Affichering (reclame enzovoort), geen Harddrugs verkopen, geen Overlast veroorzaken, geen toegang tot coffeeshops voor Jeugdigen (onder 18 jaar) en geen verkoop van Grote hoeveelheden (meer dan 5 gram) per transactie.

Man aangehouden voor poging diefstal
SNEEK – De politie heeft donderdag aan het begin van de avond een man aangehouden (leeftijd en woonplaats nog onbekend) aangehouden na een poging tot diefstal. De man was een hotel aan de Dr. Boumaweg binnen gedrongen en was vervolgens overlopen door de eigenaar. De indringer ging er op de fiets vandoor en de eigenaar zette direct de achtervolging in. Ondertussen waarschuwde hij de politie. De agenten beschikten over een goed signalement. Twee bikers van de politie hielden de indringer vervolgens aan op de Singel. De man kon zich niet legitimeren. De agenten twijfelden erg aan de opgegeven identiteit van de man. Hij werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering van de agenten ook nog twee zakjes met weed en twee wikkels met vermoedelijk harddrugs. De drugs werden in beslag genomen.

Bromfiets in beslag genomen
KOLLUM – De politie heeft donderdagavond de bromfiets van een 16-jarige inwoner van Twijzelerheide in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de jongen op zijn brommer rijden. Er zit geen kenteken op en ook droeg de bestuurder en zijn passagiere geen helm. Reden genoeg voor een nadere controle. De 16-jarige bleek geen bromfietsrijbewijs te hebben. Daarnaast was de brommer niet verzekerd en ontbrak het kenteken. Ook was er met het framenummer geknoeid. De bromfiets werd dan ook in beslag genomen omdat deze mogelijk van diefstal en/of heling afkomstig is. Tegen de 16-jarige werd voor de diverse overtredingen proces-verbaal opgemaakt.

Twee jongens aangehouden na inzet politiehond
SNEEK – De politie heeft donderdagavond laat na een zoektocht met een politiehond twee inwoners van Sneek van 16 jaar aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Surveillerende agenten kregen een melding dat een getuige twee mannen op een dak van een bedrijf aan de Burgemeester de Hooppark had gezien. Gezien het tijdstip vertrouwde de getuige het niet en daarom werd direct via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden zagen ze een jongen in de struiken staan. Bij het zien van de politie ging hij er direct vandoor. Een hondengeleider met zijn politiehond gingen vervolgens zoeken. De hond pakte al snel een spoor op. Niet veel later had de hond twee jongens gevonden die plat op hun buik in de bosjes lagen. Beide Snekers werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw bestolen van tas
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal met geweld van een tas van een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw liep in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 00.15 uur over de Emmakade. Plotseling werd aan haar tas getrokken door een nog onbekende man. Hij schopte haar en wist uiteindelijk de tas van het slachtoffer mee te nemen. De vrouw waarschuwde de politie en meerdere agenten gingen direct op zoek naar de dader. Ook werd Burgernet ingeschakeld en een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Ondanks diverse reacties werd de dader niet meer aangetroffen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Man aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die nacht een portier van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad met de dood bedreigd. Op aanwijzing van de portier kon de man worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man doet valse melding
HARLINGEN – De politie en de brandweer kregen in de nacht van donderdag op vrijdag een melding van een gaslekkage in een woning aan de Prinses Margrietstraat. Toen de hulpdiensten arriveerden bij de betreffende woning stapte net de 28-jarige bewoner naar buiten. De man was onder invloed van alcohol en rookte een sigaret. Niet handig als je net daarvoor een melding hebt gedaan van een gaslekkage. De brandweer verrichte metingen en al snel bleek dat er niets aan de hand was. De 28-jarige Harlinger zal dan ook rekening gepresenteerd krijgen van de onnodige inzet van de brandweer.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan