Politieberichten van vrijdag 29 juni

Bestuurder rijdt door na aanrijden fietser

WERGEA – De politie komt graag in contact met getuigen van een ongeval dat woensdagmiddag omstreeks 16.00 uur plaatsvond op de Wergeasterdyk. Een 13-jarig jongetje fietste vanuit Leeuwarden in de richting van Wearga. Net na het viaduct, ter hoogte van de nieuwe carpoolplaats, werd hij op de weg van achteren geschampt door een donkere personenauto en kwam daarbij ten val. De jongen werd geraakt door de buitenspiegel van deze auto. De bestuurder is doorgereden. Met letsel aan zijn hoofd en arm is hij naar huis gefietst. Bent u deze bestuurder of heeft u meer informatie over dit voorval, dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Inbraak wijkcentrum

HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die donderdag plaatsvond tussen 08.00 en 13.00 uur in een wijkcentrum aan de Weegbree. Daarbij werd een geldbedrag weggenomen. Een 53-jarige inwoner van Heerenveen heeft namens het centrum aangifte gedaan.

Gewonde bij verkeersongeval

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag om 13.30 uur een verkeersongeval op de Weideflora afgehandeld waarbij een 39-jarige bestuurster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 51-jarige automobilist en plaatsgenoot reed over de Weideflora en wilde op de kruising afslaan. Hij had daarbij het voertuig van de 39-jarige vrouw voor moeten laten gaan. Daarna volgde een aanrijding. De 39-jarige bestuurster zat bekneld in haar voertuig en werd er door de brandweer eruit gehaald. Ze werd met nek- en rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De 51-jarige automobilist en zijn passagier kwamen met de schrik vrij. De Verkeersongevalsanalyse is ter plaatse gekomen om nader onderzoek te doen.

14 Overtredingen bij verkeerscontrole

DONGJUM – De politie heeft donderdag tussen 14.45 en 21.00 uur op de Franekerwerg een verkeerscontrole gehouden, waarbij 14 overtredingen werden geconstateerd. Vijf voor te snel rijden, vier voor het niet dragen van een gordel, een keer klopte de kentekenplaat van de aanhanger niet, een keer werd mobiel gebeld, een keer was de constructiesnelheid van een bromfiets te hoog en een keer had een landbouwvoertuig geen afgeknotte driehoek. Alle bestuurders kregen een bekeuring. Daarnaast werd een aantal waarschuwingen uitgedeeld.

Hennepkwekerij ontmanteld in leegstaande boerderij

BANTEGA – De politie heeft donderdagmiddag in een leegstaande boerderij aan de Bandsloot een hennepkwekerij ontdekt met ruim 500 hennepplanten. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen en vernietigd.

Onderzoek naar hennepkweken

Rechercheurs van hethennepteamkwamen de kwekerij in Bantega op het spoor in een onderzoek naar hennep kweken. Eerder deze week werd in een woning aan de Abbendijk in Nije Berkoop al een hennepkwekerij met 360 hennepplanten aangetroffen. Daar werden een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 46-jarige inwoner van Odijk aangehouden. Beide verdachten zitten nog steeds vast. Ook in Nije Berkoop werden alle hennepplanten en apparatuur in beslag genomen en vernietigd. Tevens legden de rechercheurs beslag op twee auto’s van het merk Volkswagen en Audi en een bankstel ter waarde van 10.000 euro. Het sterke vermoeden bestond dat die waren gekocht met geld dat de mannen hadden verdiend met hennepkweken.

Afpakken

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveren de drie noordelijke politiekorpsen en het Openbaar Ministerie haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft vloeit in de staatskas. Door status(symbolen) af te pakken, laat de politie en het Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de drie noordelijke politiekorpsen en het Openbaar Ministerie afpakt kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.

Winkeldief bedreigd personeel

SNEEK – De politie heeft donderdagmiddag een 44-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Omstreeks 13.40 uur had de man enkele flesjes drank weggenomen. Winkelpersoneel had hem tegengehouden en de politie gealarmeerd. De verdachte had al een lokaalverbod voor de winkel aan het Boschplein. Na zijn aanhouding bedreigde hij het winkelpersoneel. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige automobilist uit Gytsjerk. De man werd omstreeks 16.30 uur op de Groningerstraatweg gecontroleerd op het rijden onder invloed. Na een blaastest volgde op het politiebureau een ademanalyse met als uitslag 1065 ug/l. Goed voor een rijverbod van 13 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto te water

HARLINGEN – De politie heeft donderdagmiddag op de N31 een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 48-jarige bestuurder uit Twijzelerheide was rond 16.50 uur mogelijk onwel geworden en daarbij met zijn voertuig in het water terechtgekomen. Samen met de brandweer en ambulancepersoneel is de 48-jarige uit het voertuig gehaald. Voor controle is de bestuurder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rijden onder invloed

OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagmiddag om 17.20 uur het rijbewijs ingevorderd van een 75-jarige man uit Echteneburg. De automobilist trok de aandacht van surveillerende agenten omdat hij slingerend op de Weper reed en daarbij op de verkeerde weghelft terecht kwam. Op de Bentamaden werd de 75-jarige aan de kant gezet en volgde een blaastest. Op het politiebureau volgde een ademanalyse met 710 ug/l als resultaat. Goed voor een rijverbod van 8 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding met vuilniswagen

WIJNJEWOUDE – De politie heeft donderdagmiddag een verkeersongeval op de Merkebuorren afgehandeld. Een vuilniswagen stond stil om een afvalcontainer te legen. Een 44-jarige wielrenner uit Gorredijk passeerde de vuilniswagen en raakte met zijn hoofd de opgetilde afvalcontainer. Hij kwam hierna ten val. Met onbekend letsel is de wielrenner per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Gewonde bij verkeersongeval

BURUM – De politie heeft donderdagavond op de Friese Straatweg een verkeersongeval afgehandeld. Omstreeks 19.50 uur wilde een 20-jarige automobilist uit Burum de kruising oversteken en kwam daarbij in botsing met de auto van een 18-jarige man uit Veenwouden. De 20-jarige is met behulp van brandweer en ambulancepersoneel uit het voertuig gehaald en met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De Verkeersongevalsanalyse is ter plaatse gekomen om nader onderzoek te doen.

Snelheidsovertreding

OPEINDE – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 56-jarige man uit Burgum. De automobilist passeerde een snelheidscontrole op de N31 met 168 kilometer per uur terwijl hier 100 kilometer per uur de maximum snelheid is. Op de Hearrenwei werd de 56-jarige staande gehouden en werd naast de invordering, proces-verbaal opgemaakt.

Bestuurder crossmotor zonder rijbewijs en helm

TERWISPEL – De politie heeft donderdagavond een 24-jarige crossmotorbestuurder uit Terwispel bekeurd. Agenten zagen de 24-jarige op de Streek zonder helm rijden en besloten hem te controleren. De man had geen rijbewijs en het voertuig was ook niet verzekerd. Zijn crossmotor werd in beslag genomen. Voor de overtredingen werden bekeuringen uitgeschreven.

Drie aanhoudingen na vernieling ruiten

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond drie personen aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gemeld dat in de Geraniumstraat ruiten van sloopwoningen vernield werden, waarna agenten ter plaatse gingen. Bij de sloopwoningen troffen zij een 34-jarige vrouw uit Leeuwarden en een 29-jarige man uit Heerenveen, die beiden aangehouden werden. Een andere man ging er vandoor toen hij de agenten zag. Deze 31-jarige man uit Oudehorne werd later in de woning van de vrouw aangetroffen en ook aangehouden. De drie werden overgebracht naar het bureau. De vrouw mocht na verhoor het bureau weer verlaten. De beide mannen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhoudingen wegens diefstal lood

FRANEKER – De politie heeft donderdagavond twee jongens aangehouden op verdenking van diefstal van lood. Een getuige had gezien dat op het dak van een pand aan de Juckemastraat vier jongens lood naar beneden gooiden. De getuige belde de politie, die snel ter plaatse kwam. Agenten wisten twee verdachten, een 16- en een 15-jarige inwoner van Franeker, aan te houden. Een zoekactie naar de andere twee jongens leverde geen resultaat op. De twee verdachten werden naar het politiebureau gebracht en ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een discotheek aan het Ruiterskwartier een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in de discotheek om onduidelijke reden een 23-jarige plaatsgenoot een klap gegeven waardoor hij een bloedneus kreeg. De twee waren bekenden van elkaar. Het slachtoffer waarschuwde de politie, die de verdachte aanhield en overbracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed

OFFINGAWIER – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige automobilist uit Sneek. De man werd omstreeks 02.30 uur op de Fiifgeawei gecontroleerd. Na een blaastest volgde op het politiebureau een ademanalyse met als uitslag 645 ug/l. Goed voor een rijverbod van 7 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: [url]www.politie.nl/frieslan[/url]

112Fryslan