Politieberichten van vrijdag 29 juli

Politie zet twitter in tijdens de Sneekweek

SNEEK – De politie gaat actief gebruik maken van twitter tijdens de Sneekweek van 5 tot en met 11 augustus 2011. Speciaal voor dit grote zeilevenement is het account @pol_sneekweek gemaakt. Tijdens de Sneekweek komen honderden wedstrijdzeilers naar het starteiland op het Snekermeer. Maar ook de binnenstad van Sneek trekt tienduizenden feestgangers. Om zowel de watersporters als de feestgangers goed te informeren gaat de politie van Sneek twitter inzetten. Volg @pol_sneekweek en blijf zo op de hoogte van het laatste politienieuws over dit grote watersportevenement.

Buurtagent op het water

Naast de inzet van twitter zet de politie Fryslân dit jaar voor het eerst ook een ‘buurtagent op het water’ in. Deze buurtagent zal met zijn politieboot de komende periode de Friese watersportevenementen volgen, zoals het Skûtsjesilen en de Sneekweek. Onder het motto ‘kennen en gekend worden’ gaat hij contacten onderhouden met de vele watersporters en (jeugdige) feestgangers die deze evenementen bezoeken. Maar ook onderhoud hij contacten met havenmeesters, toezichthouders, brug- en sluiswachters en campinghouders in de populaire watersportplaatsen. Op deze manier kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en vervolgens worden aangepakt. Dit komt de sfeer en veiligheid op het drukke Friese water alleen maar ten goede.

Ploertendoder in beslag genomen

WOLVEGA – De politie heeft donderdagmiddag op de Sportlaan een 31-jarige automobilist uit De Blesse aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Een surveillerende motoragent zag de man staan bij zijn geparkeerde auto op de Sportlaan. Het was de agent bekend dat de bestuurder op zondag 24 juli betrokken was geweest bij een verkeersruzie in Heerenveen, waarbij de tegenpartij was bedreigd met een vermoedelijk een wapenstok of ijzeren staaf. De agent kreeg toestemming van de bestuurder om zijn auto te doorzoeken. Al snel werd een ploertendoder gevonden. Het wapen werd in beslag genomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor diefstal

LEEUWARDEN – De beheerder en de eigenaar van een prostitutiebedrijf aan de Weaze hebben donderdagmiddag een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Op 16 juni 2011 was uit het pand een tv gestolen. Dit alles was geregistreerd door een bewakingscamera. Toen de 37-jarige Leeuwarder het bedrijf binnen kwam werd hij gelijk herkend als zijnde de dief van de tv. Hij werd door het duo aangehouden en vervolgens overgedragen aan de gewaarschuwde agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertredingen

KOLLUMERPOMP / Feanwâlden– De politie heeft woensdag en donderdag drie rijbewijzen ingevorderd na een snelheidsovertreding. Woensdagmiddag rond 15.25 uur passeerde een 44-jarige automobilist een lasercontrole met 156 kilometer per uur terwijl op de Kwelderweg in Kollumerpomp 80 kilometer per uur is toegestaan. De bestuurder uit Schipborg haalde met zeer hoge snelheid een aantal voertuigen in. Op de Sylsterweg werd hij staande gehouden waarna de invordering van het rijbewijs volgde. Woensdagavond op de Rondweg in Veenwouden zagen agenten om 19.40 uur een motorfiets vanuit de richting van Feanwalden in de richting van Dokkum rijden. Bij de controle bedroeg zijn snelheid 147 kilometer per uur terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. De 31-jarige motorrijder uit Burgum werd op de Hoofdweg ter hoogte van De Valom staande gehouden. Donderdagavond viel een 23-jarige motorrijder uit Zwagerbosch op toen hij met hoge snelheid over de Aldewei reed in Boornzwaag. Agenten besloten om de man te volgen. Er werd een gemiddelde snelheid gemeten van 160 kilometer per uur. De man kreeg een stopteken en zijn rijbewijs werd ingevorderd. In alle drie de gevallen werd proces-verbaal opgemaakt.

Automobiliste gewond aanrijding

N359 / BURGWERD – De politie heeft donderdagmiddag een ongeval op de N359 (Easthimmerwei) afgehandeld waarbij een 63-jarige vrouw uit Bolsward gewond raakte. Vermoedelijk zag de bestuurster bij het oversteken van de weg het voertuig van een 53-jarige man uit Makkum over het hoofd. Dit met een aanrijding tot gevolg, waarbij de vrouw met haar auto over de kop sloeg. De bestuurster zat bekneld in het voertuig en is daarom met behulp van de brandweer uit het voertuig gehaald. Met letsel aan haar arm en een polsbreuk is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De man uit Makkum kwam met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalsanlayse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Jongetje aangehouden voor vernieling

APPELSCHA – De politie heeft donderdagavond op de Van Emstweg een 11-jarige jongetje uit Oosterwolde aangehouden. De jongen had eerder die avond enkele ruiten van de brandweerkazerne in het dorp vernield. Ook de brievenbus moest het ontgelden en de jongen stak ook nog vuurwerk af. Een getuige zag dit alles gebeuren en probeerde het jongetje aan te houden. Dit lukte niet omdat hij snel op zijn fiets er vandoor ging. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen naar Appelscha. Al snel kwam de melding dat een medewerker van de brandweer de jongen had gevonden. De 11-jarige werd overgedragen aan de politie en vervolgens naar het politiebureau gebracht. Gezien zijn leeftijd is strafvervolging niet mogelijk. Wel wordt een zorgmelding opgemaakt. De verzekering van de ouders zal vermoedelijk de schade vergoeden.

Bekeuringen voor afsteken vuurwerk

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond twee inwoners van Drachten van 16 en 28 jaar een bekeuring gegeven voor het afsteken van vuurwerk. Twee surveillerende agenten fietsten over de Vogelzang en hoorden een knal wat leek op vuurwerk. Toen ze in de richting van de knal reden, zagen ze op de Leeuwerikstraat dat de 28-jarige wederom vuurwerk afstak. Beide mannen werden vervolgens aangesproken door de agenten. De mannen waren in het bezit van zeven strijkers en een babypijl. Van dit vuurwerk deden ze vrijwillig afstand. Vervolgens kregen ze een bekeuring.

Dronken Tukkers veroorzaken overlast

LEMMER – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee Tukkers een bekeuring gegeven voor openbare dronkenschap. Surveillerende agenten kregen een melding van een poging tot inbraak op een boot in de Binnenhaven. De inbreker zou een witte badjas dragen volgens de melder. Toen de agenten arriveerden zagen ze twee jongeren lopen, waarvan één een badjas droeg. De jongen was zwaar onder invloed van alcohol en had zich vergist in de boot waar hij op sliep. En probeerde dus bij de verkeerde boot binnen te komen. Deze man uit Twente kreeg dan ook een bekeuring. Bij de sluis liep nog een Tukker in een witte badjas. Ook deze jongen was zwaar onder invloed. Ook hij kreeg een bekeuring.

Drie jongeren aangehouden voor openlijk geweld

HEEG – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een vakantiewoning op de Parsehoeke drie inwoners van Amersfoort van 19 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Het trio had eerder die nacht bij de feesttent in het dorp een 16-jarige inwoner van Heeg mishandeld. Dankzij verklaringen van getuigen konden de drie jongeren worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Mishandeling

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een mishandeling van een 20-jarige man uit Leeuwarden die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond. Agenten troffen hem met een bebloed hoofd aan op de Prins Hendrikstraat. Hij verklaarde te zijn geslagen door een groep jongens. Dit gebeurde terwijl de 20-jarige stond buiten een café stond te wachten. Met verwondingen aan zijn gezicht en hoofd is hij voor behandeling per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Omdat de man nog onder invloed was is hem verzocht in de loop van de vrijdagochtend aangifte te doen.

Zeiler vermist

BROEK – De politie onderzoekt de vermissing van een 72-jarige zeiler uit Joure. De man verliet donderdagmiddag met zijn kajuitzeilboot de haven aan It Noard. Toen hij ’s avonds niet terugkeerde waarschuwde de havenmeester de politie. Dit omdat de zeiler volgens de havenmeester altijd dezelfde dag nog terug komt. Het signalement van de boot werd doorgegeven aan alle deelnemers van Burgernet op het Water. Tot vrijdagochtend had dit nog geen resultaat. De Jouster vaart in een kajuitzeilboot van het type Leisure met witte zeilen. De boot is genaamd Hego. Weet u waar deze boot nu is of heeft de boot zien varen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

112Fryslan