Politieberichten van donderdag 28 januari 07.00 uur t/m vrijdag 29 januari 07.00 uur.

Leeuwarden: verlichtingscontrole
De politie heeft donderdagochtend op de Schrans op het voeren van fietsverlichting gecontroleerd. In totaal kregen achttien fietsers proces-verbaal voor het niet voeren van verlichting. De politie zal binnenkort wederom op diverse plaatsen in de stad controleren. Ook elders in de provincie wordt dagelijks door agenten gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting.

Marum: dieven van auto onderdelen aangehouden
De politie heeft woensdagavond op de rijksweg A7 bij Marum twee vermoedelijk Poolse mannen van 36 en 39 jaar oud aangehouden. Surveilleerde agenten zagen dat er bij het Esso benzinestation langs de A7 een busje met een Zweeds kenteken in de berm geparkeerd stond. De bestuurder verklaarde dat hij pech had met het busje. Toen de agenten van de bestuurder toestemming kregen om in het busje te kijken, troffen zij hierbij diverse vuilniszakken met auto onderdelen aan. De mannen hadden geen duidelijke verklaring over de herkomst van deze onderdelen. De spullen zijn vermoedelijk afkomstig van een bedrijf in Drachten. Direct werden beide verdachten aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto onderdelen, waaronder vrachtwagen spiegels, koplampen en diverse gereedschappen zijn in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Harlingen: politie controleert op overbelading
De politie heeft donderdag op de Zuidwalweg vier vrachtwagens gecontroleerd op overbelading. De auto’s vervoerden partijen strooizout. De vier combinaties werden door de agenten gecontroleerd en gewogen. Alle vrachtwagens waren over beladen. De overbelading zat tussen de 13,5 en 17,5 procent (7000 kg en 8000 kg). Tegen de vier chauffeurs werd proces-verbaal opgemaakt. De politie gaat de komende periode vaker controleren op overbelading.

Heerenveen/Sneek/Joure: politie onderzoekt inbraken in auto’s
De politie onderzoekt auto inbraken die donderdag in Heerenveen, Sneek en Joure plaatsvonden. Donderdagmiddag werd in de auto van een 48-jarige inwoner van Harkstede ingebroken. Uit de auto, die geparkeerd stond bij het Thialf-IJsstadion werd een laptop, een printer, klapschaatsen en een paspoort weggenomen. In een auto van een 51-jarige inwoner van Ridderkerk, die in Sneek bij een horecabedrijf aan de Graaf Adolfstraat stond, werd in de nacht van donderdag op vrijdag eveneens een laptop gestolen. Uit een auto (leeftijd en woonplaats van de eigenaar onbekend)die geparkeerd stond op een parkeerterrein aan de Woudfennen, werd diezelfde nacht ook een laptop gestolen. Er werd door de benadeelden aangifte gedaan. Het advies van de politie is dan ook om geen kostbare goederen in de auto achter te laten.

Wolvega: politie houdt na achtervolging winkeldief aan
De politie heeft donderdagmiddag in de Sickingastraat een 22-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. De man had eerder die middag in een winkel aan de Van der Sandeplein geprobeerd bier te stelen toen hij door een winkelmedewerker op zijn daad werd betrapt. Vervolgens probeerde hij er vandoor te gaan. De medewerker aarzelde geen moment en pakte hem bij zijn jas vast. Doordat hij deze snel uit wist te trekken, kon de verdachte toch ontkomen. In zijn jas trof de politie de adresgegevens van de man aan, waarna zij hem thuis met een bezoek vereerden. Toen de agenten bij de woning aanbelden, verscheen de man op het balkon. De agenten maakten de man duidelijk dat hij werd aangehouden voor winkeldiefstal. De 22-jarige bedacht zich geen moment en sprong van het balkon af en rende vervolgens weg. Op het Sickingaplein werd de verdachte, na diverse valpartijen door de gladheid, aangehouden. De man werd voor verhoor ingesloten. Een 49-jarige inwoner van Steggerda deed aangifte.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft donderdag de gehele dag op diverse plaatsen in de stad het verkeer gecontroleerd. Met twee onopvallende politieauto’s werden de controles verricht. Hierbij werden 27 bekeuringen uitgeschreven, waarvan er 23 voor het niet handsfree bellen, 2 voor het rechts inhalen en 2 voor te donkere autoruiten. Daarnaast kreeg een automobilist een stopteken omdat hij nog een boete had openstaan van 170 euro. De man betaalde de boete, had hij dit niet gedaan dan was zijn auto in beslag genomen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft donderdagavond in een woning in de wijk Heechterp een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die avond in een sportschool aan het Kalverdijkje een medewerker geslagen. De 29-jarige werd gevraagd om na het gebruik van een sporttoestel deze ook op te ruimen. De Leeuwarder reageerde agressief en na een korte woordenwisseling sloeg hij de medewerker tegen zijn gezicht. Later die avond kon de man in zijn woning worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 20-jarige inwoner van Haarlem aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had volgens getuigen een 22-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen met een bierglas. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt marktkraam vernielers aan
De politie heeft vrijdagmorgen vroeg op het Waagplein drie verdachten, een 22-jarige inwoner van Almere en een 23- en 22-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De politie kwam de verdachten op het spoor door een melding van cameratoezicht. Op beelden werd gezien dat de mannen de net opgebouwde kramen vernielden en de balken op het ijs gooiden. Niet veel later kon het trio door de agenten worden aangehouden. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Een 34-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Fryslân: veel botsingen en glijpartijen door gladheid
De politie heeft vrijdagochtend van 06.00 uur tot 09.00 uur wederom op diverse plaatsen in Fryslân ruim 15 botsingen en glijpartijen afgehandeld. In alle gevallen kwam dit door de gladheid. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor en er was dan ook alleen maar materiële schade.

112Fryslan