Politieberichten van vrijdag 29 april.Fietsen tijdens kerkdienst gestolen

SNEEK – De politie onderzoekt de diefstal van vier fietsen bij een kerk aan De Singel. Woensdagavond tussen 19.00 uur en 23.00 uur was er een bijeenkomst in de kerk. Veel bezoekers waren per fiets gekomen. Toen de dienst was afgelopen bleken vier nieuwe fietsen te zijn gestolen. Het vermoeden bestaat dat de fietsen met een bestelbusje zijn opgehaald. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Auto gestolen bij woninginbraak

FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deJan Stapertlaan. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men vermoedelijk binnen via een niet goed afgesloten deur. Uit de woning werden onder andere de autosleutels weggenomen. Met behulp van deze sleutels werd een rode Suzuki Alto met kenteken LB-XH-02 gestolen. Deze auto stond geparkeerd voor de woning. De 55-jarige bewoner deed aangifte.

Diefstal portemonnee na babbeltruc

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een portemonnee van een 81-jarige inwoonster van Leeuwarden door middel van een babbeltruc. Donderdagmiddag werd bij de woning van de vrouw aan Jan Lievenstraat aangebeld. De bewoonster deed open en voor haar stond een voor haar onbekende vrouw. Die wilde graag even bellen en een glaasje water drinken. Toen de vrouw de woning had verlaten bleek al snel dat de portemonnee van de 81-jarige vrouw was gestolen. Met één van de pinpassen werd diezelfde middag nog geld opgenomen. Tevens werden met de betaalpas in de stad aankopen gedaan.

Het signalement van de vrouw:
– leeftijd 25 jaar.
– 1.60 meter lang.
– Slank postuur.
– Wit haar. Kort haar tot aan de nek.
– Zwarte legging.
– Zwarte jas. Mouwen mogelijk van leer.
– Grijs truitje met zwarte stippen / vlammen.
– Gevlochten goudkleurige schoenen met hak.
– Zwarte tas.

De politie waarschuwt wederom voor babbeltrucs. Laat niet zo maar onbekenden binnen en bel direct met 1-1-2 als u het niet vertrouwt.

Boete naar dumpen afval

OLDEHOLTWODE – De politie heeft donderdagmiddag tegen een 21-jarige inwoner van Oldeholtpade proces-verbaal opgemaakt. Getuigen hadden gezien dat een man afval, onder andere enkele dozen met oud-papier, een tentdoek en een tas met frisdrankflessen, had gedumpt aan de Stelweg. Agenten kwamen ter plaatse en doorzochten het afval. Al snel werd een brief gevonden met daarop een adres. Het bleek te gaan om een adres in Oldeholtpade. De 21-jarige bewoner bekende tegenover de agenten het dumpen van afval.

Inzittende trein gewond na aanrijding

WIRDUM – De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding tussen een trein en een tractor met aanhangwagen onderzocht. Een 57-jarige inwoner van Kollum wilde met zijn tractor met aanhangwagen de spoorwegovergang oversteken. Door vermoedelijk een technisch mankement aan de stuurinrichting van de aanhanger bleef deze steken op de spoorwegovergang. De bestuurder van de tractor zag een trein naderen en probeerde nog met zijn tractor weg te komen. Dit lukte niet en de aanhanger met daarop twee grote buizen bleven steken op het spoor. De trein reed op de hanger en de twee buizen werden gelanceerd. Die kwamen tegen een aantal bomen bij een woning naast het spoor terecht. De trein maakte een noodstop. Door de aanrijding raakte één van de inzittenden van de trein licht gewond. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De overige inzittenden van de trein werden met bussen naar het station in Leeuwarden gebracht. Door het ongeval is het treinverkeer tussen Akkrum en Leeuwarden een aantal uren gestremd geweest. De Spoorwegpolitie van het KLPD stelt een nader onderzoek in.

Aanhouding na mishandeling agent

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Weaze een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van een agent. De Leeuwarder maakte deel uit van een groepje van vijf mannen die zonder enig doel rondhingen op de Weaze. De vijf kregen dan ook een boete vanwege overtreding van het samenscholingsverbod. De Leeuwarder reageerde direct agressief en een normaal gesprek was niet met hem te voeren. Toen een agent hem verzocht om rustig te doen, werd hij geslagen door de 36-jarige Leeuwarder. Die werd daarop direct aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.De politie Fryslân tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie Fryslân pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Snelheidscontroles op klachtlocaties

BURGUM – De politie heeft donderdag op twee klachtlocaties in Burgum gecontroleerd op snelheid. Van 9.00 uur tot 18.00 uur werd gecontroleerd op de Zomerweg. Hier passeerden 522 voertuigen de radarcontrole, waarvan 47 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 121 kilometer per uur. Vervolgens werd er gecontroleerd op de Kloosterlaan. Hier passeerden 712 voertuigen de controle, waarvan 131 sneller reden de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 93 kilometer per uur.

Rijbewijs snorfietser ingevorderd na snelheidsovertreding

FRANEKER – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 17-jarige snorfietser uit Franeker ingevorderd na een snelheidsovertreding. Op de Harlingerweg passeerde de snorfietser een snelheidscontrole met de lasergun met 55 kilometer per uur. Terwijl een snorfiets maar 25 kilometer per uur mag rijden. Na een stopteken werd het rijbewijs van de jongen ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Ook werd de snorfiets van de jongen in beslag genomen.

Ontruiming woningen na opendraaien gaskraan

DE WESTEREEN – De politie heeft donderdagavond op de Yndustrywei een aantal woningen ontruimd. Surveillerende agenten kregen een melding dat een bewoonster van één van de woningen de gaskraan had opengedraaid. De agenten waren snel ter plaatse en de vrouw werd gevraagd om haar deur te openen. Direct was een indringende gaslucht te ruiken. De vrouw werd uit haar woning gehaald en de brandweer werd gewaarschuwd. De agenten zorgen er ondertussen voor dat ook buurtbewoners hun woning verlieten. De brandweer kwam ter plaatse om de gaskraan weer dicht te draaien en de woning te luchten. De bewoonster maakte een overspannen indruk en werd daarom door de agenten overgebracht naar het politiebureau. Halverwege de rit werd de vrouw onwel. Ze werd vervolgens door een ambulance opgehaald en overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanhouding na vernieling

GORREDIJK – De politie heeft donderdagavond op de Schansburg een 37-jarige inwoner van Hoogstraten aangehouden op verdenking van vernieling. De man had met een steen een ruit van een woning in de betreffende straat ingegooid. Dit zorgde voor nog al wat consternatie in de straat. Agenten gingen met de betrokken partijen in gesprek en de 37-jarige man werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de vernieling ligt vermoedelijk in een geschil over de inboedel.

Aanhouding na bedreiging SVS-ers

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond op het Van Knobelsdorffplein een 18-jarige inwoner van Ureterp aangehouden op verdenking van bedreiging. De man fietste door voetgangersgebied en werd daarop aangesproken door SVS-ers, handhavers in dienst van de gemeente Smallingerland. De 18-jarige begon direct zich vervelend te gedragen. Hij schreeuwde allerlei verwensingen richting de twee SVS-ers en bedreigde vervolgens de twee. De politie werd gewaarschuwd en de 18-jarige werd vervolgens aangehouden. Aangezien hij al vaker mensen met een publieke taak had bedreigd, werd de Ureterper ingesloten.

Automobilist aangehouden na achtervolging

WASKEMEER – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag na een achtervolging een 39-jarige automobilist zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Surveillerende agenten zagen op de N381 van Drachten naar Emmen een bestelbus rijden zonder verlichting. Reden om de bestuurder een stopteken te geven. De man stopte in eerste instantie en toen een agent naar de auto wilde lopen, gaf hij plotseling gas. Direct werd de achtervolging ingezet. De automobilist haalde levensgevaarlijke manoeuvres uit, zo reed hij diverse malen door rood en haalde rechts in. Ook deed de bestuurder op een gegeven moment zijn verlichting uit. Eenmaal aangekomen in Waskemaar maakte de vluchtende bestuurder een fout. Hij reed de Sint Baronstraat in en kon daar niet verder. De man verliet de bestelbus en probeerde te vluchten. Een agent had hem snel achterhaald en de verdachte werd dan ook aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Daar bleek dat de verdachte nog over diverse zaken gehoord moest worden, zoals diefstal, oplichting en verduistering. Allemaal met betrekking tot auto’s. De bestelbus van de man werd in beslag genomen. Ook deze bleek mogelijk te zijn gestolen dan wel geheeld. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd vanwege het gevaarlijke rijgedrag.

Coniferen in brand gestoken

DRACHTEN – In de nacht van donderdag op vrijdag werden de coniferenhagen van twee woningen aan de Dollard en de Hunze in brand gestoken. In beide gevallen stonden de coniferen dicht bij woningen. En er was dan ook gevaar dat het vuur zou overslaan. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. De politie stelt een nader onderzoek in naar deze brandstichting.

Stapper aangehouden voor bezit drugs

LEEUWARDEN – Portiers van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een 27-jarige inwoner van Leeuwarde aangehouden. De man was in het bezit van amfetamine. Reden voor de portiers om de stapper aan te houden en over te dragen aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werd in beslag genomen.

Inbreker betrapt bij kerk

DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een kerkgebouw aan De Bolder. In de nacht van donderdag op vrijdag ging het inbraakalarm af en één van de beheerders van de kerk ging naar het gebouw om polshoogte te nemen. Toen de man een ronde door het gebouw had gemaakt, zag hij een voor hem onbekende man lopen met twee grote tassen. De vermoedelijke inbreker was onderweg naar een geparkeerde auto. De beheerder van de kerk scheen met zijn zaklamp en de inbreker schrok daarvan. Hij zette het op een rennen en ging er vandoor. Surveillerende agenten kwamen ter plaatse en na een zoektocht werden op de Noorderhogeweg twee tassen gevonden met daarin toetsenborden en een beeldscherm. Deze goederen waren afkomstig uit de kerk. De auto van de vermoedelijke inbreker werd in beslag genomen. Namens de kerk moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche stelt een nader onder sporenonderzoek in.

Man aangetroffen in bosjes

DOKKUM – Het ambulancepersoneel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 20-jarige inwoner van Dokkum naar het ziekenhuis in de stad gebracht. Een voorbijganger had de man aangetroffen in de bosjes bij de Parklaan. De Dokkumer was niet aanspreekbaar en ook op pijnprikkels reageerde hij niet. De agenten besloten daarom om een ambulance te laten komen. De 20-jarige, die onder invloed van alcohol verkeerde, werd daarom door het ambulancepersoneel overgebracht naar het ziekenhuis.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLAN – De politie heeft donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Daarbij werden de rijbewijzen van twee automobilisten en één bromfietser ingevorderd. Het gaat om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

Donderdag, 18.15 uur, De Kleef in Akkrum, een 63-jarige automobilist uit Aldeboarn, 810 ug/l. Agenten waren aangesproken door omstanders. Die hadden de automobilist nogal zien slingeren. Toen de bestuurder de parkeerplaats van een supermarkt verliet, werd hij gecontroleerd door de agenten;
Donderdag, 19.30 uur, Ljurkstrjitte in de Westereen, een 47-jarige automobiliste uit de Westereen, 1015 ug/l. De vrouw wilde op geen enkele wijze mee werken. De agenten moesten haar dan ook wel aanhouden;
Vrijdag, 04.00 uur, Westerplantage in Leeuwarden, een 31-jarige bromfietsster uit Leeuwarden, 940 ug/l.
Eigenaren gestolen fietsen gezocht
JOURE – De politie zoekt de eigenaren van twee gestolen fietsen. De fietsen werden gebruikt door twee inbrekers die afgelopen dinsdagochtend na een grote zoekactie nabij Irnsum werden aangehouden. Ook zoekt de politie nog informatie over kleding die vermoedelijk door de inbrekers ergens is achtergelaten. Kijk voor foto’s en meer informatie op www.dadergezocht.nl

112Fryslan