Politieberichten van vrijdag 28 januari.

Inbraak in woning
HEERENVEEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Alma Tademaweg. Woensdagavond kwam men de woning binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden een aantal sieraden weggenomen. De 50-jarige bewoonster deed aangifte.

Man met openstaande boetes aangehouden
SNEEK- De politie heeft woensdagmiddag een 40-jarige inwoner van Sneek aangehouden omdat hij nog 90 dagen moest zitten of een boete van 5418 euro moest betalen. Bij het zien van de politie ging de man ervandoor en verdween in een woning aan de Selfhelpweg. Nadat de politie met een machtiging de woning wilde binnen gaan, probeerde de man via een raam te ontsnappen. Daar werd hij gegrepen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar de boete betaald werd. Daarna is de man weer heengezonden.

Auto kwijt na bedreiging en rijden zonder rijbewijs
KOLLUMERZWAAG- De politie heeft donderdag een 31-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden en de auto waarin hij reed in beslag genomen. De man wordt ervan verdacht een vrouw te hebben bedreigd en zonder rijbewijs te hebben gereden. De man kreeg om 12.10 uur ruzie met de vrouw omdat haar zoontje, die zij van school had opgehaald, zonder uit te kijken de kruising van de Pieter Postmastrjitte/Beukerstrjitte overstak en hij daarvoor moest afremmen. Toen de vrouw hier iets van zei, stopte de automobilist. Hij bedreigde de vrouw en een omstander en pakte hen vast. Van deze bedreiging waren leerlingen en ouders van een basisschool getuige. Toen de dames wegreden, volgde hij de vrouwen met zijn auto hinderlijk. Nadat de aangeefsters de politie hadden gewaarschuwd stelden de agenten een onderzoek in. De man werd donderdagmiddag in zijn woning aangehouden. Uit onderzoek bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Daarvoor had hij meerdere keren proces-verbaal gekregen. In overleg met officier van justitie werd de auto in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. De kinderen op de school worden door medewerkers van Bureau Slachtofferhulp opgevangen.

Werknemers pakken aanhangwagen dieven
WASKEMEER- De politie heeft dankzij oplettende werknemers van een bedrijf donderdagmorgen twee mannen op heterdaad betrapt. De medewerkers van het bedrijf zagen dat het duo een aanhangwagen stal vanaf een terrein aan de Leidijk. De aanhangwagen werd op een grotere aanhangwagen geladen en vervolgens reden beide man weg. Zonder te aarzelen volgden zij deze combinatie en bleven bij het adres staan waar de gestolen aanhangwagen in een schuur werd gereden. Ondertussen was de politie via 1-1-2 op de hoogte gebracht van de diefstal. Deze hield vervolgens twee inwoners van Waskemeer van 35 en 51 jaar en een 37-jarige inwoner van Hoornsterzwaag aan. De verdachten werden voor verhoor ingesloten. De aanhangwagen werd in beslag genomen en daarna teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.

Gereedschap gestolen
WIJNJEWOUDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een schuur aan de Nije Heawei. Daarbij werden de afgelopen week een veegmachine, gereedschapskist, dierenvoer, gereedschap en een bosmaaier weggenomen. De 41-jarige eigenaar uit De Zilk ontdekte dit donderdagmiddag en heeft aangifte gedaan.

Actie tegen drugsoverlast Weaze
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op en rondom de Weaze een actie gehouden tegen drugsoverlast. Deze acties worden regelmatig gehouden om zo de overlast van drugsgebruikers en dealers tegen te gaan. Tijdens de actie zagen agenten dat een 24-jarige inwoner van Leeuwarden vermoedelijk drugs verkocht. Hij werd dan ook aangehouden op verdenking van de Opiumwet. Tegen de Leeuwarder werd proces-verbaal opgemaakte en hij kreeg een 24-uurs gebiedsverbod. Later die middag signaleerden agenten de 24-jarige wederom in het gebied. Hij werd wederom aangehouden vanwege de overtreding van het gebiedsverbod. Ook nu werd weer proces-verbaal tegen hem opgemaakt en daarnaast een verblijfontzegging voor de duur van 14 dagen in de binnenstad. Tijdens de actie werd ook proces-verbaal opgemaakt tegen een 29-jarige inwoonster van Marssum. Ze bood haar ‘diensten’ aan aan een agent in burger. Ze werd dan ook aangehouden voor overtreding van het tippelverbod. Na een proces-verbaal mocht ze het bureau verlaten.

Rijden onder invloed
JOURE – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 55-jarige man uit Joure. Door getuigen was de politie rond 17.50 uur gebeld nadat zij de bestuurder hadden zien rijden en vermoedden dat deze onder invloed van alcohol reed. Op de Uilke Boonstralaan werd de automobilist staande gehouden. Na de blaastest volgde een ademanalyse op het politiebureau met 975 ug/l als resultaat. Goed voor een rijverbod van 12 uren. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond een 14-jarige en een 17-jarige jongen, beide uit Heerenveen, aangehouden op verdenking van mishandeling. In het centrum had een vechtpartij plaatsgevonden waar de gealarmeerde politie bij een winkel aan de Dracht de 19-jarige aangever uit Luinjeberd aantrof. Een van de daders liep tijdens het gesprek met de aangever langs waarna de 17-jarige direct kon worden aangehouden. De 14-jarige kon kort daarna ook aangehouden worden op aanwijzing van het 19-jarige slachtoffer. De vechtpartij begon nadat een woordenwisseling had plaatsgevonden. De precieze aanleiding wordt nog onderzocht.

Verkeerscontroles
FRYSLAN – De politie heeft donderdag op verschillende plaatsen in de provincie het verkeer gecontroleerd. In Lemmer werden 55 auto’s door agenten gecontroleerd. Drie bestuurders kregen een bekeuring, twee voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs en één voor defecte verlichting. In Cornjum werden donderdagmiddag zeven bromfietsers gecontroleerd. Bij deze controle werden geen overtredingen geconstateerd. In Joure werden donderdagavond 40 auto’s gecontroleerd. Hier kreeg twee automobilisten een bekeuring, één voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs en één voor het vervoeren van drie personen in bestelauto met maar twee zitplaatsen. Daarnaast werd een 29-jarige automobilist aangehouden. De man kon geen geldig rijbewijs of identiteitsbewijs overhandigen. De bestuurder werd daarom overgebracht naar het politiebureau om daar zijn identiteit vast te stellen. Na onderzoek bleek de man ongewenst vreemdeling te zijn. Hij werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten. Tevens kreeg de man een bekeuring van € 250 voor het rijden zonder geldig rijbewijs. In Leeuwarden hielden de politiebikers een verlichtingscontrole in de binnenstad. Twaalf fietsers kregen een bekeuring omdat ze zonder verlichting fietsten. Daarnaast kregen twee fietsers in de Oude Doelesteeg een bekeuring voor het fietsen in het voetgangersgebied.

Snelheidscontrole op klachtlocaties
ACHTKARSPELEN / DANTUMADIEL – De politie heeft donderdag op drie klachtlocaties in de gemeenten Achtkarspelen en Dantumadiel op snelheid gecontroleerd. Als eerste werd met de radar gecontroleerd op de Gedempte Vaart in Surhuisterveen. Tijdens de controle passeerden 934 bestuurders waarvan er 77 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 79 kilometer per uur. Even later werd gecontroleerd op de Verlaatsterweg in Gerkesklooster. Er passeerden 396 voertuigen de radar waarvan er 37 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 82 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Foarwei in Wâlterswâld. Hier passeerden 277 bestuurders de controle waarvan er 47 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 71 kilometer per uur. Alle overtreders krijgen een bekeuring thuis gestuurd.

Zwanen, ganzen en eenden gestolen
SCHINGEN – De politie onderzoekt de diefstal van twintig Muskuseenden, drie Mandarijneenden, twee Carolieneenden, twee zwarte zwanen en twee brandganzen. De dieren werden donderdag uit een verblijf achter een woning aan de Anemawei weggenomen. Ook vijf bakken om de dieren mee te vervoeren werden gestolen. Een 72-jarige inwoner van Schingen deed aangifte.

Mishandeling in café
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 21-jarige man uit Bolsward en een 18-jarige man stadsgenoot aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. In een horecagelegenheid aan de Bargefenne was een 26-jarige man uit Witmarsum en een 27-jarige man, eveneens uit Witmarsum, mishandeld. De politie werd gealarmeerd en de slachtoffers gaf aan dat de daders nog in het café aanwezig waren. Binnen sprak de politie met bezoekers en de aangever herkende de 21-jarige verdachte waarna hij werd aangehouden. Buitengekomen kwam de 18-jarige verdachte af op de agenten en verklaarde betrokken te zijn geweest bij de mishandeling. Beide werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 26-jarige heeft zich onder doktersbehandeling laten stellen. De slachtoffers deden aangifte maar door het alcoholgebruik heeft een uitgebreid verhoor nog niet plaatsgevonden.

112Fryslan