Politieberichten van vrijdag 27 mei.

Vrouw aangehouden voor diefstal
SNEEK- De politie heeft het onderzoek van diefstal van een beurs afgerond. De diefstal vond plaats op 30 april in een woning aan de Maria Louisestraat. De verdachte, een 20-jarige inwoonster van Sneek, wordt ervan verdacht geld uit een portemonnee van het slachtoffer, een 59-jarige inwoner van Sneek, te hebben gestolen. Omdat eerder dit jaar ook al geld uit de woning werd gestolen, werd er door het personeel extra op de verdachte gelet. Op Koninginnedag liep de verdachte tegen de lamp. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie waarschuwt voor babbeltrucs
WOLVEGA – De politie waarschuwt de inwoners van Fryslân alert te zijn op babbeltrucs. Woensdag werd een bejaarde bewoonster van Wolvega slachtoffer van de diefstal van haar handtas. Een vrouw belde bij haar aan met de vraag of zij ook lekkage had. Vervolgens nam het slachtoffer de vrouw mee naar binnen. Deze hield het slachtoffer aan de praat, waarna een mogelijke 2e of 3e verdachte de woning doorzocht. Toen de vrouw was vertrokken, bleek haar hele woning te zijn doorzocht waarbij zij haar handtas kwijtraakte. Het slachtoffer deed aangifte.

Proces-verbaal voor radardetector
KOLLUMERPOMP – De politie heeft woensdagavond een 49-jarige inwoner van Oosterbijkerk proces-verbaal gegeven omdat de man een radardetector in zijn auto had. Agenten die bezig waren met een radarcontrole ontvingen een signaal in hun systeem. Toen zij de betrokken auto van de verdachte volgden, werd het signaal steeds sterker. Nadat de agenten de man een stopteken hadden gegeven bleek de radardetector in zijn auto aanwezig te zijn. De apparatuur werd in beslag genomen en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw vermist bij zeiltocht
WOUDSEND/BALK – De politie heeft donderdag geassisteerd bij de zoektocht naar de vermissing van een 24-jarige inwoonster van Arnhem. Tijdens een zeiltocht was de zeilboot waarin zij zat door de harde wind omgeslagen. De Arnhemse was in het water terecht gekomen en werd niet meer aangetroffen.

Zeiltocht
Door het ROC ‘Rijn IJssel’ uit Arnhem was voor een groep studenten van de tandartsassistente opleiding een zeiltocht op de Friese Meren georganiseerd. Rond 11.30 uur voeren zij in diverse open zeilboten op het Slotermeer tussen Balk en Woudsend. Er stond op dat moment een harde, westelijke wind, kracht 5 met uitschieters naar windkracht 6. In de zeilboot van het slachtoffer zaten naast een ervaren schipper 5 studenten van het ROC Rijn IJssel.
Door de harde wind sloeg de boot om en kwamen de opvarenden in het water terecht. Vijf bemanningsleden wisten zich in veiligheid te brengen maar de 24-jarige werd niet meer aangetroffen.

Zoektocht
De gewaarschuwde hulpdiensten hebben met boten en duikers naar de drenkeling gezocht maar de vrouw werd niet gevonden. De harde wind maakte het zoeken naar het slachtoffer erg moeilijk en in afwachting van beter weer is de zoektocht rond 15.30 uur gestaakt.

De vijf geredde opvarenden zijn naar Balk gebracht. Omdat zij verschijnselen van onderkoeling vertoonden zijn ze later overgebracht naar het ziekenhuis. Vier van hen werden ter observatie opgenomen. De overige deelnemers van de zeiltocht zijn opgevangen in Balk. Hen is slachtofferhulp aangeboden. Aan het eind van de middag is de groep teruggebracht naar Arnhem waar zij zijn opgevangen door ouders en schoolleiding.

Hervatting zoektocht
Als vrijdag de weersomstandigheden beter zijn, zal er opnieuw naar het slachtoffer gezocht worden.

Bedrijfsinbraak
LANGWEER – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Buorren. Tussen dinsdag en donderdagmiddag kwam(en) de dader(s) binnen na het forceren van een raam van de horecagelegenheid. Uit het pand werd een kluis met een geldbedrag gestolen. Een 39-jarige man (woonplaats niet bekend) heeft namens het gedupeerde bedrijf aangifte gedaan.

Winkeldieven aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag- en avond twee winkeldieven aangehouden.

Rond 15:45 uur hield een medewerker van een supermarkt aan het Willem Alexanderplein een 55-jarige vrouw uit Burdaard aan. De vrouw had flessen wijn en woksaus zonder te betalen weggenomen. Aan de politie werd de verdachte vervolgens overgedragen en overgebracht naar het politiebureau.

Een 36-jarige inwoner van Leeuwarden had rond 18:00 uur in een winkel op de Schrans een elektrische tandenborstel gestolen. Winkelpersoneel observeerde de man een tijdje waarna hij, door gealarmeerde politieagenten, werd aangehouden. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werden zij heengezonden.

Misbruik 1-1-2 alarmnummer
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 55-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden voor het meerdere keren nodeloos bellen van het alarmnummer 1-1-2. Tussen 17:30 en 20:30 uur belde zij tot acht keer toe met de alarmcentrale in Leeuwarden. Na verschillende waarschuwingen werd zij uiteindelijk in haar woning aangehouden en voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten.

Aanrijding scooter en auto
DOKKUM – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de Birdaardestraatweg afgehandeld. Een 51-jarige automobilist uit Dokkum wilde achterwaarts inparkeren op de parkeerplaatsen bij het ziekenhuis. Toen de 51-jarige achteruit reed, hoorde hij een klap waarna bleek dat een 18-jarige scooterrijder uit Dokkum tegen de achterzijde van de auto was aangereden. Ter controle is de 18-jarige met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Bestuurder onder invloed bedreigt en beledigt agent
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Een surveillerende motoragent zag omstreeks 21:00 uur een busje dat slingerend in de richting van de Egelantierstraat reed. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol was, ging de agent hem achterna. Op de Archipelweg werd een stopteken gegeven. De bestuurder volgde dit niet op en reed door. Al slingerend reed de man via Camminghaburg, Frittemastate, de Albadastins op waar hij stopte en uitstapte. De motoragent die al die tijd achter hem aan reed, werd daar op een agressieve toon benaderd. Hij legde uit dat hij de man wilde onderwerpen aan een blaastest. Hierop beledigde de 43-jarige de agent meerdere malen waarna hij werd aangehouden. De man verzette hevig, werd steeds agressiever en zette zijn bedreigingen voort. Na meerdere waarschuwingen en om het verzet te staken, gebruikte de agent pepperspray. De man kon uiteindelijk geboeid worden en werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een ademanalyse afgenomen met als resultaat 825 ug/l. Nader onderzoek gaf aan dat de verdachte al eerder was aangehouden voor het rijden onder invloed. Zijn rijbewijs bleek nog steeds te zijn ingehouden door de officier van justitie. De man is voor nader onderzoek ingesloten. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het niet volgen van de geboden rijrichting, het niet voldoen aan een stopteken, het rijden met een ingevorderd rijbewijs, belediging, bedreiging en wederspannigheid.

Aanhouding na diefstal navigatieapparatuur
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag drie verdachten uit Heerenveen, een 21-jarige man, een 21-jarige vrouw en een 17-jarige jongen, aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks 02:00 uur meldde een getuige dat meerdere personen zich verdacht ophielden en langs woningen struinden. De getuige kon een goed signalement doorgeven en gaf door dat hij zijn navigatiesysteem mistte. Agenten startten in de omgeving een zoektocht. Op de Leeuwetand troffen zij een vrouw aan die voldeed aan het signalement. In haar fietstassen werden diverse navigatiesystemen aangetroffen waarna een aanhouding volgde. De vrouw kon enkele gegevens van de overige mogelijke verdachten geven. De wijk werd tevens weer doorzocht maar er werd niemand aangetroffen. Tevens zochten de agenten in de omgeving van de woning van de verdachten. Uiteindelijk zagen zij de mannen op de Surnamisingel lopen waarna ook zij werden aangehouden. Voor nader onderzoek zijn alle drie de verdachten ingesloten.

Worsteling na aanhouding
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. Op de Grote Hoogstraat hielden agenten een bromfietsster staande voor een blaastest. Enkele meters verderop begon de 18-jarige te schelden in de richting van de agenten. Dit gebeurde meerdere malen waarna de man werd aangehouden. Toen de 18-jarige in de dienstauto zat bemoeide een 18-jarige Leeuwarder zich met het incident en sloeg daarbij op het dak van de politieauto. Agenten wilden hem daarvoor aanhouden maar de man zette het op een lopen en dook een kroeg in. In de kroeg werd hem bevolen naar buiten te gaan. De man wilde niet meewerken en verzette zich uit alle macht. Er ontstond een worsteling en de man sloeg om zich heen. Meerdere agenten kwamen ter plaatse waarna het lukte om de man te boeien. Voor nader onderzoek is hij ingesloten op het politiebureau. Bij de fouillering wilde de 18-jarige niet meewerken. Hij trapte meerdere malen een arrestantenwacht. Hiervan wordt aangifte gedaan.

Bromfietster onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige vrouw uit Leeuwarden. Op de Frittemastate werd de bromfietster gecontroleerd nadat surveillerende agenten haar aarzelend en slingerend zagen rijden. Na een blaastest volgde op het politiebureau een ademanalyse. Deze had 560 ug/l als resultaat. Het betrof een beginnend bestuurster. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Verboden wapen in auto
BUITENPOST – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 28-jarige man uit Anjum aangehouden voor verboden wapen bezit. Op de N358 kreeg de bestuurder een stopteken voor een alcoholcontrole. Hier voldeed de 28-jarige aan. Er volgde een blaastest waaruit bleek dat de man niet onder invloed reed. Op de bijrijdersstoel zagen agenten een ketting met een zelfgemaakt handvat liggen. Hierop werd de man aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De ketting werd inbeslaggenomen.

Niet voldoen aan bevel
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 26-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het niet voldoen aan bevel/vordering. Omstreeks 05:45 uur was gezien dat er een vechtpartij gaande was op de Grote Hoogstraat. Agenten gingen ter plaatse en troffen twee mannen aan. Tevens lag er een scooter op de grond. Wat er precies was gebeurd, werd niet duidelijk. Een van de aanwezige personen, de 26-jarige verdachte, bleef echter hinderlijk aanwezig. Meerdere malen werd hij gevorderd om weg te gaan. Hier voldeed hij niet aan waarna hij werd aangehouden. Op het politiebureau werd hij ingesloten. Bij zijn insluiting beledigde hij een agent. De politie stelt een nader onderzoek in.

Openbaar dronkenschap
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 26-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor openbaar dronkenschap en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. De 26-jarige en een andere man spraken passanten op de Grote Hoogstraat aan. De mannen waren onder invloed van alcohol en werden weggestuurd. De agenten volgden de mannen tot op de Uniabuurt. Daar werden zij aangesproken. De Leeuwarder kon zich niet legitimeren waarna hij werd aangehouden. Na verhoor op het politiebureau werd de man heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor openbaar dronkenschap, wildplassen en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

112Fryslan