Politieberichten van vrijdag 27 juli

Inbraak woning

AKKRUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Grytsmanswei. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden onder meer geld, een digitale camera en een computer weggenomen. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Opnieuw arrestaties na overval op goudbus Leeuwarden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar de overval op de goudbus in de wijk Bilgaard die op donderdag 14 juni plaatsvond. Het betreft twee inwoners van Leeuwarden van 24 en 27 jaar. De mannen werden in de Bagijnestraat en de Populierstraat aangehouden voor betrokkenheid bij de overval op een goudwisselbus in de stad. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Bij de overval werd op 14 juni om 17.00 uur een 28-jarige medewerker van dat mobiele goudwisselkantoor neergeschoten. De schietpartij op de Keidam vond buiten de bus op straat plaats. Veel mensen, waaronder ook kinderen, waren getuige van de overval. De politie kwam de verdachten op het spoor via verklaringen van getuigen, anonieme tips en eigen onderzoek. De ‘goudwisselbus’ is een mobiel goudwisselkantoor, waar mensen goud en zilver kunnen verkopen. Van de vier eerder aangehouden verdachten, zit nog één vast. De andere drie mannen werden in overleg met officier van justitie heengezonden.

Kunststof kozijnen gestolen

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van acht kunststof kozijnen die in de nacht van woensdag op donderdag werden weggenomen. De kozijnen stonden op een bedrijventerrein aan de Ampèrelaan. Het is nog onduidelijk hoe men de kozijnen van het terrein heeft weg kunnen nemen. De eigenaar, een 52-jarige inwoner van Dokkum, deed aangifte.

Getuigen gezocht van gevaarlijk rijgedrag automobilist

LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van zeer gevaarlijk en onveilig rijgedrag van een 28-jarige inwoner van Leeuwarden. De man, die in een blauwe personenauto van het merk Audi reed, zorgde donderdagmorgen om 09.30 uur op diverse plaatsen en straten in de stad voor levensgevaarlijk situaties. Op het Noordvliet moesten diverse automobilisten afremmen om een aanrijding met de inhalende en te snel rijdende automobilist te voorkomen. Ook fietsers op de Bote van Bolswertstraat en de Wijbrand de Geeststraat wisten ternauwernood de auto van de Leeuwarder te ontwijken. Op de Kanaalstraat pleegde de man eveneens diverse verkeersovertredingen, waarbij er gevaar en hinder werd veroorzaakt. De man werd op de Wijbrand de Geeststraat aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. In het kader van het onderzoek naar dit incident komt de politie graag in contact met getuigen die de man in zijn auto hebben zien rijden. Zij kunnen de politie bellen via het telefoonnummer 0900-8844.

Man gewond bij frontale aanrijding

HINDELOOPEN- De politie heeft donderdagmorgen een aanrijding op de Oosterdijk afgehandeld. Daarbij botste een 52-jarige automobilist uit Wolvega frontaal op een tegenligger, een 25-jarige automobilist uit Hindeloopen. De Wolvegaaster wilde zijn auto in de linkerberm parkeren en zag de tegenligger over het hoofd. De Hindelooper raakte bij de aanrijding bekneld en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Agenten vonden in zijn auto een busje traangas en 25 knalpatronen. De wapens zijn in beslag genomen.

Hennepkwekerij opgerold

APPELSCHA- De politie heeft donderdagmorgen in een woning aan de Bosweer een grote hennepkwekerij opgerold. In een woning werden in diverse ruimten 1179 hennepplanten aangetroffen. Daarnaast werden nog 554 plantenbakjes aangetroffen. Een 64-jarige man, zonder vaste woon en verblijfplaats, werd aangehouden die in de woning aanwezig was. De planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen.

Fietser overleden na aanrijding

BUITENPOST- Een 67-jarige fietser uit Leeuwarden is overleden als gevolg van een verkeeronsgeval dat donderdagmorgen plaatsvond. De fietser, die plotseling van het fietspad de Jeltingalaan opreed, kwam in aanrijding met een 69-jarige automobilist uit Houtigehage. De automobilist kon de fietser niet meer ontwijken. De fietser werd in zorgwekkende toestand per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden. Ter plaatse heeft bureau Verkeersongevalsanalyse onderzoek verricht.

Veel omstanders getuige van reanimatie

HURDAGERYP – Agenten hebben donderdagochtend op de Stationsweg een 85-jarige Zuid-Afrikaan moeten reanimeren. De man was onwel geworden en daarom werden de hulpdiensten gewaarschuwd. Agenten begonnen in eerste instantie met reanimeren en ook de AED werd daarbij gebruikt. Het personeel van de ambulance nam dit alles over. De Zuid-Afrikaan werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door een stroomstoring reed het treinverkeer tussen Leeuwarden en Groningen niet. Daarom stonden tussen de 50 á 70 mensen te wachten op een bus die hen verder zou brengen. Al deze mensen waren getuige van de reanimatie. Voor hen die daar behoefte aan hebben is slachtofferhulp beschikbaar. U kunt daarvoor bellen met Bureau Slachtofferhulp via 0900-0101. Eventueel kunt u ook via de politie in contact komen met Bureau Slachtofferhulp, dit kan via 0900-8844.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

DONKERBROEK – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 19-jarige automobilist uit Oosterwolde ingevorderd vanwege gevaarlijk rijgedrag. De bestuurder stond te wachten voor een openstaande brug op de Herenweg. Een vriend van de 19-jarige verliet de auto en ging op de motorkap liggen. Toen de brug weer was gesloten, reed de 19-jarige verder met zijn vriend nog op de motorkap. Het zicht van de bestuurder was daardoor beperkt en een fietsster (leeftijd en woonplaats onbekend) zag hij dan ook over het hoofd. De vrouw werd geraakt en kwam ten val. Ze liep daarbij geen letsel op. Omstanders hadden dit alles zien gebeuren en waarschuwden de politie. Agenten namen de bestuurder en zijn vriend mee naar het politiebureau. Daar werd het rijbewijs van de 19-jarige bestuurder ingevorderd vanwege zeer gevaarlijk rijgedrag en werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Snelheidsovertreding door motorrijder

JOURE – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 29-jarige man uit Groningen. Agenten hadden gezien dat de man met hoge snelheid op de A7 in de richting van Sneek reed. De motorrijder werd gevolgd en hij haalde een snelheid van 179 kilometer per uur, 59 kilometer sneller dan de toegestane snelheid van 120 kilometer per uur. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Verkeersongeval

WOLVEGA – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de Lijsterstraat afgehandeld. Een 12-jarige jongen uit Wolvega fietste vanachter een geparkeerde auto de straat op. Op dat moment naderde een 33-jarige automobiliste uit Wolvega die de jongen niet kon ontwijken, met een aanrijding tot gevolg. Als gevolg van de val op de weg is de jongen met letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Mannen aangehouden die zich niet konden legitimeren

SNEEK – De politie heeft donderdagavond een 19-jarige inwoner van Oisterwijk en een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden omdat beide mannen zich niet konden legitimeren. De twee zaten samen met een vriend net voor middernacht op een bankje in het Koningin Wilhelminapark. Surveillerende agenten zagen dat één van de jongeren een joint rookte. Daarop werden de drie gevraagd om zich te legitimeren. Alleen één van de mannen kon dat. De andere twee konden dat niet en werden daarom aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. De vreemdelingenpolitie gaat nader onderzoek doen omdat de twee van buitenlandse afkomst zijn.

Aanhouding na huiselijk geweld

SURHUISTERVEEN – De politie heeft donderdagavond een 21-jarige man uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. In een woning had de 21-jarige ruzie gehad met zijn vader en hem daarbij geslagen en geschopt. De 53-jarige vader werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De zoon, die onder invloed was en zich verzette bij zijn aanhouding, werd voor nader onderzoek ingesloten. Er werd aangifte gedaan.

Schuurbrand blijkt aangestoken

HEERENVEEN – Woensdagmiddag woedde er een brand in een schuur achter een woning aan het Kattebos. De brandweer was snel ter plaatse en begon met blussen. Agenten hielden het vele publiek op ruime afstand, dit in verband met het gevaar van asbest. Op de schuur lagen namelijk asbestplaten. Een gespecialiseerd bedrijf heeft dit opgeruimd. Omdat niet duidelijk was wat de oorzaak van de brand was werd door de politie een onderzoek ingesteld. Inmiddels is uit het technisch onderzoek geblek dat het om brandstichting gaat. De politie breidt het onderzoek dan ook uit en is op zoek naar getuigen of personen die meer informatie hebben of iets gezien of gehoord hebben dat in verband kan worden gebracht met deze brand. Zij kunnen daarvoor contact opnemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844. Dat mag ook anoniem op 0800 – 7000.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan