Politieberichten van vrijdag 17 januari

Opgelicht via internet

FRYSLÂN- De politie stelt een onderzoek in naar nieuw geval van internet-fraude. Op 17 januari ontving een 81-jarige inwoner de gemeente Zuidwest Fryslân een e-mail van een bank met de mededeling dat hij binnenkort zou worden gebeld in verband met problemen van de beveiliging van het telebankieren. Een nog onbekende vrouw belde een paar dagen later op en vertelde dat zij een medewerkster van de bank was. Volgens de vrouw moest het beveiligingsysteem van internetbankieren beter beveiligd worden. Zij vroeg het slachtoffer om de inloggegevens en zijn sofinummer. Ook het nummer dat op de randomreader verschijnt na inloggen, moest de man geven. Nadat het gesprek was beëindigd kreeg de man een paar dagen opnieuw een mail, vergelijkbaar met de eerdere. Het slachtoffer kreeg argwaan en belde de bank. Die meldde dat de mails niet van de bank afkomstig waren. Inmiddels was 2000 euro van de bankrekening van het slachtoffer afgeschreven. De man deed aangifte bij de politie. De politie sluit niet uit dat de afgelopen periode meer mensen in Fryslân slachtoffer zijn geworden van deze vorm van internet-fraude.

Diefstal koper

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een diefstal van koper bij een bedrijf aan de Neptunusweg, die vermoedelijk in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. Een onderhoudsmonteur constateerde dat 30 meter koperen bliksemafleiding was weggeknipt. De eigenaar, een 50-jarige inwoner van den Haag, deed aangifte.

Inbraak

GROU – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Sjonnema. Hier werd donderdag tussen 17.00 uur en 19.00 uur ingebroken. De dader(s) is/zijn binnen gekomen door de schuifpui van de woning open te breken. De woning is doorzocht en als buit hebben de inbrekers o.a. sieraden gestolen.

Winkeldiefstal

HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar een winkeldiefstal die donderdag rond 21.00 uur plaatsvond bij een winkel op de Dracht. Rond sluitingstijd stond een onbekende vrouw bij de parfumerieafdeling. Toen zij even later de winkel verliet ging het alarm van de af. Een medewerkster van de winkel ging achter de vrouw aan. Op de Dracht verloor de verdachte vrouw haar mobiele telefoon. Op het moment dat de medewerkster de telefoon opraapte, kwam de winkeldief terug lopen en duwde de medewerkster omver. De vrouw pakte de telefoon en vluchtte weg richting het centrum van Heerenveen.

Inbraak

OUDEHASKE – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak die donderdag tussen 19.30 uur en 23.30 uur plaats vond bij een woning aan de Jousterweg. De inbreker(s) is/zijn binnengekomen via een deur aan de achterzijde van de woning. Uit de woning werd een laptop gestolen.

Auto in beslag genomen

MARSUM – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een auto in beslag genomen. Tijdens een alcoholcontrole op de Ljouwterdyk tussen Marsum en Leeuwarden hielden agenten een personenauto staande. De bestuurder remde af maar toen hij vlak bij de agenten was gaf hij vol gas en reed door. De politie zette de achtervolging in en trof de auto leeg aan op de Douwe Kalmaleane bij het winkelcentrum Westeinde. De VW Golf is in beslag genomen en overgebracht naar het politiebureau. De politie stelt een nader onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder.

Rijden zonder rijbewijs

WITMARSUM – De politie heeft donderdag rond 17.00 uur een 45-jarige inwoner van Bolsward bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Agenten hielden de man voor een controle staande. Het rijbewijs van deze bestuurder bleek ongeldig te zijn verklaard. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 115 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding winkeldief

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag rond 17.00 uur een 28-jarige inwoner van Stiens aangehouden voor winkeldiefstal. Medewerkers van een winkel op de Voorstreek betrapten de 28-jarige op heterdaad toen hij schoenen zonder te betalen mee nam uit de winkel. Nadat de man er vandoor was gegaan, werd hij op de Voorstreek door medewerkers van de winkel aangehouden. De 28-jarige verzette zich hevig en trok hierbij aan de haren van een winkelbediende. Agenten hebben de verdachte overgebracht naar het politiebureau.

Verlichtingscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland Mid Fryslân van 18.00 uur tot 22.00 uur een controle gehouden op fietsverlichting. Deze controle werd gehouden op de Vrouwenpoortsbrug, Schrans en Hoeksterend. In totaal werden 124 fietsers bekeurd omdat zij geen- of geen goede verlichting voerden. Een schrale troost voor hen was dat zij van Veilig Verkeer Nederland een verlichtingsset kregen.

A-7 veilig

FRYSLAN – De politie heeft woensdag 25 januari in het kader van het ‘project A-7 veilig’ op de A-7 bij Joure en Sneek controles gehouden. Er werden 14 boetes uitgeschreven voor onder andere het niet dragen van autogordels, telefoneren tijdens het rijden en overschrijden maximum snelheid. Van twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Een beginnend bestuurder reed bij Joure 180 kilometer per uur waar 120 kilometer toe is gestaan. Deze bestuurder had nog maar twee maanden zijn rijbewijs!. Een Duitse bestuurder reed bij Sneek 145 kilometer per uur waar 80 toe is gestaan. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan